$
משפט

אקוניס ממשיך לסחוט את הלימון: דיון נוסף בבג"ץ בפרשת מינוי הפרופ' יעל אמיתי

שר המדע והטכנולוגיה הגן על החלטתו להתנגד למינויה של פרופ' אמיתי למועצת הנגידים של גרמניה-ישראל למחקר ופיתוח מדעי: "סרבנות סלקטיבית היא איום על החברה והדמוקרטיה"; ב"כ של אמיתי: "החלטת השר היא פוליטיזציה של השירות הציבורי ושל האקדמיה"

משה גורלי 11:1501.07.19

להבדיל ממירי רגב ואיילת שקד, שאחריותן המיניסטריאלית על התרבות והמשפט זימנו להן אינספור הזדמנויות להתנגחויות פטריוטיות-פופוליסטיות - מול שופטים, פרקליטים ואמנים - לאופיר אקוניס, כשר המדע והטכנולוגיה, יש רק את פרופ' יעל אמיתי. ואת הלימון הזה הוא סוחט עד הסוף, והרבה מעבר. היום (ב') נפגשו השניים שוב בבג"ץ, לסיבוב שני במלחמה על מועמדותה של אמיתי למועצת הנגידים של גרמניה-ישראל למחקר ופיתוח מדעי.

  

השר אופיר אקוניס השר אופיר אקוניס צילום: גיא אסיאג

 

לפני מספר חודשים ביטל בג"ץ את החלטת אקוניס שלא למנות את אמיתי. אבל, השופטים החזירו את העניין לבחינה מחודשת של השר לאחר שהבהירו לו שחתימתה על עצומת התמיכה במרצים וסטודנטים מתנגדי הכיבוש אינה עבירה פלילית. עם זאת, הם הותירו לשר פתח להתנגד למינוי משיקולי התאמה. השופט שטיין אף סבר שהתאמה ערכית היא שיקול רלבנטי.

 

אקוניס נותר נחוש בהתנגדותו למינוי, והצדדים נפגשו הבוקר שוב בבית המשפט העליון, בפני השופטים ניל הנדל יעל וילנר ויוסף אלרון. היועץ המשפטי ופרקליט המדינה תמכו בפרופ' אמיתי, נגד אקוניס.

 

"החלטת השר אינה סבירה ואינה ניתנת להגנה משפטית", אמר נציג המדינה עו"ד יונתן נד"ב, "והיא גם אינה משקפת את פסק הדין הקודם. בהחלטת השר אין ביטוי למגוון השיקולים שעלו ממנו – חתימה חד פעמית על אירוע לפני 16 שנה, עם 360 אנשי אקדמיה נוספים. עצם המינוי הוא מקצועי-אקדמי מובהק, ולא פוליטי. אין שום קשר בין ההתבטאות לתפקיד. נקבע בפסק הדין שהחתימה על העצומה אינה עבירה פלילית והנה השר חוזר ומתייחס למעשה כעבירה פלילית".

 

פרופ' יעל אמיתי פרופ' יעל אמיתי

 

ב"כ יעל אמיתי, עו"ד רחל בן-ארי: "אנו חוגגים יום הולדת שנה לפרשה. השר לא שקל את השיקולים שבית המשפט מנה בפסק הדין. מלבד זאת, פסילת אמיתי אינה עומדת במבחן הערכי שמוגדר כדופי שיורד לשורשו של עניין ומקרין על השירות הציבורי כולי. החלטת השר היא פוליטיזציה של השירות הציבורי ושל האקדמיה. וגם מחליש את ישראל במאבקה ב-BDS כיוון שאם שר שלנו מחרים אשת אקדמיה שלנו אנה אנו באים".

 

בשלב זה עבר הכדור לאקוניס. "איך במינוי מדעי פרופר יכולה להיות השפעה לחתימה על עצומה לפני 17 שנה ביחד עם 360 אנשי אקדמיה נוספים", שאל השופט יוסף אלרון. "שמעתי כאן דברים מופרכים", השיב אקוניס, "בחנתי את ההיבט הערכי במינוי. סרבנות סלקטיבית היא איום על החברה והדמוקרטיה, ואני מצטט את השופט הנדל שאמר שגם קריאה לסרבנות עשויה לבוא בקהל השיקולים הרלבנטיים למינוי, גם אם לא נפתחו הליכים פליליים. נציגה שאני שולח, שהמדינה שולחת, חתמה בשיא האינתיפאדה הכי רצחנית נגד השירות הצבאי שנועד להגן על אזרחי המדינה. אני מציע להמתין עם ההחלטה עד למינוי הממשלה הבאה".

 

האם אקוניס יהיה שר בממשלה הזו? "אם כן, עליו לשלוח לי זר פרחים", אמרה אמיתי בסיום הדיון. השופטים דחו למועד מאוחר יותר את החלטתם האם לדחות את העתירה או להוציא צו על תנאי - כלומר לקיים דיון מעמיק לגופו של עניין.

 

פרופ' רון רובין, יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) ונשיא אוניברסיטת חיפה, הגיב לדברים: "הסיסמאות של השר אקוניס טובות לו מול בוחריו, אבל רעות מאד למדינה. שר המדע שתפקידו לקדם את המחקר במדינת ישראל - עוסק בהכשלתו. החלטתו שלא למנות את פרופ' אמיתי מהווה המשך עיוות של פס"ד קודם של בג"צ, ונדבך נוסף בניסיונו להוביל לפוליטיזציה של השירות הציבורי. פרופ' יעל אמיתי היא מינוי ראוי ומוצדק, שנקראה לתפקיד על ידי גורמי המקצוע במשרד המדע על סמך הישגיה המקצועיים ומומחיותה הרבה. אנו מקווים שבג"צ ייתערב ויעצור את ההתערבות הפוליטית הבלתי נגמרת שמוביל השר במנויים מקצועיים טהורים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x