מחקר של הביטוח הלאומי: תוכנית חיסכון לכל ילד רק תגדיל את הפערים
לפי המחקר, הורים מהחמישונים הגבוהים מרבים לבחור תוכניות בסיכון גבוה עם תשואה הגבוהה פי 8 מזו של מסלולי ברירת המחדל המאפיינים את המעמד הסוציו-אקונומי הנמוך יותר; כך התוכנית שנועדה להקטין את הפערים החברתיים בעצם מגדילה אותם
תוכנית חיסכון לכל ילד שאמורה לצמצמם את הפערים החברתיים צפויה דווקא להגדיל אותם. זאת משום שהורים מחמישונים נמוכים נוטים שלא לבחור מסלול וכתוצאה מכך ילדיהם מועברים אוטומטית למסלולי ברירת המחדל שבהם התשואה הצפויה קטנה מ-1% לשנה. החמישונים הגבוהים נוטים לבחור לילדיהם חיסכון בסיכון גבוה שיביא תשואה גבוהה פי 8. כך עולה ממחקר של מנהל היחידה לתכנון מדיניות במנהל המחקר והתכנון של הביטוח הלאומי, ד"ר אופיר פינטו, וסמנכ"ל מחקר ותכנון של הביטוח הלאומי, פרופ' דניאל גוטליב.
- מעורבות ההורים ב"חיסכון לכל ילד" צונחת
- מצב חיסכון: בונים תקציב למשפחה
- תשואות שליליות של עד 6.6% בקופת חיסכון לכל ילד ב־2018
בנוסף הורים מהשכבות החזקות גם נוטים יותר לממש את האפשרות להכפיל על חשבונם את הסכום הנחסך.
במשא ומתן הקואליציוני ב-2015 דרש סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מיהדות התורה להגדיל את קצבאות הילדים. כפשרה הוסכם שהמדינה תחסוך לכל ילד 50 שקל בחודש, סכום שיעמוד לרשותו לצורך התחלת החיים עם הגעתו לבגרות. ההוצאה של המדינה על תוכנית חיסכון לכל ילד עומדת על 1.8 מיליארד שקל לשנה ואילו ההורים מוסיפים עוד 900 מיליון שקל.
הכספים מתנהלים באחת מ-12 קופת גמל ו-9 מסלולי חיסכון שזכו במכרז של המדינה. לכל הורה זכות לבחור בגוף שינהל את החיסכון, במסלול החיסכון עצמו וכן להפקיד 50 שקל נוספים לחודש בחיסכון. אם ההורה אינו בוחר, הכסף מועבר למסלולי ברירת מחדל. על פי המחקר התשואה הצפויה לשנה בתוכנית בעל סיכון גבוה היא 7.2%, זאת לעומת תשואה צפויה של 0.9% בתוכנית ברירת המחדל.
מתברר ש-88% מההורים בחמישון העליון ו-64% בחמישון הרביעי בחרו את מסלול החיסכון. לעומת זאת רק 7% מההורים בחמישון התחתון ו-39% בחמישון השני בחרו. האחרים הותירו למדינה להחליט מה שאומר שהכסף יועבר לתוכניות ברירת המחדל שמתנהלות בסיכון נמוך. 76% מההורים בחמישון העליון ניצלו את האפשרות להכפיל את הסכום אבל רק 31% מההורים בחמישון התחתון עשו זאת.
החוקרים קובעים ש"הפקדה של 50 שקל לחודש במסלול סולידי "צפויה להניב כ-20 אלף שקל בחלוף 21 שנים". הפקדה של 50 שקל נוספים תכפיל את הסכום. הפקדת 50 שקל במסלול עם סיכון עשויה לשלש את הסכום. כלומר הורה שגם הכפיל את הסכום וגם הפקיד אותו בסיכון גבוה יניב לילדו סכום גבוה פי 6 מזה שיסתפק בסכום של המדינה ובמסלול ברירת המחדל.
פינטו וגוטליב כותבים כי "ככל שההורים משתייכים למעמד כלכלי גבוה יותר וככל שרמת השכלתם גבוהה יותר שיעור ההורים שביצעו בחירה אקטיבית של מסלול החיסכון היה גבוה יותר". הם עשו זאת ב"מסלולי חיסכון הצפויים להניב תשואות גבוהות יותר בעתיד".
לדבריהם, "ממצאי המחקר מעלים כי במתכונות הנוכחית תוכנית 'חיסכון לכל ילד' שמיועד מלכתחילה לעזור בעיקר לילדים ממשפחות מעוטות הכנסה לצבור נכסים תורמת לצבירת חיסכון גדול יותר דווקא בקרב ילדים להורים במעמד גבוה". החוקרים מציעים אפשרויות שונות כגון שהמדינה תכפיל את הסכום המופקד לילדים מהחמישון התחתון או תחליט שתוכנית ברירת המחדל תהיה בסיכון גבוה.