ארגוני המעונות דורשים: תוספת של מיליון שקל לכל מעון
הופיעו אתמול בפני הוועדה לבדיקת מערך מעונות היום. טוענים שכדי להתאים את המצב בישראל ל-OECD דרושה תוספת של 20 מיליארד שקל
קואליציית ארגוני מעונות היום המפוקחים, הכוללת את רוב מעונות היום המסובסדים על ידי המדינה, דורשת תוספת של 1.1 מיליון שקל לכל מעון קיים. הקואליציה מפעילה 2,060 מעונות כך שמדובר בתוספת של 2.25 מיליארד שקל בסך הכול.
- מכשול תקציבי: משרד החינוך דורש מיליארדים כתנאי לפיקוח על מעונות היום
- הזנחת הגיל הרך מתחילה בממשלה: קודם כל, צריך עוד מעונות
- נתניהו: הפיקוח על מעונות היום יעבור למשרד החינוך - אבל רק לאחר הבחירות
את התחשיב הכין לקואליציית הארגונים הממונה על השכר במשרד האוצר לשעבר יוסי קוצ'יק. הוא מבוסס על הגדלת התקציב של מעון מ-1.8 מיליון שקל בשנה ל-3.1 מיליון שקל (כאשר ההכנסות יגדלו בכ-200 אלף שקל). הכסף מיועד להגדלת מספר המטפלות, השוואת שכר המטפלות לזה של הסייעות בגני הילדים וכן תקציב לשיפוצים במעון ולמימון מילוי מקום של מטפלות כשהן נעדרות.
הדרישה הוגשה אתמול לוועדה הממשלתית לשיפור וייעול מערך מעונות היום בראשות מרדכי אלישע, שנציגי הארגונים הופיעו בפניה. הוועדה הוקמה כחלק מההסדר שהביא לסיום שביתת המעונות בראשית 2018. במעונות של הארגון מטופלים 100 אלף ילדים ועובדים 16 אלף אנשי צוות. בארגוני המעונות מציינים שהעלאת תנאי המטפלות מ-31 שקל לשעה ל-35 שקל לשעה חיונית משום שכרגע יש מחסור קשה מאוד במטפלות במעונות ועזיבה גדולה של מטפלות. זאת בשל השכר הגבוה יותר והתנאים הטובים יותר בגני הילדים, שם יש יותר חופשים ואין צורך להחליף חיתולים.
המסמך כולל גם השוואה של ישראל ל-OECD. ההשקעה הממוצעת לילד מתחת לגיל 3 בישראל נמצאת במקום האחרון בין המדינות המפותחות ועומדת על 2,700 דולר לעומת 12,400 בממוצע בארגון. אלא שהמצב בפועל גרוע בהרבה. זאת משום ש-85% מההוצאה היא פרטית, האחוז הגבוה ביותר בארגון. 15% ההוצאה הציבורית לגיל הרך שווים לנתון המדהים של 400 דולר לילד בלבד, שחשף "כלכליסט" לפני שנה.
קוצ'יק מציין ש"ברוב מדינות ה-OECD החינוך לגיל הרך ניתן חינם או ממומן ברובו מהקופה הציבורית וניתן לכלל שכבות האוכלוסייה". הוא מעריך שכדי להתאים את ההשקעה הממשלתית בילדי ישראל בגילאי לידה עד 3 לזו המקובלת במדינות המפותחות, נדרשים כ-20 מיליארד שקל בסוך הכול.
יו"ר ארגון הנשים הדתיות, אמונה ליאורה מינקה, אמרה ש"בעשור האחרון התפתח משבר עמוק בענף הטיפול בילדים בגיל הרך. מצד אחד - מחסור הולך וגובר במטפלות ותחלופה גבוהה. מצד שני - התפתחותו של גירעון תפעולי בשל תקצוב חסר, שמדי שנה הולך ומעמיק". מנהלת האגף לגיל הרך בויצו העולמית, ד"ר נעמי מורנו, אמרה ש"ברשותנו הידע, הניסיון והנכונות לתת מענה לכלל שכבות האוכלוסייה בגיל הרך, אין סיבה שהורים לגיל הרך לא יזכו ליהנות ממעונות יום מפוקחים במחיר מסובסד".
גם משרד החינוך דורש תוספת
ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אתמול על כוונתו להעביר לאחר הבחירות את מעונות היום ממשרד העבודה והרווחה למשרד החינוך. אלא שכבר אתמול בערב התגלה מכשול קשה בדרך. משרד החינוך בראשות השר רפי פרץ דורש תוספת תקציב חד-פעמית של 5.2 מיליארד שקל לקליטת מעונות היום ותוספת שנתית קבועה של 2.7 מיליארד שקל לבסיס התקציב. הסיכוי שהמשרד יקבל אפילו חלק קטן מזה בתקופה של צורך לכסות גירעון של 20 מיליארד שקל נראה קלוש מאוד.