פרסום ראשון
זעקת המשפטניות: פנו לח"כים - "אל תיתנו יד להרס הדמוקרטיה"
עשרות עורכות דין פנו במכתב דחוף לחברי הכנסת והביעו חשש מפגיעה בבית המשפט העליון: "עצרו את יוזמות החקיקה המסכנות את מעמדה של מערכת המשפט בישראל המגינה על זכויותיהן של נשים"
עשרות משפטניות בכירות, בהן השופטת בדימוס סביונה רוטלוי, כולן חברות פורום המשפטניות של שדולת הנשים בישראל, פנו היום (ג') במכתב דחוף לחברי הכנסת בדרישה למנוע את חקיקת פסקת ההתגברות. זאת מתוך הגנה על חוסנו של בית המשפט שמשמעה שמירה על זכויות נשים ושוויון מגדרי. זאת בהמשך להתארגנות של עורכי דין בכירים המאיימים להשבית את מערכת המשפט במחאה על יוזמות החקיקה המסתמנות, וכן התארגנות נגדית להם שאודותיה פורסם ב"כלכליסט".
- הדמוקרטיה תשלם את מחיר הקרב על המילה האחרונה
- אם הכנסת תצמצם את סמכויות בג"ץ: החקיקה הכלכלית לא תעצור באדום
- עד סוף הקיץ: בליץ חקיקה חסר תקדים
"אנו פונות אליכן ואליכם בקריאה דחופה: אל תיתנו יד להרס הדמוקרטיה והשוויון, עצרו את יוזמות החקיקה המסכנות את מעמדה של מערכת המשפט בישראל. בצרו את מעמדה של מערכת המשפט הישראלית כמערכת חזקה, עצמאית ובלתי תלויה המגנה על זכויותיהן של נשים וקבוצות אוכלוסייה מופלות אחרות", כתבו עורכות הדין במכתב.
עו"ד מיכל גרא מרגליות, מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, מסרה: "כל מי שרואה את עצמה כמי שתומכת בזכויות נשים ושוויון מגדרי, צריכה לעשות כל מה שביכולתה כדי שבתי המשפט יוכלו להמשיך ולהגן על זכויותינו. למעט קהילת הלהט"ב, אין עוד קבוצה בישראל שזכויותיה עוצבו בצורה כל כך משמעותית כמו נשים, בכל תחום אפשרי: ייצוג, תעסוקה, דיני משפחה ועוד. המהפכה הפמיניסטית עודנה בעיצומה. הזכויות שלחלקנו נראות מובנות מאליהן, לאו דווקא חקוקות בסלע, ואם הן תהיינה תלויות בהצבעות של 61 אצבעות, בלי שום הגנה נוספת, זאת עשויה להיות בכייה לדורות. מדינת ישראל בשנים האחרונות מייצרת עבורנו איתותים מדאיגים כבר עכשיו, כשתופעות של הדרת נשים והפרדה מגדרית זולגות לעוד ועוד מרחבים, ומטרתן למנוע מנשים נוכחות פיזית, קול והשפעה. אנחנו מוכרחות לעמוד על המשמר ביתר שאת".
במסגרת המכתב לחברי הכנסת מציינות המשפטניות כי הן פונות אליהם "בדאגה עמוקה לנוכח הרוחות הרעות המנשבות בימים אלה מכיוון בית המחוקקים, רוחות המאיימות לערער את יסודותיו של בית המשפט העליון של מדינת ישראל ולעקרו מסמכויותיו המרכזיות. בימים אלה מסתמנת כוונה לחוקק את פסקת ההתגברות, באופן שיאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוקים שנפסלו בבית המשפט העליון. כמו כן מוצע לשלול את סמכותו של בית המשפט העליון להתערב בהחלטות מנהליות של הממשלה, שרים וועדות הכנסת, לצמצם את זכות העמידה של עותרות ועותרים ציבוריים ועוד. כל אלה מהווים איום ממשי על הדמוקרטיה הישראלית בכלל ועל זכויותיהן של נשים בפרט".
עוד טוענות המשפטניות כי מאז קום המדינה, מילא בית המשפט העליון תפקיד מרכזי וחיוני ביותר בהגנה על זכויות נשים בישראל ובביצור השוויון המגדרי בחברה כמו זכותן של נשים לשרת בצה"ל ללא אפליה בשל מגדרן (בג"צ אליס מילר) ועוד. לדבריהן, "פסקי דין רבים וחשובים שלא היו באים לעולם אלמלא עצמאותו של בית המשפט העליון וסמכויותיו המרכזיות, כפי שעוצבו בעשרות שנים של חשיבה משפטית ביקורתית ומעמיקה.זכויותיהן של נשים בישראל אינן מובנות מאליהן ושוויון אמיתי בין המינים הוא עדיין בגדר שאיפה שיש להגשימה. אפליית נשים בייצוג, בשכר ובתעסוקה, נחיתות בדיני המשפחה ובגירושין, הדרת נשים, אפליה במערכת הבריאות, אלימות מינית ואלימות במשפחה: רעות חולות אלה ואחרות פושות עדיין בחברה הישראלית. ללא מערכת משפט ביקורתית, חזקה ועצמאית – עלולות תופעות אלה להתרחב ולהעמיק; יתרה מכך - ההישגים המשמעותיים שנרשמו בתחומים אלה יעמדו בפני סכנה ממשית".
על המכתב חתומות 45 עורכות דין בכירות, בהן עו"ד ברוריה לקנר, יו"ר פורום המשפטניות של שדולת הנשים בישראל, ומנכ"לית השדולה עו"ד מיכל גרא מרגליות