$
תעשייה ופיננסים

בני שטיינמץ יועמד לדין בשוויץ על עבירות שחיתות ושוחד

התובע הכללי בז'נבה הגיש כתב אישום נגד המיליארדר הישראלי ושני חשודים נוספים; על פי הנטען, השלושה שילמו שוחד בהיקף 10 מיליון דולר כדי לגבור על אחד המתחרים שלהם בתחרות על זיכיונות כרייה בגינאה; השוחד שולם, לכאורה, דרך חשבונות בנק בשוויץ, לרעייתו של נשיא גינאה לשעבר. התובע מתכוון לבקש עונש של עד 10 שנות מאסר לשטיינמץ

תומר גנון 19:2712.08.19

התובע הכללי בז'נבה, שוויץ, הגיש היום (ב') כתב אישום על עבירות שוחד והלבנת הון נגד איש העסקים הישראלי בני שטיינמץ, במסגרת פרשת זכויות הכרייה בגינאה שנחקרת במקביל גם בישראל. כך מדווחות סוכנויות הידיעות הזרות AP ורויטרס.

 

על פי ההודעה שפרסם משרד המשפטים, שטיינמץ, לצד שני שותפים ששמם אינו מוזכר בה, העבירו בין השנים 2005-2010 תשלומי שוחד בהיקף 10 מיליון דולר על מנת לזכות בזכויות הכרייה במכרה עופרות הברזל הגדול במדינה האפריקאית – סימנדאו. לשלושה ייוחס על פי דיווחים גם הוצאת חשבוניות פיקטיביות וזיוף חוזים. זאת, על מנת להסתיר את תשלומי השוחד שהועברו, בין היתר, לרעייתו של נשיא גינאה לנסה קונטה (Lansana Conte) שנפטר בשנת 2008.

 

שטיינמץ טס לפחות שלוש פעמים לשוויץ בשנים האחרונות להיחקר בפרשה על ידי התובע בז'נבה, קלאודיו מסקוטו. במרכז החקירה עמד חשד כי כספי שוחד בהיקף של עשרות מיליוני דולרים שהעביר לכאורה שטיינמץ לנשיא גינאה לשעבר ולאישתו, כדי שיקדמו את האינטרסים העסקיים שלו בתחום הכרייה במדינה האפריקאית, הולבנו באמצעות חשבונות של חברת BSGR שבשליטתו המנוהלים בבנקים בשוויץ. 

בני שטיינמץ בעת הארכת מעצרו בבית המשפט בישראל בני שטיינמץ בעת הארכת מעצרו בבית המשפט בישראל צילום: יאיר שגיא

 

החקירות של שטיינמץ בשוויץ היו במסגרת שיתוף פעולה עם היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) שחוקרת את הפרשה מהצד הישראלי. הרשויות בישראל חוקרות את שטיינמץ על בסיס תיקון לחוק העונשין לפיו רואים באזרח ישראלי הנותן שוחד לעובד ציבור זר, כמי שמשלם שוחד בישראל.

 

ביאח"ה טוענים כי היקף תשלומי השוחד שהעניק שטיינמץ עמד על כ-30 מיליון דולר, וכתוצאה מהם הוא הרוויח 5 מיליארד דולר. שטיינמץ דוחה את החשדות וטוען כי מדובר במזימה בינלאומית לנשל אותו מנכסים שצבר כדין.

 

ביאח"ה איפשרו לשטיינמץ לטוס לחקירות - אבל לא במטוסו הפרטי

 

ביאח"ה נעתרו בעבר לבקשתו של שטיינמץ, שהוגשה באמצעות עורכי דינו נתי שמחוני, רונן רוזנבלום ודניאל קליין, והסירו במהלך השנים באופן זמני את צו עיכוב היציאה מהארץ שהוצא נגדו, כדי שיטוס לחקירות. עם זאת במשטרה התנו בעבר את יציאתו של שטיינמץ מישראל לחקירה בשוויץ בכך שיטוס בטיסה מסחרית שפרטיה נמסרו מראש ליאח"ה, ולא במטוסו הפרטי, מחשש להימלטות.

 

בחודש אוגוסט אשתקד שטיינמץ נעצר שוב בישראל, הפעם ביחד עם יועץ התקשורת טל זילברשטיין, במה שהפך לפרשה הרומנית. השניים נחקרו בחשד לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור זר, הלבנת הון, זיוף מסמך, שימוש במסמך מזויף, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ושיבוש מהלכי משפט.

 

על פי החשד בפרשייה הרומנית, שטיינמץ רקם עסקת קרקעות בשווי מנופח על מנת להסוות תשלומי שוחד של מיליוני יורו לפקידי ממשלה ברומניה ובגינאה. זילברשטיין, כך החשד, שימש כמתווך בעסקאות שוחד. החשד לגבי שטיינמץ הוא ביצע באמצעות חברות בשליטתו עסקה לרכישת קרקעות ברומניה בשווי הגבוה משמעותית משוויין האמיתי. לצורך העסקה, חברה הקשורה לשטיינמץ חתמה על חוזה עם אדם שהחזיק לכאורה בקרקע והעבירה לו את כספים, שלפי בקשת המעצר הסתכמו בכ-9 מיליון יורו.

 

בפועל, כך החשד, ההפרש בגובה מיליוני יורו בין השווי האמיתי של הקרקע לבין הסכום שהועבר לאותו אדם, היה על מנת שישמש אותו כ"קופה קטנה" לתשלומי שוחד לפי הנחיות שקיבל משטיינמץ – בין היתר בגינאה.

 

לגבי זילברשטיין נטען שהוא הוציא חשבוניות על ייעוץ פיקטיבי לחברות הקשורות לשטיינמץ, ואת הכסף שקיבל העביר למשוחדים. מטרת הוצאת החשבונית הייתה להסוות את המטרה האמיתית שבגינה הועברו לו הכספים.

 

נציין שברומניה הוגש כתב אישום אחר נגד השניים שבו נטען שביחד עם חשודים נוספים הם ניסו להשתלט על קרקעות ברומניה באמצעות תשלומי שוחד. השניים זוכו מהאישומים.

 

מטעמו של בני שטיינמץ נמסר בתגובה: "כשם שממשלת גינאה חזרה בה מטענותיה, כשם שבית המשפט הרומני זיכה את שטיינמץ זיכוי מוחלט מאישומי השווא שהוטחו נגדו, כך גם כאן יוכח שלא דבק שום רבב בפעילותו של שטיינמץ. יודגש, שהחקירה נפתחה בשוויץ בשל בקשת ממשלת גינאה שבמסגרת הליך בוררות בינלאומית חזרה בה זה מכבר מטענותיה, מכאן שמדובר באישום מופרך. שטיינמץ עתר זה מכבר כנגד ההליך וההתנהלות של השופט החוקר בשוויץ".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x