חומה ומגדל: ביישוב עפרה מתחילים לבנות לגובה
אחרי שנים שבהן תנועת ההתיישבות דגלה בבנייה על שטח גדול ככל שניתן, פרויקט טל משה של בתי אמנה הוא אולי סנונית ראשונה למעבר לבנייה רוויה: "הרעיון הוא להגדיל את מספר תושבי היישוב ולהוזיל את מחירי הדיור"
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
פרויקט טל משה – תעודת זהות
המיזם: שכונה חדשה הכוללת שישה בניינים ו-90 יחידות דיור
המיקום: היישוב הקהילתי-דתי עפרה, מטה בנימין
התמהיל: דירות 4,3 ו-5 חדרים, דירות גן ופנטהאוזים
המחירים: החל מ-1.09 מיליון שקל לדירות 3 חדרים, ועד 1.8 מיליון שקל לדירות הפנטהאוז
האכלוס: קיץ 2021
המדיניות אשר הנחתה לאורך שנים את תנועת ההתיישבות ביו"ש ודגלה בבנייה על שטח גדול ככל שניתן כביטוי להעמקת האחיזה בקרקע – עומדת כעת בסימן שאלה ממשי. במציאות המתאפיינת בדלדול עתודות הקרקע ובמחירי דיור מאמירים, הקמת צמודי רקע אדומי רעפים כבר מתאימה פחות לרוח הזמן.
מצב העניינים המורכב ביו"ש הוליד שינוי תפישתי שצובר בהדרגה תאוצה, ועיקרו בנייה רוויה לגובה – כזו שגם תסייע במשיכת אוכלוסייה חדשה ובחיזוק היישובים הקיימים, וגם תאפשר רכישת דירה במחירים ברי השגה.
אחד ממיזמי הבנייה המובילים את המגמה הוא טל משה של בתי אמנה ביישוב עפרה, אותו כבר מלווה גם סלוגן מתבקש: עפרה צומחת לגובה. מדובר בשכונה חדשה, המוקמת ממערב לשכונת המייסדים, ותיקרא טל משה, טל – על שם קו פרשת המים המפריד בין שני אגני הניקוז הארציים, ומשה – על שם סמ"ר משה נפתלי, מבני היישוב שנהרג לפני שמונה שנים בגבול ישראל-מצרים.
בפרויקט ארבעה בניינים מודרניים של 6 קומות ולצידם שני בניינים של 4 קומות - ובסך הכל 90 יחידות דיור. בשטח כבר החלו העבודות לפני כארבעה חודשים והצפי לאכלוס הוא בעוד כשנתיים.
"מטרת הבנייה לגובה היא הגדלת מספר תושבי היישוב, תוך הוזלת מחירי הדיור. אם היינו בונים צמודי קרקע היינו מקבלים פחות משפחות על אותו השטח, ובמחירים גבוהים פי כמה", מסביר צורי אביאור, משווק פרויקט טל משה. "אלו המבנים שיתנו את הטון בעשור הקרוב. אנחנו גאים להיות אחד המיזמים הראשונים ביו"ש בכל הקשור לבנייה לגובה".
"עפרה הוא יישוב מבוקש, אין פה דירות שעומדות ריקות", אומר סמי קרסנטי, מזכיר היישוב. "עתודות הקרקע הצטמצמו ומחייבות אותנו לחשיבה מחודשת. כדי שעפרה תמשיך לגדול תוסיף להיות יישוב משמעותי במרחב, הקמת שכונה חדשה בדגש על בנייה לגובה היא פתרון אפקטיבי ומתבקש. צוותים שלנו מלווים את הפרויקט יד ביד, והוא משתלב היטב בחזון לעפרה המתחדשת".
שיתוף הפעולה בין הנהלת היישוב ובתי אמנה, בא לידי ביטוי גם בענייני השיווק, כשהחודש יצא לדרך שיווק שלב א' של הפרויקט הכולל 24 יחידות דיור ראשונות, ופונה לתושבי המקום. בשלב הבא יתפרש השיווק גם מחוץ לעפרה.
"אנחנו רוצים ליצור שכונה רב דורית, ופונים גם אל צעירי היישוב וגם אל ותיקיו", מפרט קרסנטי, "בניגוד ליישובים בהם הדור הצעיר מחפש את דרכו החוצה, הבנים והבנות של עפרה רואים כאן את עתידם. מחובתנו לספק להם את האפשרות להמשיך ולהתגורר ביישוב ולגדל פה את ילדיהם. בנוסף, אנחנו מזהים אצל הדור המבוגר יותר רצון לעבור מבתים גדולים לדירות, ולכל אותם מצמצמי דיור הפרויקט הוא אידיאלי".
"לצד תושבי עפרה, אנו מכוונים למשפחות המשתייכות לזרם הדתי-לאומי מכל רחבי הארץ המחפשות דירה בסטנדרט גבוה ובמחיר אטרקטיבי", מוסיף אביאור. "אנשים מאסו בניכור של הערים הגדולות וביחסי שכנות עם אינטראקציה מינימלית. הם מחפשים להיות חלק מיישוב מלוכד עם חיי קהילה שוקקים, ואנחנו מספקים להם את זה".
כפרויקט המיועד לציבור דתי רחב, תמהיל הדירות הוא מגוון - הן מבחינת השטח ומספרי החדרים והן מבחינת המחירים. "יש לנו דירות של 3 חדרים ויש דירות גן ופנטהאוזים, כל משפחה תמצא את הדירה שהכי נכונה לצרכים שלה", מפרט אביאור. "לפרויקט מפרט טכני עשיר והוא כולל בין היתר חניות, מחסנים ומיזוג מרכזי - וכמובן גם את כל הדגשים החיוניים לציבור הדתי כגון מעלית שבת, מרפסות רחבות המתאימות לבניית סוכה וכדומה".
קליטה עוטפת
היישוב עפרה נוסד ב-1975, ומשתייך למועצה האזורית בנימין. הוא מאכלס כ-3,500 נפשות וכ-700 משפחות. "מראשית דרכה ועד היום ידעה עפרה לשמור על ייחודה כיישוב אידיאליסטי, חם ומגובש", מצהיר קרסנטי. "יש פה אוכלוסייה דתית מגוונת ואכפתית – ילידי הארץ לצד עולים ותיקים וחדשים, שהגיעו מכל קצוות הגלובוס – מדינות ברה"מ לשעבר, צרפת, אתיופיה ואפילו דרום אמריקה".
מי שאמונה על קליטת התושבים החדשים, היא ריקי לנגה, רכזת תחום קהילה ביישוב, שאומרת: "עפרה היא מודל ליישוב ששומר על צביונו הקהילתי על אף הגידול במספר תושביו. זהו יישוב המתאפיין במערך של שותפות, מעורבות ועזרה הדדית". על ההיערכות לקראת הגעת תושביה העתידיים של השכונה, היא מספרת: "את המיזם מלווים צוותי מתנדבים שלנו, ואנו מבקשים להתאים ולדייק את תהליך הקליטה. מערך קהילתי תומך ומעטפת מלאה הם הבסיס לקליטה מיטבית, זו המשימה הראשונה במעלה מבחינתנו".
ביישוב מתגאים במספר רב של מוסדות חינוך ובראשן אולפנת עפרה, מדרשת עפרה, מדרשת שובה ומכון משפטי ארץ, כמו גם בצוותי עשייה ופעולות מגוונות, הכוללות אירועי תרבות, חוגים, הרצאות, טיולים, מועדון ותיקים וצוות עוטף יולדות חם ומחבק. "חשוב לנו לתת מענה לכל פלח אוכלוסייה שמתגורר כאן, זו הדרך לייצר תחושת שייכות אמיתית", מבהירה לנגה.
גם באשר לנושא התחבורתי, ניצבים היישוב והפרויקט במיקום אופטימלי. נסיעה לבירה נעה סביב 20 דקות בממוצע ולתל אביב כ-55 דקות. מוסדות אקדמיים מובילים דוגמת האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת אריאל נמצאים במרחק של פחות מחצי שעת נסיעה, כשההגעה לאזור התעשייה שער בנימין עומדת על כ-7 דקות בלבד ולמוקד התעסוקה והמסחר במישור אדומים על כ-15 דקות. עבור אלו המתניידים בתחבורה הציבורית קיים מערך אוטובוסים מפותח.
"יש ביישוב שלנו איכות חיים שקשה למצוא במקומות אחרים, ואנשים מאוד מתחברים לזה", מסכם קרסנטי. "פרויקט טל משה יהיה עוד נדבך חשוב בהתרחבותה של עפרה".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>