$
שווקי חו"ל

פותחים את המקלטים: המשקיעים מזרימים את ההון לנכסים בטוחים

מזהב ועד פרנק שוויצרי: חוסר היציבות העולמי דוחף את המשקיעים לנתב את כספם לנכסי מקלט, גם כשהמחיר הוא הפסד בטוח

רן אברמסון 21:5303.08.19

הבנק המרכזי בארה"ב (הפדרל ריזרב) הוריד השבוע את הריבית, נתוני התעסוקה בארה"ב עמדו בציפיות ואפילו קצב עליית השכר משביע רצון.

 

 

 

אבל, האיום המפתיע של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בהטלת מסי יבוא נוספים של 10% על סחורה סינית בשווי של 300 מיליארד דולר, היתה, כך מתברר בדיעבד, טלטלה אחת יותר מדי עבור מערכת גלובלית שגם כך סובלת מחוסר יציבות, בעקבות אירועים שונים ברחבי העולם. לנוכח המתיחות בין ארה"ב לאיראן, אי־ודאות בבריטניה ובאיחוד האירופי לקראת הברקזיט ומה שנראה כמו התפשטות מלחמת הסחר גם ליפן ודרום קוריאה, שהטילו השבוע מגבלות הדדיות על המסחר ביניהן – נסגר המסחר בבורסות העולם בירידות.

 

פרנק שוויצרי פרנק שוויצרי צילום: בלומברג

 

לאור החששות מהעתיד לבוא, המשקיעים מנתבים את כספם לנכסי מקלט, שאמורים להיות חשופים פחות לסיכונים הגוברים. "כלכליסט" מונה את התנועות הבולטות של ההון אל הנכסים הללו.

 

1. אג"ח: גרמניה מתחת לאפס

 

הביקוש הגבוה לאיגרות חוב של ממשלת גרמניה ל־30 שנה הזניק את מחירן והביא את התשואה עליהן לראשונה בהיסטוריה לטריטוריה שלילית. גרמניה הפכה למדינה השלישית בעולם שהתשואה על איגרות החוב הממשלתיות שלה נמצאת מתחת לאפס, לצד שוויץ ודנמרק, והיא גם הכלכלה הגדולה משלושתן.

 

התשואות על איגרות חוב יורדות ככל שהביקוש והמחיר עולים. כאשר התשואה על אג"ח היא שלילית, פירוש הדבר הוא שרוכשים טריים שלהן יפסידו עליהן כסף אם הן יחזיקו אותן עד למועד הפירעון הנקוב שלהן.

כ־13 טריליון דולר מהחוב העולמי משיאים כיום למשקיעים תשואה הפסדית. כמות זו שקולה ליותר מעשירית משוק האג"ח העולמי.

 

בניכוי אג"ח ממשלת ארה"ב, מגיע שיעור האג"ח הנסחרות בתשואה שלילית ל־43% משוק האג"ח הממשלתיות. גם התשואה על אג"ח ל־10 שנים של ממשלת ארה"ב ירדה בעקבות ההסלמה במלחמת הסחר הסינית־אמריקאית, ואיבדה 2.9 נקודות בסיס עד לרמה של 1.8%, הנמוכה ביותר זה שנתיים.

 

2. זהב: שיא של 6 שנים

 

העלייה באי־הוודאות הורגשה היטב במחירי הזהב, שעלו ל־1,442 דולר לאונקיה – המחיר הגבוה ביותר מאז שנת 2013. גורם מרכזי לעלייה במחיר הזהב הוא רכישות מצד בנקים מרכזיים ששואפים לדלל את הנתח של הדולר האמריקאי בעתודות המט"ח שלהם בגלל החשש מהתמשכות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, שכאמור מתעצמת.

 

לפי מידע שפרסמה "מועצת הזהב העולמית" ביום חמישי, במחצית השנה הראשונה רכשו בנקים מרכזיים 374 טונות זהב, בסכום כולל של 15.7 מיליארד דולר. המדינות שהבנקים המרכזיים שלהן רכשו את הכמות הגדולה ביותר של זהב הן פולין, רוסיה וסין.

 

3. פרנק שוויצרי: הגבינה שוב זזה

 

המטבע השוויצרי רשם את העלייה החדה ביותר בשערו מאז 2017, עד ל־1.02 פרנקים לדולר. הבנק המרכזי של שוויץ עשוי להתערב כדי לרסן את העלייה בשער המטבע המקומי כדי לתמוך ביצוא מהמדינה. הפרנק נחשב כמטבע שחשוף פחות לטלטלות גלובליות בהשוואה למטבעות כמו היורו והדולר.

 

גורם נוסף שדוחף את מחירו של הפרנק השוויצרי למעלה, בנוסף על מלחמת הסחר, הוא מינויו של בוריס ג'ונסון, המצדד בביצוע היפרדות בכל מחיר של בריטניה מהאיחוד האירופי, לראש הממשלה בלונדון.

 

לחץ נוסף שאליו צפוי המטבע השוויצרי להיחשף הוא המשכה של המדיניות המרחיבה של הבנק המרכזי האירופי, שצפויה לפחת את שער היורו ולכן להפוך את הפרנק לאטרקטיבי אף יותר למשקיעים במטבע חוץ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x