אנגלמן מדיח את כל חברי ועדת ההיתרים: ימנה בכירים לשעבר, חלקם מקורבים לליכוד
מבקר המדינה מחליף את כל חברי ועדת ההיתרים שליד משרדו; ימנה לוועדה 8 חברים במקום 6 עד כה, ובהם: השופטת בדימוס שרה פריש ומנכ"ל האוצר לשעבר שמואל סלבין. כזכור, בשבוע שעבר ביקשו להתפטר מהוועדה 3 מתוך 6 חבריה. אנגלמן: "זהו צעד ראשון לביקורת בונה ואיכותית". מומחה למדיניות ציבורית: "הוועדה החדשה לא תהיה מוסמכת לדון מחדש בבקשה של רה"מ"
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן הודיע שיחליף את כל חברי ועדת ההיתרים שליד משרדו וכן ימנה לוועדה 8 חברים במקום 6 עד כה. אנגלמן דילל את חלקם של המשפטנים בוועדה והחליף אותם בבכירים לשעבר במשק ומומחים במדיניות ציבורית, חלקם מזוהים מאוד עם הימין. אנגלמן לא הסביר בהודעתו מדוע החליף את כל הוועדה הישנה, אבל הודיע שמדובר ב"צעד ראשון ליישום רפורמה של ביקורת בונה ואיכותית".
- בלהיטותו לתוצאות ומיד, מבקר המדינה החדש מזנק על מוקשים
- המבקר אנגלמן הטיח ביקורת בחברי ועדת ההיתרים - חצי מהם התפטרו
- "על אנגלמן לחזור להיות מבקר ולא מלטף המדינה"
ועדת ההיתרים דנה בבקשות של שרים וסגני שרים בנושא ניגודי אינטרסים וניהול ענייניהם הכספיים. לאחרונה עמדה במרכזה של מחלוקת ציבורית לאחר שאסרה על ראש הממשלה בנימין נתניהו לקבל תרומות למימון ההגנה המשפטית שלו מאילי הון המקורבים אליו. ההרכב הנוכחי של הוועדה מונה שישה חברים וכהונתו מסתיימת בספטמבר הקרוב. בניגוד למקובל אנגלמן מחליף את כולם.
בשבוע שעבר ביקשו שלושה מחברי הוועדה לסיים את תפקידם בעקבות ביקורת בוטה שהטיח בהם המבקר. המדובר בשופט בדימוס עזרא קמא המשמש כראש הרכב ובחברים עו"ד אביגדור רביד ועו"ד נורית ישראלי. שני האחרונים היו בהרכב שדן בבקשת נתניהו. השלושה מהווים בעצם חצי מהוועדה. החברים הנוספים שיסיימו את תפקידם בעקבות הרפורמה של אנגלמן הם השופט שלום ברנר שנתן את ההחלטה הסופית בעניין נתניהו, ד"ר ארנה דויטש ועו"ד אביעד הכהן.
כיושבות ראש הרכבי הוועדה יכהנו שופטת בית המשפט המחוזי בנצרת בדימוס נחמה מוניץ, שכיום משמשת כמגשרת ובוררת בסכסוכים ושופטת בית משפט השלום בפתח תקוה בדימוס שרה פריש, שכיהנה גם כנשיאת מכללת שערי משפט.
כחברים בוועדה יכהנו מנכ"ל משרד האוצר ומשרד העבודה לשעבר שמואל סלבין, שהיה מינוי של שרים מהליכוד, מנכ"ל משרד התקשורת שלעבר עדן בר טל, הנחשב מקורב לשר משה כחלון, מנכ"ל אוניברסיטת תל אביב לשעבר מרדכי כהן, המומחית לפטנטים ד"ר אסתר לוצאטו, חברת המועצה להשכלה גבוהה ישראל תיק, שהוא הנציג החרדי הראשון בוועדה והרב ד"ר שלום שרון ראש הקתדרה לחקר יהדות אתיופיה, שהוא יוצא אתיופיה ראשון בוועדה.
אנגלמן מסר ש"היום עשינו את הצעד הראשון בדרך ליישום רפורמה המקדמת ביקורת בונה ואיכותית. העצמת הרכב הוועדה למתן היתרים תאפשר שילוב של מומחים מתחומים שונים (משפט, כלכלה וניהול ציבורי) לצד הרחבת מגוון הדעות ופתיחת הוועדה לקבוצות שונות בחברה". הוא ציין ש"הוועדה תפעל ללא משוא פנים והיא אינה כפופה בהחלטותיה אלא למרות הדין. הוועדה היוצאת השלימה קדנציה מלאה בת שנתיים ואני מבקש להודות לחברי הועדה על תרומתם למנהל התקין בישראל".
כניסה ברגל "ימין"
אנגלמן עורר שורה של סערות עקב המהלכים וההכרזות שלו עם כניסתו לתפקיד. הוא הפסיק את כהונת היועץ למאבק בשחיתות ומתכוון להפסיק את העיסוק של האגף לתפקידים מיוחדים בחקירות טוהר המידות. הוא החזיר לאגפי השטח דו"חות עם הנחיה שיכללו גם ממצאים חיוביים וגם הודיע שהוא רוצה להתייעץ עם המבוקרים לגבי נושאי הביקורת. הוא גם בוחן אפשרות לא לנהל כלל ביקורות בזמן אמת, בדיוק לפי דרישת שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי.
בעניינים אלה אמר אנגלמן כי "בימים אלו אני עמל ביחד עם הצוות המקצועי במשרד המבקר על גיבוש מתווה הרפורמה לביקורת בונה ואיכותית. כמבקר המדינה אני דוגל בביקורת מקיפה, מעמיקה ובונה המתמקדת בליבת העשייה של הגוף המבוקר. אנו נפעל במלוא העוז, ככתבו וכלשונו של החוק, ולפיו על המבקר לפרט בדו"ח הביקורת כל פגיעה בטוהר המידות וכל ליקוי או פגיעה בחוק, אך יחד עם זאת יפרט ליקויים בעקרונות חסכון ויעילות ויציין שיפור או פעולות בולטות לטובה. עבודת המטה לגיבוש הרפורמה תושלם בהקדם ותוצג לציבור כמקובל".
ד"ר גל אלון, מומחה למדיניות ציבורית אמר בתגובה ש"על פי כללי עבודת הוועדה החלטות הועדה סופיות והיא אינה יכולה כלל לדון בבקשה נוספת של ראש הממשלה. מאחר והועדה דחתה את בקשות ראש הממשלה, הרי שהועדה החדשה אינה מוסמכת לפתוח הנושא מחדש".