"דיירים יהפכו לבני ערובה – חייבים להאריך את תוקפה של התמ"א"
החדשות מלשכת כחלון, לפיהן תוקפה של תמ"א 38 יוארך, הפיחו תקווה בפעילים בתחום ההתחדשות העירונית – וגררו זעקה מצד ראשי הערים. עו"ד אדריאנה שכטר: "מי שטוען שהתמ"א סותרת פינוי-בינוי – פשוט לא מבין את השטח"
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
סימני השאלה סביב המשך דרכה של תמ"א 38 – תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה – צפויים להתפוגג, לפחות באופן זמני. כך מסתמן בעקבות פגישה שנערכה בראשית השבוע בלשכתו של שר האוצר משה כחלון. בפגישה, בה נכחו בין היתר שרת הבינוי והשיכון יפעת שאשא-ביטון ובכירי גופי התכנון, סוכם כי תוקפה של התוכנית יוארך מעבר למועד סיומה הנוכחי – מאי 2020.
על פרק הזמן שיוקצה להמשך התוכנית הדעות עדיין חלוקות, אך לפי הערכות מדובר בפרק זמן של 5-3 שנים נוספות. בהודעה שהוציא שר האוצר עם תום הישיבה נכתב כי "הנוכחים הביעו הסכמה עקרונית על הצורך במתן ודאות למשק ולשוק הדיור, ובהתאם על הארכת תוקפה של התמ"א לתקופה נוספת... במהלך השבועות הקרובים תגובש עמדה ממשלתית בנושא משך הזמן שבו תוארך התמ"א, קביעת הוראות מעבר לאחר סיום התמ"א וגיבוש פתרונות חלופיים הנוגעים להתחדשות עירונית, על מנת לשפר את איכות התכנון".
מנגד, במרכז השלטון המקומי ובפורום ה-15 – פורום הערים העצמאיות, מרוצים פחות. ביום חמישי שעבר, עוד לפני כינוס הישיבה בלשכת כחלון, שיגרו ראש העיר מודיעין חיים ביבס המכהן כיו"ר מרכז השלטון המקומי, וראש העיר תל אביב רון חולדאי העומד בראש פורום ה-15, מכתב לכחלון, ובו הביעו התנגדות להמשך התמ"א במתכונתה הנוכחית. "תמ"א 38 שהחלה כתוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה ובהמשך הפכה לכלי לקוי לביצוע התחדשות עירונית, הביאה להעמסה של פרויקטים באזורי הביקוש בלבד והותירה את הרשויות המקומיות שבפריפריה זנוחות ואת הבנייה הישנה בהן מוזנחת – כל זאת בשל אי-כדאיות כלכלית ליזמים לבנות מחוץ למרכז הצפוף", כתבו השניים.
במכתבם הדגישו חולדאי וביבס כי מיזמי פינוי-בינוי, המאפשרים חידושם של מתחמי מגורים שלמים, הם אלה שעליהם צריכה להתבסס ההתחדשות העירונית בעתיד. את המכתב הם חתמו במסר למקבלי ההחלטות, לפיו "ללא התגייסות המדינה, בעיקר ביישובי הפריפריה, לא ניתן יהיה לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית".
לבעלי גב חזק
"הבשורה העולה מהדיון בלשכת שר ההאוצר היא חשובה, אך על מקבלי ההחלטות להיות נחרצים יותר. הארכת תוקפה של התמ"א הוא צו השעה", אומרת עו"ד אדריאנה שכטר, היועצת המשפטית של קבוצת אדלר, המקדמת מיזמי התחדשות עירונית ברחבי הארץ, בין היתר במסגרת תמ"א 38. "משום מה נוטים היום לשכוח שמהות התמ"א היא בראש ובראשונה חיזוק ומיגון מבנים. במדינה השוכנת על השבר על הסורי-אפריקאי וחשופה לרעידות אדמה, כמו גם לאיומי טילים, זהו נושא שבו אסור להתפשר".
לדברי שכטר, התמ"א הכרחית להתחדשות עירונית אמיתית: "תמ"א 38 מספקת הזדמנות לדיירים, רבים מהם משכבות חלשות, לחדש מבנים רעועים ולשפר את איכות חייהם. יש לה גם ערכים חברתיים חשובים, ובהם שילוב של אוכלוסיות מרקעים שונים. המשך דרכה של התמ"א ייצור ודאות בשוק דיור מתנדנד, יספק אופק אמיתי לדיירים ויסייע גם בכל הקשור לשיפור חזות הערים".
על התנגדותם של ראשי ערים להמשך התוכנית אומרת אדלר: "מי שטוען שתמ"א 38 סותרת פינוי-בינוי פשוט לא מבין את השטח. לא התמ"א היא שמונעת ממיזמי פינוי-בינוי להתרומם. אני באופן אישי מתקשה להבין את ראשי הערים הדורשים את ביטולה של התמ"א. עם כל הכבוד, זה לא תלוי בהם, יש חוק והם יצטרכו להתיישר לפיו".
"הרציונל לפיו כל מיזם של התחדשות עירונית ידרוש שיתוף פעולה בין מאות דיירים בכמה בניינים הוא לא רציני ולא ישים", מבהירה שכטר. "שכן מה שנכון וראוי לבניין מסוים לא מתאים בהכרח לבניין שסמוך לו. לכן, ביטול התמ"א משמעותו הפיכה של בעלי הדירות לבני ערובה. מעבר לזה, ביצוע מיזמי פינוי-בינוי הוא באופן טבעי עניין האורך זמן רב, לעתים 15-10 שנה, ומצריך גב כלכלי שיש רק לחברות הגדולות בתחום. בסופו של דבר, היזמים הם אלה שמביאים את הכסף, ואם התמ"א תבוטל, החברות הבינוניות והקטנות ייעלמו מהשטח ותחום הדיור ייפגע קשות".
לצד זאת, שכטר קוראת למדינה להתגייס: "המדינה חייבת להכניס את היד לכיס, לתמוך כלכלית ברשויות ולסייע להן בחידוש והקמת התשתיות הנדרשות. בלי זה, התחדשות עירונית בהיקפים הדרושים פשוט לא תקרה".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>