האם החקירה תהפוך לדו"ח? מבחן הגירעון של מבקר המדינה
מה יעשה המבקר החדש עם טיוטת הדו"ח של קודמו בעניין ה"קסם" שסידר לכחלון עמידה ביעד הגירעון בסוף 2018 של 2.9%?
משרד האוצר, בראשות השר משה כחלון, שב לפרסם את נתוני הגירעון הממשלתי ביום חמישי בצהריים, וזאת כדי למנוע מהתקשורת הכלכלית המודפסת לנתח לעומק את הקטסטרופה שמתחוללת בימים אלו במשרדו. ניסיונות ההסתרה של שר האוצר ומנכ"ל המשרד שי באב"ד הם מובנים. אלו מספרים מבישים שמלמדים על כישלון מובהק בניהול הפיננסי של המדינה. ניסיון ההסתרה וההקטנה במקרה הזה דווקא חיובי ומרענן: עד לפני חודשים מספר הכחישו השניים כי יש בכלל בעיה תקציבית בישראל והאשימו כל מי שטוען שיש כזאת כגיס חמישי, אויב האומה ומשרת אינטרסים של אליטות סודיות. לפיכך, הבושה במקרה הזה משקפת את חזרתה של השפיות.
ישנם אינספור הסברים לאנומליה שכזו אך הסביר מבין כולם הוא זה שנחקר בימים אלו במשרד מבקר המדינה שכבר מחזיק בידו טיוטה ראשונה של דו"ח בנושא. לפי החשדות, הזינוק החד בגירעון הוא תוצאה של הוצאה תקציבית שנדחתה בכוונה מדצמבר 2018 - שנה כלכלית יחסית טובה - אל תוך 2019, שנה שנראתה אז כפחות טובה. זאת כדי לסייע פוליטית לכחלון להציג בעיצומו של קמפיין בחירות עמידה ביעד הגירעון ובכך לדחות את הביקורת שנשמעה עליו על חוסר אחריות תקציבית.
הבעיה הגדולה עם המהלך הזה היא כי נדחה גירעון משנה טובה לשנה פחות טובה, דבר שמסכן את היציבות של המשק ופועל כנגד האינטרס הציבורי, ערכי השקיפות והמינהל התקין. לבסוף, פקידי האוצר הצליחו "לסדר" לכחלון עמידה בגירעון ב־2018 - שאכן עמד על 2.9% תוצר - אך התוכניות של כחלון קצת השתבשו מאז. העובדה שמפלגתו בקושי עברה את אחוז החסימה והצורך לסיבוב בחירות נוסף אילצו אותו לזחול אל נתניהו ובחזרה לליכוד.
גורמים שנחשפו לממצאי הדו"ח של מבקר המדינה מדברים על דו"ח קשה, אך לא ברור מה יעלה בגורלו. הדו"ח נולד בתקופה של המבקר הקודם, השופט בדימוס יוסף שפירא — מבקר קשוח שהתנהל ללא מורא וללא משוא פנים. אך מי שיחליט אם ואיך יוגש הוא לא אחר מהמבקר החדש מתניהו אנגלמן, המקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו. זה כבר הצהיר כי מבקר המדינה אינו צריך לעסוק בדברים אקטואליים אלא לבדוק דברים רק בדיעבד.
דו"ח המבקר על הגירעון יהיה המבחן הראשון של אנגלמן. אם הדו"ח יעלה טענות שלפיהן פקידי האוצר — לרבות החשב הכללי ומנהל רשות המסים - פעלו בחוסר תום לב כדי לסייע לאיש שמינה אותם וכנגד האינטרס הציבורי, אז הדברים עלולים להסתבך מאוד: מבדיקה של נציבות שירות המדינה ועד תיק על הפרת אמונים.
טענות שכאלה מצד המבקר יקשה עליהם להמשיך לכהן בתפקידם.