2,000 תביעות משפטיות בדרך: אקטביס גוררת את טבע עמוק לבוץ של פרשת האופיואידים
ה"וושינגטון פוסט" חשף את תרומתן של חברות התרופות למגיפת ההתמכרות למשככי כאבים בארה"ב עד 2012. אף שטבע היתה שחקנית זניחה בתחום, אקטביס, שנרכשה על ידיה ב־2015 חלשה על 34.6%. החשבון על התביעות המשפטיות יוגש לטבע
סערת הורדת מחיר היעד של מניית טבע עדיין לא שככה וכבר ניחתת על ראשה מכה נוספת, שמלמדת כי משקולת החוב שנובעת לה מרכישתה הכושלת של אקטביס עלולה להיות קטנה לעומת החשיפה לאלפי תביעות משפטיות שצפויות לנבוע לה מרכישה זו.
- נטפליקס נפלה ב-10.5% במסחר המאוחר; מספר המנויים החדשים - חצי מהתחזיות
- "חברות שיכולות להראות טכנולוגיה כמו שלנו? אני לא מכיר"
- מעל למצופה: הספרים, הסדרות וההמצאות שהיכו את התחזיות
ה"וושינגטון פוסט" חשף שלשום בערב נתונים חדשים הנוגעים לשנים 2012-2006 באשר להיקף פרשת האופיואידים, תרופות לשיכוך כאב שגרמו למגיפת התמכרות ולמוות של אלפי אמריקאים, שטבע מעורבת בה. אף שטבע חלשה בשנים אלה על רק על 0.9% מנתח השוק של תרופות אלה, הרי שאקטביס חלשה בשנים אלה על 34.6% מהתחום, דבר שמחריף את החשיפה של טבע ל־2,000 תביעות משפטיות שהוגשו נגד יצרניות האופיואידים בארה"ב, והיא עלולה לשלם קנסות שיגיעו למיליארדי דולרים.
צמיחת מגיפת האופיואידים
נתונים שבית המשפט התבקש לאשר בנוגע לשנים 2014-2013 נותרו עדיין חסויים. פרסום הנתונים התאפשר אחרי ש"וושינגטון פוסט", ביחד עם HD Media, נחל ביום שני הצלחה חלקית בקרב משפטי שהחל ב־2016 וקיבל תיעוד ממערכת המידע (ARCOS) של הרשות ללוחמה בסמים בארה"ב (DEA), שבה מפרטות יצרניות הפארמה כל מרשם רפואי שניתן אי פעם למטופלים בארה"ב. נתונים אלה מתעדים את הצמיחה החדה במכירת אופיואידים, מ־8.4 מיליארד כדורים ב־2006, שהכניסו לחברות 6.1 מיליארד דולר ועד ל־12.6 מיליארד כדורים ב־2012, שהכניסו לחברות 8.5 מיליארד דולר. סך הכל נמכרו ב־4 שנים אלה 76 מיליארד גלולות אופיואידים.
ייצור האופיואידים נשלט על ידי 10 ענקיות תרופות, הגדולה שבהן היא SpecGX שייצרה 28.8 מיליארד כדורים בארבע שנים אלה וחלשה על 37.7% אלה. במקום השני נמצאת אקטביס פארמה שייצרה 26.5 מיליארד כדורים, עם נתח שוק של 34.6%. טבע, שייצרה בשנים אלה 676 מיליון כדורים "בלבד", רכשה את אקטביס מידיה של אלרגן ביולי 2015 במחיר מנופח של 40 מיליארד דולר, עסקה שסיבכה אותה בחובות עצומים שנקשרים במצבה העסקי הנוכחי. אף שטבע לא היתה הבעלים של אקטביס בתקופה המדוברת, לפי גורמים המעורים בנושא היא נושאת באחריות משפטית הקשורה לפעילות של אקטביס טרם הרכישה. זאת, בדומה לתביעה שהוגשה ב־2006 נגד החברה־הבת ספאלון, שנרכשה על ידי טבע ב־2011. בסופו של דבר טבע נאלצה לשלם יותר מחצי מיליארד ולר ב־2015, במסגרת הסכם פשרה שסיים את התביעה.
פרשת האופיואידים מסעירה את ארה"ב והובילה להגשת יותר מ־2,000 תביעות של מדינות, רשויות מקומיות ואנשים פרטיים נגד יצרניות התרופות, נגד המפיצים שלהן ונגד רשתות ששיווקו אותן, בהן וול מארט. תביעות אלה מתנקזות למשפט שייפתח באוקטובר בביהמ"ש הפדראלי בעיר קליבלנד שבמדינת אוהיו. טבע וחברות נוספות הקדימו תרופה למכה, והגיעו לפשרה מול מדינת אוקלהומה בסוף מאי האחרון. טבע שילמה בהסדר זה 85 מיליון דולר, אולם, כאמור, היא עדיין תצטרך להתמודד עם אלפי תביעות אחרות.
לאחר שחתמה על ההסדר מסרה טבע כי היא "הסדירה את העניין באופן המטיב עם האנשים אשר סבלו משימוש לרעה באופיודים והמסייע לעצור את השפעות משבר האופיודים. טבע ממשיכה להתמקד בעתידה כחברה מובילה במתן גישה לתרופות מצילות חיים, כמו למשל האישור שבו זכתה לאחרונה לשווק גרסה גנרית ראשונה לתרסיס naloxone, המוכר כתרופה חיונית ומצילת חיים להתמודדות בשימוש לרעה של אופיודים. בעוד שהחברה אמרה לאורך כל הדרך כי בית המשפט אינו המקום לפתור משבר זה, טבע שמחה לשים את התיק באוקלהומה מאחוריה והיא מוכנה להגן על עצמה בנחישות כנגד תביעות נוספות, כולל המשפט הקרב בבית המשפט הפדרלי בקליבלנד, המרכז את רוב התביעות התלויות ועומדות. טבע מכירה בהשפעה ההרסנית על קהילות ברחבי ארה"ב כתוצאה מהסמים הבלתי חוקיים והשימוש לרעה של אופיואידים הניתנים במרשם. טבע ממשיכה לתמוך במציאת פתרונות שיתופיים בכל המדינה".
"גם ה־FDA אשם במגיפה"
יצרנית משככי הכאבים המוכרת יותר בפרשה היא חברת פורדו (Purdue), שפיתחה בשנות התשעים את האוקסיקונטין, תרופה שנחשבת לאופיואיד הממותג המוכר בביותר בארה"ב. פורדו ששילמה במסגרת ההסדר במדינת אוקלהומה 270 מיליון דולר נאלצה לשלם בעבר קנס של 634 מיליון דולר לרשות המזון והתרופות בארה"ב (FDA) אחרי שיווקה את האוקסיקונטין הממכר כתרופה שפחות ממכרת, לכאורה, ממשככי כאבים אחרים.
כמו טבע, גם יתר חברות התרופות גורסות כי הן פעלו לפי הכללים והחוקים: הרופאים רשמו מרשמים, בתי המרקחת סיפקו את התרופות והן פשוט ייצרו את הכדורים כפי שהתבקשו. המדינות והתובעים הרבים טוענים מנגד כי יצרניות האופיואידים היו צריכות להתעורר לאור סימני האזהרה הרבים שסיפקה הצמיחה החדה במכירות האופיואידים, וכי הן הפרו חוקים פדראליים תוך שרבות מהתרופות מגיעות לבסוף לשוק השחור.
עם זאת, חשיפת מסד הנתונים הובילה גם לחילופי האשמות מול ה־DEA, שלפי טענת חברות תרופות ידע על הגידול החד ולא פעל כדי לבלום את התופעה. מנגד, בכירים ב־DEA אמרו ל"וושינגטון פוסט" כי החברות המעורבות בפרשה המשיכו לספק מיליוני כדורים למרות שהנסיבות הפכו לחשודות. עדיין לא ברור כיצד יסתיים הליך המשפטי שיתחיל באוקטובר מול 2,000 התביעות שהוגשו נגד יצרניות האופיואידים והמשווקים שלהם בארה"ב, עם זאת, ישנן הערכות ראשוניות שלפיהן הצדדים יגיעו להסדר דומה לזה שהושג מול יצרניות הטבק בשנות ה־80', שבו הן חויבו לשלם 246 מיליארד דולר על פני 25 שנים.
פרשת קרטל התרופות
פרשת האופיואידים היא אינה המערכה המשפטית היחידה שאיתה נאלצת טבע להתמודד בארה"ב. נגד טבע ועוד 19 חברות תרופות אחרות הוגשה תביעת ענק בפרשה שהוגדרה כ"קרטל התרופות", ונטען בה כי טבע שיחקה תפקיד מרכזי ביצירת שיטה לתיאום לכאורה של מחירי יותר מ־100 תרופות במספר רב של דרכים. התובעים טוענים כי טבע והמתחרות הנכללות בתביעה, פעלו לפי שיטה להקצאת "נתח הוגן" (fair share) לכל אחת מהן; עסקו במועדי השקה של תרופות גנריות חדשות לשוק;, והחליפו מיילים ביניהן, שכללו את רשימות המחירים של המוצרים. "יש לנו ראיות מוצקות שמראות שחברות התרופות הגנריות זממו הונאה בסך של מיליארדי דולרים נגד העם האמריקאי", אמר אז התובע של מדינת קונטיקט וויליאם טונג שהגיש את התביעה. בית ההשקעות אופנהיימר העריך עם הגשת התביעה כי "טבע עשויה להתמודד עם קנסות של מיליארדי דולרים".
התביעה המשפטית בישראל
לבד מהתסבוכות המשפטיות בארה"ב טבע מתמודדת בימים אלה עם הליך שמתנהל בביהמ"ש בארץ בנוגע לבקשה לתביעת נגזרת שהוגשה נגדה ונגד נושאי תפקידים בעבר ובהווה, הנוגעת לרכישת רימסה המקסיקנית ב־2.3 מיליארד דולר ב־2015. טבע גילתה רק לאחר חתימת העסקה כי נפלה קורבן להונאה, ומגישי הבקשה לתביעה טוענים כי טבע ונושאי משרה בה התרשלו בעריכת בדיקת הנאותות לפני הרכישה, טענה שנתמכה גם בפסיקה של בית המשפט בניו יורק שדחה את תביעתה של טבע נגד בעלים רימסה, שכלל לא הכחישו את מעשה ההונאה. בעקבות זאת נאלצה טבע למחוק כליל את שווייה של רימסה מהספרים.