מכסת התמ"א ברמת השרון: "רבים כבר לא יגורו בבניין מודרני"
מכתב ממהנדסת העיר בישר ליזמים הפועלים במרכזה כי הפרויקטים שלהם לא בהכרח ייצאו לפועל – בשל מכסת דירות חדשות לבנייה שנקבעה ב-2016. מנכ"ל קידר מבנים, טל קידר: "פגעו פה בעיקרון הכי חשוב בהתחדשות העירונית"
אחרי ההצהרות המתוקשרות של של עיריית רמת גן בדבר עצירת מיזמי בנייה נקודתיים ומתן עדיפות לפרויקטים מתחמיים של פינוי-בינוי, התוכנית הארצית לחיזוק מבנים (תמ"א 38) סופגת מכה נוספת – הפעם מכיוונה של רמת השרון.
בשבועות האחרונים הודיעה העירייה ליזמים ואדריכלים הפועלים באזורים מסוימים בעיר כי ייתכן שפרויקטים שקידמו במסגרת התוכנית לא ייצאו לפועל. זאת, גם כשמדובר בתוכניות שכבר עברו את כל מסלול התכנון ואושרו כדין. הסיבה: מכסת הדירות החדשות לבנייה בעיר עומדת להיגמר.
המגבלה של מכסות הבנייה החדשה ייחודית לרמת השרון ולא חלה ברשויות אחרות. עם זאת, מספר לא קטן של רשויות הודיעו באחרונה על עצירת פרויקטים מסוג תמ"א 38, בהן רמת גן, קרית מוצקין וקרית ביאליק. גם ברשויות מקומיות אחרות מקשים עוד ועוד על מימוש התוכנית.
מי שמיצמץ – פיספס
במכתב שנשלח ליזמים ברמת השרון בחתימת מהנדסת העיר, אדר' עירית טלמור, צוין כי "מכסת יחידות הדיור המותרת במתחם נשוא בקשתך עומדת להסתיים. לאור זאת יובהר כי אין כל ודאות או ביטחון כי תתאפשר הוצאת היתר בנייה – גם אם תאושר בקשתך או אושרה בוועדה המקומית. זאת בהסתמך על תוכנית הקובעת מכסות ליחידות דיור לפי מתחמים ולשלביות ביצוע תחבורתית".
הרקע להודעה הלא שגרתית הוא אישור תוכנית ממוקדת לתמ"א 38 ב-2016, ביוזמת העירייה. התוכנית חילקה את העיר לתשעה מתחמים, כשבכל אחד מהם נקבעה מכסה של דירות חדשות במסגרת התוכנית. סך הדירות במסגרת הפרויקטים הסתכם ב-1,500 דירות חדשות בלבד בכלל האזורים. כתוצאה מהחלטה זו החל "מירוץ להוצאת היתרים" מצד יזמים שקידמו תוכניות חיזוק במטרה להיכלל במכסות שנותרו. מנגד, יזמים רבים ויתרו על פרויקטים שתיכננו להיכנס אליהם, בשל הערכה שלא יספיקו להגיע לשלב הביצוע של הפרויקט בטרם תתמלא המכסה המותרת.
המתחמים שבהם המכסה עומדת בפני סיום הם שדרות ביאליק-ויצמן ורובע הדר. למעשה, בבניינים השוכנים באזורים אלה ומצויים בשלבים שונים של הגשת בקשה להיתר בנייה, או כאלה שעתידים להיכנס למסלול כזה, אין היתכנות מעשית לקידום פרויקטים חדשים.
זינוק במחירי הדירות?
פעילי נדל"ן בולטים ברמת השרון קיבלו את הבשורה על שינוי הכיוון התכנוני של העירייה בתחושות קשות. טל קידר, המנכ"ל והבעלים של חברת קידר מבנים, הפעילה בעיר בתחום ההתחדשות העירונית, אומר כי "לכל עיר יש את הזכות לקבוע מדיניות בנוגע לתמ"א בשטח, לרבות באמצעות מכסות וכמויות. עם זאת, קשה להבין עצירה מוחלטת של פרויקטים שהושקעו בהם מאות שעות עבודה וממון רב, וכבר עברו החלטת ועדה ואושרו.
"רציפות תכנונית היא דבר קריטי לעידוד יזמים להיכנס לפרויקטים חדשים של תמ"א 38. זה אולי העיקרון הכי חשוב בתחום הלא-ודאי הזה, ועוד לא דיברנו על עוגמת הנפש שנגרמת לדיירים שמשוועים לחיזוק הבניין שלהם והפרויקט שלהם מבוטל בשלב מתקדם. לדעתי, אם עושים שימוש במכסות, הדרך הנכונה היא לעצור פרויקטים כבר בשלב בקשת תיק המידע או בשלב הבדיקה המקדמית של הפרויקט בעירייה".
קידר מוסיף כי לראייתו, זניחת התמ"א 38 לטובת פינוי-בינוי מסמלת תחילתה של מגמה: "מי שבעיקר צריך להיות מודאג הם הדיירים שחיים במבנים שנבנו לפני חמישים שנה ויותר, בלי מעלית ובלי ממ"ד. אני לא מכיר בניין אחד של תמ"א שהסתיים כראוי והדיירים התחרטו על התהליך. לצערי, רבים פיספסו פה את ההזדמנות לגור בבניין חדש ומודרני".
נשיא התאחדות בוני הארץ, ראול סרוגו, אמר השבוע ל"כלכליסט" כי "לא ייתכן שבעיר של 40 אלף תושבים, שחלק גדול ממנה נבנה לפני שנים רבות, תעצור העירייה את פעילות ההתחדשות העירונית לאחר תוספת של 1,500 יחידות דיור בלבד, ותשאיר דיירים רבים חשופים לסכנה ממשית של פגיעה בעקבות רעידות אדמה ואו התקפות טילים.
"התוצאה גם צפויה להיות זינוק במחירי הדירות בעיר כבר בשנה הבאה. שוב אנחנו עדים למצב שבו רשות מקומית עוצרת הליך אישור של תוכניות בנייה שכבר נמצאות בצנרת, לאחר השקעות ענק שבוצעו בהן. אני קורא לראש העירייה להתעשת ולממשלה לתמוך כלכלית ברשויות המקומיות".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>