המבקר היוצא שפירא תוקף הניסיונות לפגוע בסמכויות: "מבקר המדינה הוא לא ביקורת הפנים של הממשלה"
לדברי יוסף שפירא היום בכנס, ישנם הבדלים מהותיים בין ביקורת פנימית לבין מוסד מבקר המדינה שהיא "אינה תלויה ברצונם של הגופים המבוקרים"; עוד הדגיש שפירא: "ברור שביקורת המדינה הינה עזר כנגדה של הכנסת בתפקידה כזרוע המפקחת על הרשות המבצעת"
מבקר המדינה יוסף שפירא, המסיים בעוד פחות מחודש את כהונתו, תוקף את היוזמות לפגוע במעמדו וסמכויותיו של מוסד המבקר. לדבריו, מבקר המדינה אינו יכול להיות תלוי ברצון הגופים המבוקרים ו"ביקורת המדינה איננה ביקורת הפנים של ממשלת ישראל". המבקר אמר את הדברים הבוקר בכנס משותף של איגוד מבקרים פנימיים בישראל- IIA, והאיגוד הישראלי לביקורת ואבטחת מערכות מידע - ISAC.
- מתניהו אנגלמן נבחר לתפקיד מבקר המדינה
- המועמד של נתניהו למבקר המדינה הבא: פרופ' אברהם דיסקין
- מבקר המדינה: 20 אלף קשישים ממתינים לדיור ציבורי - והמחסור רק גובר
יו"ר האיחוד הלאומי ח"כ בצלאל סמוטריץ' העלה בקדנציה הקודמת הצעת חוק למנוע ממבקר המדינה לערוך ביקורת בזמן אמת. במשא ומתן הקואליציוני האחרון דרש איחוד מפלגות הימין במסגרת המשא ומתן הקואליציוני להעביר את הצעת החוק הזאת.
מבקר המדינה הנכנס מתניהו אנגלמן אמר בראיונות שבעיניו עיקר תפקיד הביקורת הוא לתקן וכן שהיא אינה באה להחליף את קובעי המדיניות, דבריו שהתפרשו כתמיכה בפסיביות ביקורתית. עם זאת לא ברור האם הוא תומך ביוזמות סמוטריץ'.
בדבריו הבוקר המבקר שפירא מדגיש, כי ישנם הבדלים מהותיים בין ביקורת פנימית לבין מוסד מבקר המדינה: הביקורת הפנימית כפופה להנהלת הגוף בו מתבצעת הביקורת ותכנית העבודה שלה נקבעת בתיאום עם מנכ"ל הארגון. לעומתה ביקורת המדינה "אינה תלויה ברצונם של הגופים המבוקרים".
המבקר הזכיר שחוק יסוד למבדינה קובע ש: "מבקר המדינה יבחן את חוקיות הפעולות, טוהר המידות, הניהול התקין, היעילות והחיסכון של הגופים המבוקרים, וכל עניין אחר שיראה בו צורך".
לדברי שפירא, "גם למי שאינו רואה בביקורת המדינה רשות נפרדת, ברור שביקורת המדינה הינה עזר כנגדה של הכנסת בתפקידה כזרוע המפקחת על הרשות המבצעת. ביקורת המדינה איננה ביקורת הפנים של ממשלת ישראל"!