$
נדל

מינהל התכנון מקדם מהלך להגדלת הצפיפות בערים

ועדת המשנה של המועצה הארצית תדון היום האם לעדכן את תוכנית המתאר הארצית, בדגש על הגדלה משמעותית של היקף האוכלוסייה לקמ"ר בערים. מחומרי רקע של מינהל התכנון עולה כי כיום רמת הצפיפות בישראל מהגבוהות בעולם, אך רמת הצפיפות הממוצעת בערים נמוכה מאוד

נמרוד בוסו 11:2711.06.19
ועדת המשנה לעניינים תכנוניים עקרוניים (הוולנת"ע), ועדת המשנה של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה בראשותה של מנהלת מינהל התכנון דלית זילבר, תתכנס היום (ג') לדיון על עדכון תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35) בדגש על הגדלת הצפיפות באזורים העירוניים. זאת על רקע הצפיפות הנמוכה של הערים הישראליות, בהשוואה לעולם, הנחשבות גם לבזבזניות בקרקע.

 

בדיון היום לא תדון עדיין הוועדה על השינויים הנדרשים, אלא רק בשאלה העקרונית האם יש לעדכן את התמ"א. עמדת מינהל התכנון היא כי שינוי שכזה נדרש, אך בוועדה חברים גופים נוספים, בהם נציגי ממשלה, שלטון מקומי וירוקים.

 

בדברי ההסבר שהכין מינהל התכנון לקראת הדיון היום נכתב כי על אף שצפיפות המגורים בישראל היא מהגבוהות בעולם ועומדת על כ-400 נפש לקמ"ר, צפיפות המגורים בערים נמוכה יחסית לערים באירופה ובארה"ב. "צפיפות המגורים הממוצעת באתונה לדוגמה, גבוהה מהצפיפות הממוצעת בירושלים ובתל אביב פי שניים ויותר, של פריז פי שלושה ושל ברצלונה פי ארבעה".

 

גבעתיים גבעתיים צילום: אוראל כהן

 

עוד הוסבר כי צפיפות עירונית גבוהה נחשבת בתכנון המודרני כמחוללת איכות חיים, שכן צפיפות גבוהה "מהווה תנאי סף לכניסת שירותים עירוניים רבים יותר בקרבת הבית, בהם מוסדות שונים ותחבורה ציבורית איכותית, המעודדת הליכה ברגל ורכיבה על אופניים. כך למשל צפיפות של 20-30 אלף נפש לקמ"ר מהווה הצדקה להקמת מערכות תחבורה מסילתיות, ומאפשרת צמצום של השימוש ברכב מוטורי והקטנת דרגת זיהום האוויר בעיר".

 

עוד נכתב כי שיטת מדידת הצפיפות במונחים של יח"ד אינה יעילה, שכן לא תמיד ניתן לגזור את היקף האוכלוסייה ממספר הדירות, בהתחשב בכך שישנו פלח הולך וגדל של דירות המשמשות משקי בית של אדם אחד או שניים.

 

עוד הוסבר כי תמ"א 35 עסקה בעיקר בקביעת צפיפות באזורים שטרם נבנו ואשר מיועדים לבנייה חדשה, בעוד שכיום הבנייה בפרויקטים של פינוי-בינוי במרקמים הוותיקים הולכת וצוברת נפח רב יותר.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x