בלעדי לכלכליסט
יצרניות הקנאביס רוצות להתחיל לייצא: "נממן בעצמנו את התקנים החסרים במשרד הבריאות"
אף שייצוא הקנאביס הרפואי אמור היה להתחיל בספטמבר על פי החלטת הממשלה, המהלך לא יוצא לפועל בגלל מחסור בתקנים ביחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות. כעת חברות הקנאביס מציעות לממן בעצמן את איוש התקנים כדי להוציא את הייצוא לפועל. שרגא ברוש: "מצחיק שאי אפשר לקדם נושא בגלל בעיות כוח אדם"
- משרד הבריאות פנה לוועדת המחירים: להחיל פיקוח על מחירי הקנאביס הרפואי
- המכללה האקדמית עמק יזרעאל מציעה תואר עם התמחות בקנאביס רפואי
- אחרי כחודשיים: אורי יהודאי ביקש לסיים את תפקידו כיו"ר חברת הקנאביס שדה
רוב חברות הקנאביס הרפואי הישראליות השקיעו מיליוני שקלים בהכנות לקראת הייצוא שאמור היה להתחיל בחודש ספטמבר הקרוב, בהתאם להחלטת הממשלה מינואר השנה. חלק מהיערכות משרד הבריאות לייצוא דורשת הוספת של עד חמישה תקני כוח אדם ייעודיים ליק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות), שעדיין לא סופקו לו.
מאיר אריאל, מנכ"ל חברת הקנאביס הרפואי בזלת, אמר ל"כלכליסט", כי "אי החלת הייצוא פוגעת בתעשייה וכל יום שעובר מרחיק את היתרון הישראלי ופוגע בהכנסות החברות, ובפוטנציאל הכנסות המדינה. אנו, החברות, עושות זאת למען האינטרס של התעשייה, אבל דחיית הייצוא בשל 3.5 תקנים למרות מחקר של האוצר שמציג הכנסות למדינה בגובה של 4 מיליארד שקל בשנה – תמוה".
דובי אמיתי, יו"ר התאחדות החקלאים – הבעלים של חברת עמיר שיווק הנסחרת בבורסה בתל אביב לפי שווי של 420 מיליון שקל, אמר ל"כלכליסט", כי "כל העניין מטריד ומרגיז מאוד; יש החלטת ממשלה, והוקמה וועדה בינמשרדית שצריכה לקחת את ההחלטה וליישמה. כל המשרדים מתייצבים ליישום, ורק משרד אחד החליט לתקוע את ההחלטה (משרד הבריאות - צ"ג), ועל ידי מציאת סיבות הזויות, שהאחרונה שבהן - התקנים, היא כבר ממש חלמאות".
אמיתי אמר עוד כי "הצענו לממן את התקנים הללו יחד עם התעשיינים בתחום. ביקשנו ממנכ"ל משרד הבריאות שיטיל עלינו אגרה ואנחנו נשלם. לא יכול להיות ש-300 חקלאים שהשקיעו מאות אלפי שקלים יישארו שבויים בגלל בעיות כוח אדם במשרד הבריאות. ויש לציין, כי משרד האוצר כן העביר את התקנים, ומנכ"ל משרד הבריאות פשוט פיזר אותם במשרד, למרות שהם היו צבועים לו לטובת ייצוא הקנאביס הרפואי".
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, אמר גם הוא ל"כלכליסט": "זה קצת מצחיק שאי אפשר לקדם נושא, אחרי שהממשלה החליטה עליו, בגלל בעיות כוח אדם. עברה כמעט שנה מאז החלטת הממשלה, וזה נראה כאילו יד אחת לא יודעת מה עושה היד השנייה.
"גם אם שמים את פוטנציאל הכנסות המיסים למדינה בצד, יש פה פוטנציאל התפתחות עצום לתעשייה, לחקלאות, ולתחום הידע, שכל העולם רץ אחריו. לישראל יש יכולת להוביל את השוק העולמי בתחום, ויש לזה ביקוש אדיר. אז הצענו למשרדי הבריאות והכלכלה שפשוט ייקחו עמלה מכל יצואן כדי לממן זאת, וכדי שאפשר יהיה כבר לצאת לדרך. אבל זה לא נראה כבעיה של כסף. אולי מישהו מנסה לעצור את זה, או שפשוט כמו בהרבה דברים - אין יד מכונת להוציא את הקטר לדרך. אנו ממתינים לתשובת משרד הבריאות להצעתנו. העולם מתייחס אלינו ברצינות וכדאי שגם המדינה תתייחס לנושא כך".
ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה.