$
בארץ

ראיון כלכליסט

"חוקי ה־BDS ייאלצו את גוגל לצאת מאירלנד"

ברוק גולדשטיין, עורכת דין מייסדת ומנכ"לית פרוייקט הלוחמה המשפטית, בטוחה שמאבק מוצלח ב־BDS דורש אקטיביזם משפטי ולא קמפיינים ורושמת הצלחות: היא סגרה קווים לחברת התעופה של כוויית, דחפה את גוגל להסיר תכנים אנטישמים וגרמה לאוניברסיטת סן פרנסיסקו להתחייב להפסיק להפלות את הציונות

שחר אילן 10:4004.07.19

לפני שבועיים הפצת מזכר לחברי הפרלמנט האירי, מה הסיפור שם?

"בנובמבר 2018 אישר הבית התחתון של אירלנד הצעת חוק שמטילה קנס או מאסר על מי שירכוש ויפיץ מוצרים מההתנחלויות. אנחנו הזהרנו אותם שהעברת חוק BDS עלולה לחסל את תעשיית ההייטק שלהם.

 

"כתבנו להם שאם יעבור חוק שיחייב חברות איריות להחרים את ישראל, החברות האלו לא יוכלו לעשות עסקים בארצות הברית. זה ישמיד את הכלכלה האירית. לגוגל יש מטה שם, היא לא תוכל לשתף פעולה עם החרם האירי ותצטרך להוציא את העסקים משם. מאות עובדים יאבדו את מקומות העבודה שלהם".

 

 

 

כבר היה לכם ניסיון מוצלח עם גוגל.

"בשנה שעברה דרשנו מהם להסיר את עשרת האתרים האנטישמיים ביותר בספרדית, כולל כמה אתרים ניאו־נאציים. חשבנו שאולי נצטרך לקחת את זה לבית המשפט, אבל גוגל יצרה איתנו קשר, והיא עובדת איתנו על רפורמה במדיניות שתבטיח שאתרים שמפירים את החוק הספרדי נגד אפליה לא יופיעו במנוע".

 

עו"ד ברוק גולדשטיין עו"ד ברוק גולדשטיין צילום: אוהד צויגנברג

 

למה דווקא בספרד?

"כי ל־BDS יש סניף חזק וצומח בספרד. עורך דין ספרדי הביא לידיעתנו שרשויות מקומיות ספרדיות שונות מעבירות חוקים ברוח ה־BDS. תבענו, בשם הקהילה היהודית באיביזה, כמעט 50 החלטות בסגנון BDS של רשויות מקומיות בספרד והבאנו לביטולן".

 

מה היה תיק הדגל שלכם?

"התביעה נגד אוניברסיטת המדינה של סן פרנסיסקו SFSU. זו התביעה החשובה ביותר בהיסטוריה העכשווית של יהדות ארצות הברית. הקמפוס הזה הוא הבסיס של תנועת ההחרמה על ישראל. תבענו את האוניברסיטה בטענה לשורת הפרות חוק.

 

"אחרי דיון אחד האוניברסיטה הודיעה שהיא רוצה להתפשר וקיבלנו כל מה שרצינו ויותר מכך. בהסכם הפשרה נקבע גם שהאוניברסיטה לא תאפשר לפוצץ אירועים של ישראלים, כפי שקרה בעבר באירוע של ח"כ ניר ברקת, ושלא יוכלו למנוע השתתפו של ארגונים יהודים בירידי ארגונים של האוניברסיטה".

 

למה זה כל כך חשוב?

"החוק נגד אפליה של קליפורניה קבע שאסור להפלות מישהו בשל סיבות דתיות. האנטישמים טענו שהם לא מפלים בגלל יהדות אלא שיש להם בעיה עם ציונים ושציונות זו עמדה פוליטית. במקרה של SFSU קיבלנו בפעם הראשונה הצהרה של גוף ממשל אמריקאי שמכירה בכך שהציונות היא חלק מהזהות היהודית. לכן, כל ביטוי של ציונות מוגן לפי חוק ואפליה נגד ציוני היא הפרה של החוק הקליפורני נגד אפליה".

 

"לדרוש באגרסיביות את הזכויות שלנו"

 

יש עליה באנטישמיות ובהחרמת ישראל?

"כל הראיות מוכיחות שיש עליה. לא רק שיש עליה באנטישמיות, מה שבולט במיוחד שאלו לא רק קיצוניים כמו ניאו־נאצים, פעילי שמאל קיצוני ואיסלאמיסטים, זה עכשיו מיינסטרים. גם המצב בקמפוסים בארה"ב נהיה קשה יותר".

 

איך את מסבירה את הפעילות האנטי ישראלית בקמפוסים בארה"ב?

"הזרעים של מה שקורה בקולג’ים האמריקאים נטמנו לפני 15–20 שנה, כשממשלות זרות מימנו קמפוסים אמריקאים. למשל קטאר, מדינת הטרור השנייה בגודלה, מממנת את בית הספר לעיתונות של אוניברסיטת ג'ורג'טאון. ממשלות זרות מממנות מחלקות ללימודים אתניים ומרצים, שמלמדים לא רק אנטישמיות אלא גם אנטי אמריקאיות. הבעיה האמיתית היא מימון זר של קולג’ים אמריקאים והניצול של מערכת החינוך האמריקאית למטרות פוליטיות אנטי אמריקאיות".

 

"זו הסיבה למה בוחרים מצביעים לאנשים כמו אלכסנדרה אוקסיו קורטז (חברת קונגרס דמוקרטית סוציאליסטית מניו יורק שהשוותה את מחנות המעצר למהגרים בדרום ארצות הברית למחנות הריכוז של הנאצים — ש"א) וחברת הקונגרס הדמוקרטית ממוצא פלסטיני ראשידה טליב ולכל האנשים האלה, הם חונכו בקמפוסים אמריקאים".

 

ומה הפתרון?

"הפתרון הוא לא לבכות אנטישמיות ולכתוב מכתבים למערכת, אלא לדרוש באגרסיביות את הזכויות שלנו בבתי משפט מסביב לעולם. לא נעצור את האנטישמיות אלא אם נהפוך את העצירה שלה לאינטרס של האנטישמים. אנשים פועלים למען האינטרס שלהם.

 

"כשאוניברסיטת ראטגרס בניו ג'רזי אירחה אירוע גיוס כספים למען משט נוסף מתורכיה לישראל, נשיא האוניברסיטה אמר שזה כלול בחופש הביטוי. שלחנו מכתב של 30 עמודים שאמר שאם הם יעבירו אפילו פני אחד למטרה זו זו תהיה הפרה אפשרית של חוק הסיוע לארגוני טרור שנושא עונש של עד 20 שנות מאסר. אז הוא לא שחרר את הכספים".

 

"נדרשת בחקיקה פדרלית שתגביל של מימון זר למוסדות חינוך אמריקאיים ושתוודא שכל מקרה כזה ידווח. לממשלות זרות אין זכות לממן תנועות שמנסות להרוס ולחנך מחדש את הצעירים בארצות הברית ולהרוס את המדינה.

 

"הורים אמריקאים לוקחים מאד ברצינות את השאלה לאיזה קולג'ים הילדים שלהם הולכים. הם צריכים לדעת מי מממן את המחלקות האתניות, מי בוחר את המורים ומה העמדות שלהם. צריך להיות גם מאגר מידע שמראה איזה כסף הולך לאן ולאיזה מטרות".

 

"אסטרטגיה במקום יריות מהמותן"

 

נראה שלפחות מבחינה כלכלית תנועת ה־BDS היא בינתיים כישלון.

"קראתי הצהרות של ממשלת ישראל שה־BDS לא משפיע כלכלית והסקרים שלנו אכן מראים שהוא לא משפיע על בחירת הצרכנים. אבל זה כן משפיע על חלק מהחברות הישראליות, למשל יקבים שהיינות שלהם מוסרים ממדפים.

 

"יש בעיה של היעדר מודעות מצד חברות ישראליות. הן צריכות לדעת שאם מפלים אותן, הן יכולות לתבוע את הזכויות החוקיות שלהן ולנצח בבית משפט. יש גם אפקט של פחד. סודה סטרים למשל פחדו מההשפעה אז הם העבירו את המפעל.

 

"BDS זה שם שנשמע כמו תנועה לזכויות האזרח, אבל זה לא הנרטיב הנכון. צריך להתייחס ל־BDS כאל ביטוי של אפליה מסחרית אנטישמית גזענית לא חוקית, שזה בפועל מה שזה".

 

הגעת לארץ לכנס הבינלאומי למאבק ב-BDS שארגון המשרד לעניינים אסטרטגיים. מה ישראל עושה כדי להיאבק ב־BDS?

 

"האמת, אני לא יודעת. זו אחת הסיבות שבאתי לכנס ללמוד מה התוכנית שלהם. אנחנו צריכים תשובה אסטרטגית, כי כרגע אנחנו רק יורים מהמותן. אנחנו חבורה של ארגונים פרו־ישראלים שלא מתאמים ביניהם ולא מדברים ביניהם. הכנס הזה מכריח אותנו לדבר אחד עם השני".

 

260 אקדמאים ישראלים קראו לממשלת גרמניה לא לקבל החלטה לגנות את ה־BDS. מה דעתך?

"הם אידיוטים, טועים וטיפשים שצריכים בדיקת ראש. אני לא יודעת מה פגום פסיכולוגית בהם. אולי זה רצון לתהילה".

 

אתם מנהלים מאבק גם נגד נתיבי אויר כווית.

"החברה מסרבת להטיס ישראלים. בחוזה השכירות שלהם ב־JFK כתוב שהם מחויבים לשמור על החוק, אז שלחנו מכתב לרשות נמלי התעופה של ניו יורק ושאלנו אם הם יודעים שהחברה מפרה את החוק הניו יורקי נגד אפליה (בסירובה להעלות נושאי דרכון ישראלים לקו שלה בין לונדון לניו יורק — ש"א). הרשות הודיעה לכווייתים שהם מחויבים לשמור על החוק או שיאבדו את זכות הנחיתה. שנאת היהודים של הכווייתים כל כך גדולה שהם העדיפו לבטל את הקו.

 

"אז פנינו גם לאירופאים ואיימנו בצעדים משפטיים, והכרחנו את הכוויתים לבטל גם את כל הטיסות הפנימיות שלהם באירופה. מה שנשאר להם אלו רק קווים עם מעבר או עצירה בכווית, כי בחוק הבינלאומי למדינה יש זכות לסרב לכניסה של כל אחד מכל סיבה".

 

אז מה הצעד הבא?

"אתר התיירות אקספדיה מספק לנתיבי אוויר כווית פלטפורמה למכירת טיסות. באקספדיה צריכים לשקול אם מה שהם עושים אינו הפרה לכאורה של החוק האמריקאי, שאוסר על החרם הערבי נגד ישראל. אנחנו עומדים לפנות אליהם. אני חושבת שכשהם יבינו מה קורה, הם יעשו מה שגוגל עשו וישתפו פעולה, ולא יאפשרו למדינה זרה נצל את החברה שלהם ככלי לאפליה".

 

תביעות לא יגרמו לאנשים לא להיות אנטישמים.

"אני לא פסיכולוגית, העבודה שלי לא לגרום לאנטישמי לשנות דעתו. העבודה שלי היא לוודא שאנטישמי לא יכול להפר את החוק. וזה ב־100% אחוז ישנה את המצב".

הרפורמים והקונסרבטיבים טוענים שיש משבר ביחסי יהדות ארה"ב לישראל שעלול לפגוע בתמיכה בישראל.

 

"אני לא חושבת שיש משבר ביחסים, אלא שיש משבר זהות אצל יהודי אמריקה. אני לא יכולה להסביר למה יש להם כזו מחלה שהם כל כך מתביישים בעצמם ומתביישים להיות ציונים. מי יכול למצוא חלון לנפש היהודית? אנחנו סובלים מהרבה פסיכוזות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x