ניתוח כלכליסט
4 הדרכים של ביתן לצאת מהפלונטר
האפשרויות של בעלי יינות ביתן, שנחשב בעיני הספקים לבעל אורך רוח, הן למכור סניפים, להנפיק את הרשת, לוותר על השליטה בה או לממש עוד נכסים. מכירת הסניפים המסתמנת צפויה לספק לו חמצן, אך כזה שיספיק לחודשים ספורים
"נחום ביתן נמצא על פרשת דרכים. אבל המסלולים שהוא רואה לנגד עיניו לא ריאליים או כאלה שלא יפתרו לא את הבעיה, אלא יתנו לו קצת חמצן רק עד הגל הבא", טוען בכיר בשוק המזון.
- ביתן נאלץ להתחייב לעובדי מגה שלא יפטרם
- עובדי מגה לנחום ביתן: תמכור את הסניפים שלך
- ויקטורי מאשרת חשיפת "כלכליסט": מנהלת מגעים לרכישת סניפים של מגה בעיר
בכירי הענף עוקבים בדאגה בחודש האחרון אחרי מצבה של קבוצת יינות ביתן. לדברי גורם המעורה בפרטים, בסביבתו העסקית והמשפחתית של ביתן דוחקים בו לקדם עסקה בטווח מיידי ולשים סוף לחרושת השמועות, בעוד הוא עצמו מגלה אורך רוח ולא ממהר לקבל החלטה. בפני ביתן ניצבות ארבע אפשרויות: מכירת סניפים, מהלך שיגרע ממכירות הרשת ועלול להעביר אותה למקום השלישי בשוק, אחרי שופרסל ורמי לוי; מכירת השליטה בחברה, שהמשמעות שלה בטווח ארוך היא לאבד את הרשת; הנפקת החברה, כפי שעשו האחים יוסי ושלומי אמיר מפרש מרקט; או לא לעשות דבר, ולחפש חלופה מכיוונים נוספים כמו נכסיו הפרטיים.
ביתן מנסה לחלץ את החברה שבבעלותו ובניהולו מהמשבר הפיננסי אליו נקלעה לאחר רכישת מגה ביוני 2016. במצב הנוכחי, בו מתמודד ביתן עם צמצום של חברות ביטוחי האשראי את היקף הכיסוי הביטוחי לספקי הרשת בכ־15% ועם החלטת חברת דירוג האשראי דן אנד ברדסטריט להעלות את דרוג סיכון ההתקשרות עימה.
למצב הנוכחי מגיע ביתן מעמדת חולשה. הצורך המיידי שלו בכ־150 מיליון שקל נחשף, כמו גם הנכונות שלו למכור סניפים של מגה בעיר ויינות ביתן. ביתן הפך לחיץ וסחיט ולמרות ההערכה והחיבה הרבה לה הוא זוכה ממתחריו, אלו לא מגלים רחמים כשהם מריחים דם. "פרש מרקט דיברו עם ביתן על רכישת 10 סניפי מגה בעיר תמורת 170 מיליון שקל, אח"כ ירדו ל־160 ואחרי שהוא ננעל על זה שיקבל 150 מיליון שקל, הם כבר מדברים על 80 מיליון שקל ל־10 סניפים", טוען בכיר בשוק המזון.
גורם אחר מספר שאייל רביד בעלי ויקטורי בחר 10 סניפים עליהם הסכים לשלם את 150 מיליון השקלים להם נזקק ביתן, אולם ביתן סירב למכור את אותן חנויות וגיבש רשימה של 10 חנויות אחרות. עבור אותן חנויות, הסכים רביד לשלם רק 100 מיליון שקל והשאיר את ביתן בבעיה.
מפחדים מקריסה נוספת
אותה חיבה אישית והערכה מקצועית מצד הגורמים השונים בשוק המזון, מסייעת לביתן להחזיק את הראש מעל המים, אבל הספקים חוששים מקריסה של רשת המזון השנייה בגודלה. "העשור וחצי האחרונים היו רווי מהמורות, קריסת קלאבמרקט, המחאה הצרכנית של קיץ 2011, קריסת מגה וקריסת קו אופ ישראל. צריך לעשות מה שאפשר בכדי לסייע לביתן להתמודד עם רכישת מגה", אומר ספק בשוק. בשיחות עם ספקים שונים, נשמעת חזית אחידה ולפיה מדובר בקושי שביתן מסוגל להתגבר עליו. "אנחנו עוקבים אחרי ההתפתחויות ודואגים להיות מכוסים, אבל משוכנעים שנחום ימצא פתרון וישתחרר ממצוקת האשראי הזמנית", טען ספק גדול בשיחה עם “כלכליסט”. כיוון שגם ביטוח האשראי לא מכסה את מלוא החוב במקרה של קריסה, אלא 85% מהסכום המבוטח, דואגים הספקים להדק בעצמם את היקפי הפעילות, מעבר לצמצום שנעשה על ידי חברות האשראי. זאת בין היתר בצמצום העמקת מבצעי הוזלות לחגים.
מדובר בצעדים שעלולים להעמיק את הירידה במכירות שחווה יינות ביתן, בעיקר לקראת תקופת חגי תשרי באוקטובר הקרוב, במהלכם מעמיקים הספקים את מבצעי ההוזלות. "שופרסל כבר מוכנה עם ‘שולחן החג’ ומציעה מוצרים ייעודיים לתקופת החגים במחירים נמוכים במיוחד בכדי להניע לקוחות לסניפים לערוך את קניית הבשר, הדגים, הפירות והירקות. רמי לוי נלחם כדי להיות הסל הזול ביותר בסקרי השוק וויקטורי לא נשאר מאחור. זה עלול להפוך את ביתן ללא רלבנטי", טוען גורם בענף.
למצב הנוכחי הגיע ביתן אחרי שנואש ממציאת משקיע שיזרים כסף לחברה. בין המתעניינים היו זהבית כהן מאייפקס וחברת הנפט פז. בראיון ל”כלכליסט” באפריל אשתקד חשף ביתן את הסיבה לכישלון: "לי אין כוונה למכור את השליטה בחברה". בכדי לעקוף את הקושי עבר ביתן לנהל מו"מ עם משקיע אסטרטגי זר שמעוניין לרכוש 30%–40% מהחברה, אך הצדדים לא הגיעו להבנות. ביתן הצהיר באותו ראיון כי לא ינפיק את החברה: "אני בקשר עם משקיעים אסטרטגיים, אבל לא באמצעות גיוס חוב כי לא נהיה ציבוריים”.
פתוח לכל אפשרות
בשוק אומרים כי בשל הסיטואציה אליה נקלע, ביתן כבר לא דוחה על הסף את הנפקת החברה. גורם בשוק טוען כי "נחום הבין שזה או למכור סניפים ולהיכנס ללופ שהוא לא ייצא ממנו, כי מכירת הסניפים תקטין את היקפי הפעילות שלו ותוך שנה יכנס שוב למחנק אשראי, או למכור שליטה, או להנפיק. עד עכשיו הוא פסל את האפשרות הזאת על הסף, כעת נראה שהוא מוכן לבחון זאת". בסביבת ביתן עדיין דוחים את הטענה בדבר בחינת אפשרות להנפקה.
בענף מתייחסים לגישה של ביתן להמשיך להתקיים דרך הלוואות כטעות בסיסית: "הלוואות צריך לשלם, זה בלון שנותן תחושה שהכל בסדר, כשכלום לא בסדר", טוען גורם בשוק נוכח ההתחייבויות של ביתן ביחס לרווחיות שיכולה הרשת להניב לו. "גם עם 2% רווח נקי על מחזור של כ־5 מיליארד שקל, הוא נמצא בגלגל אינסופי של החזרת הלוואות ולא יכול לפנות את האנרגיה הניהולית והמשאבים לפיתוח הרשת".
כשבוחנים את מצבו של ביתן קשה שלא להעריך כי 150 מיליון שקל יוכלו לשמש לא יותר מפלסטר על פצע עמוק במיוחד. הערכות בשוק הן כי הצמיחה המהירה של יינות ביתן בעשור החולף העמיסה על גבו של ביתן התחייבויות בלמעלה מחצי מיליארד שקל, אותן מתקשה לשרת הרווחיות הנמוכה בשוק קמעונאות המזון. בשנת 2017 מיחזר ביתן הלווה בגובה 400 מיליון שקל שלקח ב־2013 מבנק הפועלים ובנק המזרחי, לצורך רכישת כמעט חינם.
הערכות הן כי מדובר בהלוואה בריבית של 5%, שמשמעה שרק החזר הריבית השנתי מסתכם בכ־20 מיליון שקל. בפריסה לחמש שנים, מסתכמת הריבית בכ־100 מיליון שקל. במקביל, התחייב ביתן לתשלום של 495 מיליון שקל עבור רכישת מגה ביוני 2016. לדבריו, העביר עד כה 350 מיליון שקל לנאמנים. זאת, לאחר שבשנה שעברה מכר מגרשים בבעלותו בתמורה לכ־30 מיליון שקל. בסביבת החברה טוענים כי מאז רכישת מגה, ביתן הזרים כ־180 מיליון שקל מהונו הפרטי בשנים האחרונות ובמידת הצורך ימכור נכסים נוספים בבעלותו.
“אין משקולת על צווארו”
התחייבויות אלו הגיעו בהמשך לעסקאות קודמות שביצע ביתן, כמו רכישת היפר רמה ב־2006 תמורת 250 מיליון שקל ואת שלושת סניפי רשת יד יצחק ב־124 מיליון שנה לאחר מכן. בין לבין רכש את סניפי מ.ש.ב אילת תמורת 8 מיליון שקל ואת השליטה (51%) בחברת Free Market, העוסקת באספקה סיטונאית למכולות ועסקים קטנים. בנוסף, מקים ביתן מרכז לוגיסטי באשדוד שיפעל במקביל למרלו"ג של מגה.
ביתן השקיע בשנים האחרונות למעלה ממיליארד שקל גם בשיקום סניפי כמעט חינם, בהקמת סניפי יינות ביתן בפורמט שוק, ובשיפורים קלים בסניפי מגה בעיר. בסביבת ביתן דוחים את הטענה להתחייבויות ענק וטוענים כי החזירו את מרבית מההלוואות: "מה שנותר לנחום להחזיר זה 200 מיליון שקל על ההלוואה שמוחזרה ב־2017, ועוד כ־160 מיליון שקל לנאמני מגה. מדובר על פחות מ־10% מהמחזור השנתי של קבוצת יינות ביתן ולכן אין בכך משום משקולת על צווארו", אומר גורם בסביבתו.
ביתן, אומרים בסביבתו, לא מבין למה בססח צימצמה את ההיקף הביטוחי ב־15% בשבוע שעבר, ולמרות שטען שכלל ביטוח לא צמצמה את היקף הכיסוי, ספק גדול אישר ל”כלכליסט” את הצמצום. את הבקשה של החברה בחודש שעבר מספקים לדחות את מועד התשלום, מסבירים בסביבת ביתן בהתנהלות עסקית שוטפת. "לא חסרים כאלה שמייחלים לנפילתי והם אלה שמייצרים את הרעש. הספקים מקבלים את מלוא התשלום ואין צמצום מבצעים”, אמר ביתן למקורביו בסוף השבוע.
את ההחלטות בעניין דרך הפעולה, צפוי ביתן לקבל בתקופה הקרובה. לא מן הנמנע שילך למתווה של מכירת סניפים, העברת התמורה לנאמנים ושחרור מגה מידיהם, כדי לקבל מסגרת אשראי עבורה. זאת כמהלך ביניים עד לפתרון ארוך טווח. בפגישה עם ועד עובדי מגה אמר ביתן: “כולם פונים אליי ומציעים לי הצעות שונות ואני מקשיב לכולם”. לדברי מקורב לו, ביתן משוכנע ביכולתו להיחלץ מהסיטואציה הנוכחית: “כששופרסל קנתה את קלאבמרקט, לא הפסיקו לדבר על הקשיים שלה לבלוע את הרשת. זה טבעי וזה גל שיעבור”.
מקבוצת יינות ביתן נמסר כי היא עומדת בכל התחייבויותיה הפיננסיות.