פרסום ראשון
הוועדה מצאה: מדדי איכות המים זויפו
ועדת הבדיקה שהוקמה בעקבות תקלות ההתפלה וחשש מפגיעה באיכות המים גילתה: מתקני ההתפלה סיפקו נתונים שגויים כאילו המים עומדים בתקן
משרד האנרגיה יפרסם היום את חומרי ועדת הבדיקה שהוקמה לפני כשלושה חודשים עבור משק ההתפלה והמים.
ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שחלק מהחומרים שנאספו מצביעים לכאורה על חשש שבדיקות מים מסוימות שבוצעו במתקן פלמחים זויפו, ובכך נוצר מצג שווא שאיכות המים עומדת בכל התקנים והמדדים שנקבע במסגרת הסכם הזיכיון מול המדינה.
- מחדל ההתפלה בשורק התגלה גם במתקן פלמחים
- משרד האנרגיה יקים ועדת בדיקה לעניין המליחות במתקן ההתפלה בשורק
- תקלת התפלה שלישית: הפעם במתקן בחדרה
בשיחות עם גורמים בענף קיים כעס גדול על הממצאים. לא מן הנמנע שמשרד האנרגיה יבקש להעביר את הממצאים גם למשרדי ממשלה אחרים, כדי שיחליטו מה בכוונתם לעשות עם הנתונים.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", בחודש מאי התגלו בעיות בכמות הכלורידים במים ממתקן ההתפלה בפלמחים, זאת לאחר פערים גדולים יותר שהתגלו קודם לכן במתקן ההתפלה בשורק. החשש היה שמי שמפעיל את מתקן ההתפלה בפלמחים לא רק לכאורה שינה את הנתונים כך שיתאימו לתקן, אלא דיווח לרשויות המוסמכות ביודעין נתונים שאינם נכונים - גם כשהיה ידוע כי קיימת בעיה - וזאת כדי להימנע מביקורת של המדינה על איכות המים.
במתקן ההתפלה בפלמחים מסרו בתגובה לדברים: ״היו מספר אי דיוקים במהלך תקופת הבדיקה הנדונה, שדווחו במלואם לרשות המים״.
ממשרד האנרגיה סירבו להתייחס.
לשפר את מערך הבדיקות
מסקנה נוספת שעלתה במהלך החקירה של מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי וצוותו היא שקיים צורך, שלא לומר חובה, לשפר משמעותית את מערך הבדיקות של רשות המים, ייתכן שבאמצעות גוף חיצוני. מאחר שלא נגרם נזק לציבור - או לפחות לא הוכח כזה - ולא נרשמה תחלואה של אלפי אנשים, הוועדה עשויה להסתפק בשלב זה בהערה לגבי מערך הבדיקות וחשיבות ההידוק שלהן.
כפי שפורסם ב"כלכליסט", מכרז ההתפלה החדש של משרד האוצר הגיע לישורת הסופית שלו עם שלוש מתמודדות בלבד, זאת לאחר שבמקור ניגשו למכרז הענק שבע חברות, רובן בינלאומיות. עם זאת, עם התקדמות המכרז נפסלה החברה הסינית, ואילו שלוש אחרות פרשו, מבלי לציין את הסיבה לפרישתן.
המתקן, מכונה בשלב זה "שורק 2", יוקם בעלות של 2.5 מיליארד שקל והספק ההתפלה בו אמור לעמוד על 200 מיליון קוב לשנה - כשליש ממה שחמשת מתקני ההתפלה הנוכחים (ארבעה פרטיים ואחד ממשלתי) מפיקים היום כולם יחד.
שתים משלוש המתמודדות על הקמת מתקן ההתפלה החדש הן חברות שעמדו לבחינתה של ועדת הבדיקה: IDE שנרכשה על ידי דן, והאצ'יסון (השלישית היא אלייד) - לגביהן עלה חשש של שימוש נמוך בכלורידיום במתקן בשורק, תוך חיסכון לכאורה של כמה עשרות מיליוני שקלים, שהתגלגל לכיסן של החברות. במהלך הבדיקות כל צד הטיל חלק מהאחריות לממצאים על גופים אחרים.
מכרז ההתפלה החדש בספק
בענף המים מעריכים שבמידה שאם משרד האנרגיה היה בוחר להחריף באופן משמעותי את המסקנות הנוגעות לחברת IDE ולהאצ'יסון, הרי שהיה חשש ששתיהן תפסלנה מהתמודדות על הקמת מתקן ההתפלה החדש, הוא בבחינת מתקן תשתית חיוני למשק. במקרה כזה, משרדי האוצר והאנרגיה היו עומדים בפני אחת משתי אפשרויות שאינן טובות למשק: ביטול המכרז הקיים והחלטה על מכרז חדש במקומו - תחת החשש שהפעלת המתקן לא תתחיל בזמן כדי לספק את צורכי המשק; או להמשיך ולתת לכל שלוש המתמודדות להמשיך ולרוץ תחת הידיעה ששתיים מהן חשודות ושמן מוכתם. לפיכך ההערכות הן שהמדינה תסתפק באמירת דברים חמורים אבל מבלי להמליץ על פסילה.
מתקן ההתפלה בפלמחים הוא אחד מארבעה מתקני התפלה פרטיים. מתקנים אלו מספקים כ־600 מיליון קוב בשנה, ואחראים ביחד על כ־80% מאספקת מי השתייה במדינה.
המתקן בפלמחים החל לעבוד במאי 2007, עם תפוקה של כ־30 מיליון קוב מים לשנה. לאורך השנים הורחבה פעילותו, עד אספקת 90 מיליון מים בשנה. בסוף 2013 נמכרה הפעילות לקרן תשתיות ישראל.
ועדת הבדיקה של משרד האנרגיה קמה בראשית חודש מאי בהוראת שר האנרגיה יובל שטייניץ כדי לטפל במשבר התפלת המים של המתקן בשורק. בראש הוועדה עמד מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי יחד עם איציק מרמלשטיין מאגף החשב הכללי, ונציגי רשות המים, שהם הגוף שאמון על הבדיקות.