"מלחמת הסחר בין סין לארה"ב הביאה להאטה בצמיחה"
פרופ' ליאו ליידרמן, לשעבר בכיר בבנק ישראל, סבור שהמתיחות בין סין לארה"ב מצריכה היערכות אסטרטגית מצד ישראל. בשיחה עם כלכליסט הוא מסביר מה רוצים הסינים ומה השפעתם על השוק
"המאבק בין ארה"ב לסין הוא על העליונות הטכנולוגית בעולם, ומלחמת הסחר של הטלת מכסים הדדיים על היבוא הידרדרה מהר מאוד למלחמה על העליונות הטכנולוגית". כך אמר אתמול פרופ' ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים ולשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל, בשיחה מיוחדת עם "כלכליסט", על רקע מתיחות השיא בין הממשל האמריקאי וענקית הטכנולוגיה הסינית וואווי.
- טראמפ: חברות מוציאות את הייצור מסין בגלל המכסים; כל הסכם עתידי ייטה לטובת ארה"ב
- טראמפ הכריז על מצב חירום לאומי בתחום הטכנולוגיה - ואסר על עסקאות עם וואווי
- גלי ההדף של טראמפ מגיעים עד לאירופה
ליידרמן הסביר באיזה אופן המלחמה על העליונות הטכנולוגית באה לידי ביטוי: "אי־הוודאות והסיכונים עלו, וההשפעה הראשונה תהיה על התנודתיות בשווקים הפיננסיים. מלחמת הסחר הביאה עד כה להאטה בצמיחה, בעיקר דרך התמתנות ניכרת בסחר הבינלאומי. ההעלאות בשיעורי המכס ואי־הוודאות לגבי הצעדים שיבואו אחריהן פגעו בעיקר בפעילות בסין ובמדינות אסיה אחרות כגון דרום קוריאה. אחריהן נמצאות מדינות באירופה, ובראשן גרמניה".
ליידרמן התבקש לחוות את דעתו כאיש מאקרו, מה תהיה ההשפעה על המשק ושוק ההון בישראל: "אנחנו לא מעורבים ישירות בהתפתחויות האחרונות, אולם האטה בצמיחה הגלובלית תשפיע גם עלינו. בתחום הפיננסי, שוק ההון שלנו מאוד מושפע מהשווקים בחו"ל, בעיקר מארה"ב. העלייה ברמת אי־הוודאות תשפיע גם עלינו".
לשאלה מה המשמעות למגזר הטכנולוגיה בישראל והאם עלינו לבחור צד, השיב: "על המגזר העסקי להיות מוכן אסטרטגית למציאות החדשה של יריבות חדה, אפילו מלחמה קרה, בין ארה"ב לסין בנושאי הטכנולוגיה. יש לנו עניין ביחסים טובים עם כל אחת מהמדינות, אולם ייתכן שחלק מהאסטרטגיות העסקיות יצטרכו להשתנות. החברות בישראל נמצאות ב'מקום טוב באמצע' אולם ברור שיהיו דילמות לא פשוטות למקבלי ההחלטות, על מנת שלא לקלקל יחסים עם אחד הגורמים".
ליידרמן הסביר מה בעצם רוצים הסינים: "כוונתם לשאוף לייצור עצמי של הטכנולוגיה הכי מתקדמת בעולם בעוד כשש שנים, וזאת במקום לייבא אותה מהמערב כמו כיום".
התוכנית האסטרטגית נקראת Made in China 2025, היא גובשה כבר לפני ארבע שנים ומיועדת להרחיק את סין מתפקיד "המפעל" של העולם (ייצור זול, מוצרים באיכות נמוכה עקב עלויות עבודה נמוכות יותר) ולעבור לייצר מוצרים ושירותים עם פריון גבוה עד שסין תהפוך לאומת הייטק המתמחה בתעשיית התרופות, רכב, תעופה וחלל, מוליכים למחצה, IT ורובוטיקה - סקטורים שבהם שולטות חברות לא סיניות.
השאלה המתבקשת היא האם כישראלים, אנחנו צריכים לדאוג מהנוכחות הגוברת של גורמים סיניים בישראל, למשל בנמלי חיפה ואשדוד, בניית הרכבת הקלה, וכדומה. לכך ענה ליידרמן כי "כמדינה עם מצב ביטחוני מיוחד באזור בעייתי, ברור הוא שהמציאות החדשה דורשת רענון או גיבוש של אסטרטגיה גיאו־פוליטית כדי להיות מוכנים למצב החדש.
"לצערי הרב, מצב זה לא יחלוף בקרוב. הנשיא טראמפ הגדיר את הנושאים האלה כמרכזיים ביותר עבורו, וכל זמן שהוא בבית הלבן הוא ינסה לבלום את היכולת של סין להיהפך למעצמה טכנולוגית ופוליטית מובילה".