מינוי איציק צאיג כיו"ר בשכר לאיגוד המזון: שרגא ברוש נגד שלום זיידלר
יו״ר התאחדות התעשיינים ליו״ר איגוד המזון בהתאחדות: "כל נבחרי הציבור בהתאחדות התעשיינים, פועלים כולם בהתנדבות על חשבון זמנם היקר לטובת קידום התעשייה"; החברות הקטנות אומרות: "לא נאפשר את קיום התוכנית"
התוכנית של חברות המזון הגדולות למנות יו״ר בתשלום לאיגוד המזון נתקלת בקשיים. חשיפת כלכליסט מהיום כי חברות המזון הגדולות פועלות למנות את איציק צאיג, לשעבר מנכ״ל אסם ליו״ר האיגוד בתשלום, הובילה לתרעומת בקרב החברות הקטנות באיגוד. בנוסף, נוצר משבר בין שרגא ברוש יו״ר התאחדות התעשיינים לשלום זיידלר יו״ר איגוד המזון בהתאחדות.
- מבמבה למג'הול: המיזם החדש של מנכ"ל אסם לשעבר איציק צאיג
- הדור החדש של מנהלי המזון מתיישב לשולחן
- "דברי מנהלת אגף התזונה נגד התעשיינים בעניין סימון מזון מזיק - חסרי אחריות"
במכתב ששלח הבוקר לזיידלר, הבהיר ברוש כי לא יאפשר תשלום שכר ליו״ר האיגוד הבא: ״הריני להבהיר את אשר הבהרתי לך בשיחתנו הטלפונית - כל נבחרי הציבור בהתאחדות התעשיינים, פועלים כולם בהתנדבות על חשבון זמנם היקר לטובת קידום התעשייה הישראלית. אין בדעתי לתת יד לשינוי בהתנהלות זו והודעתי לך כי ראוי שתגנזו רעיון מופרך זה, לו אין מקום בהתאחדות התעשיינים״.
ברוש הוסיף: ״להתאחדות התעשיינים תקנון ברור ומדויק, על פיו נבחר יו"ר האיגוד בבחירות מקרב כל חברי האיגוד והזוכה במירב הקולות הוא המשמש כיו"ר איגוד. לאור האמור לעיל, אבקשך לפעול על פי התקנון, כולל בחירת ועדה מכינה לקראת האסיפה הכללית של האיגוד ולהודיע על בחירות ליו"ר חדש לאיגוד- תפקיד אשר ימשיך, כאמור, להיות בהתנדבות מלאה גם בקדנציה הבאה״.
ההבנות בין חברות המזון הגדולות ביחס לגיוסו של צאיג, נבעה מסירובן של אותן חברות להתנדב לתפקיד. כיוון שצאיג כבר אינו מכהן כמנכ"ל חברת מזון גדולה, נשקלה האפשרות להעסיקו בשליש משרה בשכר של כ-20 אלף שקל לחודש.
שורשי המחלוקת בין ברוש לזיידלר נטועים בהתפטרותו של זיידלר במאי האחרון מתפקידו כיו״ר האיגוד, בטענה שההתאחדות אינה נושאת בנטל הסיוע לחברות המזון המצויות תחת רגולציה מכבידה.
זיילדר כתב אז לברוש: "המתקפה התקשורתית המתמשכת והצפויה להתגבר של משרד הבריאות עושה דה לגטימציה לתעשיית המזון, תוך פגיעה בתדמיתה וגורמת בכוונת מכוון ליצירת ‘סכסוך’ בין הצרכנים לבין יצרני המזון” והוסיף: "המדינה משקיעה מיליוני שקלים בקמפיינים וביחסי ציבור תוך הפניית אצבע מאשימה כלפי יצרני המזון כאחראים ליוקר המחיה מחד, ובחינוך הציבור להימנע מאכילת מוצרי מזון ‘מעובדים’ שהתעשייה מייצרת בסטנדרטים הגבוהים ביותר מאידך".
זיידלר טען כי על מנת להתמודד עם חזיתות אלו החליט איגוד המזון לצאת להגנתה של תעשיית המזון, באמצעות העלאת קמפיין בנושא יוקר המחיה וקמפיין נוסף שנמצא בהכנה לקראת כניסת התקנות לתוקף. הוא ציפה שההתאחדות תשא בחלק מהוצאות המהלך, אך לטענתו לא זכה לשיתוף פעולה ולכן התפטר.
ברוש חתם את מכתבו לזיידלר בדרישה לקבוע מועד לאסיפה כללית. "ככל שהחלטת לסיים את תפקידך, אבקשך לקבוע, בהתאם לתקנון, מועד לאסיפה כללית אשר תאפשר לכל חבר הרוצה בכך להתמודד על תפקיד היו"ר".
"לא נאפשר מינוי של יו״ר בתשלום״
״לא יקום ולא יהיה. לא נאפשר מינוי של יו״ר בתשלום״. טען הבוקר גורם באיגוד. ״מדובר בתכנית של 5 החברות הגדולות: תנובה, שטראוס, אבם, קוקה קולה ויוניליוור, שלא נאפשר את קיומה״. לדברי אותו גורם, בכוונת החברות הקטנות, להציב מועמד מטעמן בבחירות לתפקיד יו״ר האיגוד.
הבוקר נחשף כאמור בכלכליסט כי כיוון שהחברות הגדולות לא מעוניינות שמנכ״ל אחת מהן: אייל מליס מתנובה, אייל דרור משטראוס, אבי בן אסייג מאסם, יורם שגיא מהחברה המרכזית (קוקה קולה ישראל) וענת גבריאל מיוניליוור, יעמוד בראש הארגון, הגיעו הצדדים להסכמות לגייס גורם חיצוני.
צאיג, שכבר אינו מכהן כמנכ"ל חברה, צפוי היה להיות הראשון לכהן בתשלום בתפקיד שנעשה עד כה בהתנדבות. הערכות הן כי צאיג אמור היה לקבל כ-20 אלף שקל לחודש, עבור כשליש משרה.
תפקיד יו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים נחשב למשמעותי בענף, ולכן בעשורים החולפים כיהנו בו בכירי התעשיינים, שהגיעו מחמש חברות המזון הגדולות. כשצאיג פרש מהמירוץ ולא נמצא בכיר בחברות הגדולות שרצה בתפקיד, ביקשו בכירי הענף משלום זיידלר, בעל חברת ויסוצקי להתנדב לתפקיד.
זיידלר הוביל את האיגוד במשך שנתיים וחצי, לאורך כל התקופה בה היתה תעשיית המזון תחת מתקפה של משרד הבריאות שהחל להוביל מהלך לסימון מזון עתיר סוכר, נתרן ושומן רווי, בסמל המציין כי מדובר במזון מזיק.
במאי החולף הודיע זיידלר על התפטרותו, בין היתר על רקע סירובה של התאחדות התעשיינים לשאת בנטל ההוצאות לתמיכה בתעשית המזון המצויה לתחושת ראשיה תחת מתקפה רגולטורית. על רקע זה, נדרש האיגוד למצוא מועמד מוסכם ולקיים בחירות.