החגיגה של דוחות הביטוח החלה: מנורה מבטחים רשמה תשואה של 22% על ההון
עם רוח גבית של שוק ההון, מנורה סוגרת רבעון חזק עם רווח כולל של 203 מיליון שקל; הדוח חושף את התחרות העזה בביטוחי הרכב שגררה שחיקה בפרמיות; החברה החליטה שלא לחלק דיבידנד ברבעון
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
פתיחה מצויינת לדוחות ענף הביטוח מרמזת על החגיגה הצפויה בדוחות החברות, שרכבו על גל שוק ההון שדהר ברבעון הראשון, תמונת ראי לרבעון הקודם והשחור.
- רשות החשמל פירסמה את הזוכים במכרז - אך לא מתחייבת שיוקמו שדות סולאריים
- יוני טל פורש מתפקידו כמנהל ההשקעות הראשי במנורה מבטחים
- נבחרו המועמדים לדירקטוריון לאומי: מנכ"ל מנורה לשעבר ומנכ"ל ישראכרט לשעבר
מנורה מבטחים בניהולו של יהודה בן אסאייג דיווחה היום (ב') על רווח כולל של 203 מיליון שקל, בעוד ברבעון המקביל הסתכם הרווח ב-15 מיליון שקל בלבד.
התשואה על ההון במונחים שנתיים עמדה על 21.6%. שני מספרים בדוח חושפים את הסיפור כולו – רווחי השקעות של 1.38 מיליארד שקל ברבעון לעומת 213 מיליון שקל בלבד ברבעון המקביל אשתקד.
למעשה, ברבעון בודד רווחי ההשקעות היו גבוהים מאלו של שנת 2018 כולה – 681 מיליון שקל. מנורה היא גוף עם חשיפה יחסית נמוכה לשווקי ההון, וחברות ביטוח כמו מגדל וכלל - שמחזיקות בתיקי נוסטרו גדולים (ביטוחי המנהלים הישנים) - צפויות לרשום רווחי השקעות גבוהים ותשואות דו ספרתיות גבוהות על ההון.
לצד רווחי ההשקעות החזקים שצפויות להציג כל חברות הביטוח, תירשם השפעה מקזזת מסויימת כתוצאה מירידת סביבת הריבית במשק במהלך הרבעון. הירידה אילצה את החברות לחזק את עתודות ההון שלהן על חשבון הרווח.
מנורה הגדילה את העתודות הביטוחיות שלה ב-97 מיליון שקל ברבעון (בעיקר בתחום ביטוחי הבריאות הסיעודי), לעומת הגדלת התחייבויות של 68 מיליון שקל ברבעון המקביל. שחקניות גדולות בתחום ביטוחי החיים, בדגש על מגדל וכלל, צפויות לרשום הפרשות גבוהות יותר בגלל הירידה בסביבת הריבית.
למרות הדוח החזק, מנורה בוחרת ביתר שמרנות ולא מחלקת דיבידנדים על הרווחים המצטברים. זאת למרות שהיא והראל הן שתי חברות הביטוח היחידות שכבר חזרו לחלק דיבידנדים.
יהיה מעניין לראות אם הפניקס וכלל, שכבר הצליחו ברבעון הקודם לעמוד בדרישות ההון המחמירות שהציב הממונה על שוק ההון מכוח הוראות הסולבנסי, יצליחו לחזור ולחלק דיבידנדים כבר ברבעון זה או ימתינו לחיזוק נוסף בהון.
הדוח חשף כעת באופן רשמי כי מי שיחליף את יוני טל, מנהל ההשקעות הראשי הוותיק של מנורה שהודיע על פרישה,
יחליף ניר מורוז. מורוז הוא מנהל ההשקעות של כספי העמיתים שעבד תחת טל, ובעבר היה מנהל השקעות ראשי בפסגות ומנהל השקעות בכלל ביטוח.
סך הפרמיות שגבתה מנורה ברבעון הסתכמו ב-6.1 מיליארד שקל - עלייה של 4%. בתחום קרנות הפנסיה, שבו מנורה מובילת שוק אך מתמודדת עם תחרות מצד קרנות הפנסיה המוזלות (ברירת המחדל), רשמה החברה הכנסות רבעוניות של 3 מיליארד שקל - עלייה של 9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
בביטוח הכללי נרשמה ירידה של 2.7% בהכנסות שנגבו ברבעון, והן הסתכמו ב-1.03 מיליארד שקל. הירידה נרשמה כתוצאה מהתחרות העזה בענף, וכניסת תחרות מצד חברות ביטוח חדשות ודיגיטליות שלוחצת את הפרמיות מטה.
הרווח הכולל בביטוח הכללי זינק מ-52 מיליון שקל ל-119 מיליון שקל, תודות לרווחי השקעות.
מנורה דיווחה על הרעה בתוצאות החיתומיות והתפתחות התביעות הן בביטוח רכב חובה והן במקיף.
מעניין להשוות בין מנורה, שחקנית גדולה בתחום ביטוחי הרכב לחברת ביטוח ישיר שהציגה שיעורי צמיחה נמוכים עם קפיאה ברווח כתוצאה מעלייה חדה בהוצאות.
ביטוח ישיר מתמודדת כמו יתר הענף עם התחרות המתגברת בתחום ביטוחי הרכב, שמאלצת אותה להוריד פרמיות. אך בזמן שמנורה מפיצה את הביטוחים שלה בעיקר דרך סוכנים שהעמלות שלהן נחתכות באופן יחסי שכן הן נגזרות מגובה הפרמיה, זרוע ההפצה של ביטוח ישיר הוא דרך פרסום שההוצאות שלו קשיחות או אפילו גדלות על רקע התחרות העזה.
מנורה החזקות עידכנה גם על הפעילות שלה בתחום האנרגיה הסולארית. החברה דיווחה על זכייתה במכרזים של רשות החשמל להקמת אתרים סולאריים בהיקף של 230 מגה וואט עם היקף השקעה צפוי של 80 מיליון שקל מצד מנורה.