$
הכסף

יותר גירושים ויותר כביסה: כשהאישה מרוויחה יותר מבעלה

ב-28% מהבתים בישראל בהם שני בני הזוג עובדים האישה משתכרת יותר מבעלה; מחקרים מראים שהסיכוי של אותם הזוגות להתגרש גבוהים יותר וכן שנשים משלמות מחיר גבוה על הצלחתן

מעין מנלה 10:0017.05.19

ברוב הבתים בישראל המציאות היא שהגבר מרוויח יותר מאישתו. זה המצב ב-72% מהמשפחות. אך המצב ההפוך, בו האישה היא זו שהכנסתה גבוהה יותר משל בעלה, נעשה שכיח יותר ויותר. בישראל של 2019, ב-28% ממשקי הבית בהם שני בני הזוג עובדים – האישה היא זו שמרוויחה יותר, כך לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

 

בארה"ב כבר מדובר ב-38% מהנשים הנשואות שמרוויחות יותר מבעליהן, כך על פי המשרד לסטטיסטיקה של העבודה בארה"ב. המצב הזה גורם לחלק מהזוגות לאי נוחות ואף מבוכה כך שהם רואים צורך לשקר לגבי הכנסתם: לפי משרד רישום האוכלוסין האמריקאי כאשר האישה מרוויחה יותר מבעלה הם מדווחים בממוצע שהיא מרוויחה 1.5% פחות מהכנסתה בפועל ושהכנסתו של הבעלה גבוהה ב-2.9% מהכנסתו האמיתית.

 

"נשים היום יותר משכילות. בעבר, לאישה משכילה היה קשה יותר להתחתן אבל היום ככל שנשים משכילות יותר ומבוססות יותר כלכלית יש להן סיכוי גדול יותר להתחתן ולהישאר נשואות וזה נכון גם לגבי גברים", אומרת פרופ' איילת בלכר פריגת, מהמרכז האקדמי שערי מדע ומשפט.

 

הרעיון שעומד מאחורי המושג "פאואר קאפל", המתייחס בדרך כלל לזוגות של מפורסמים נכון גם באופן כללי בנישואים. "נשים משכילות עם כושר השתכרות גבוה מעדיפות בני זוג שהם משכילים יותר ומרוויחים יותר. בישראל יש מעט מאוד מחקרים בנושא אבל בארה"ב פורסם לפני כמה שנים ספר בשם 'שוק הנישואים' של ג'ון קרבון ונעמי קאהן שסקר מה קרה לשוק הנישואים. אפשר לראות שגברים משכילים ומרוויחים פחות לא נחשבים לבני זוג ראויים מספיק".

 

נשים בישראל הן משכילות יותר מבעבר. בשנת 2018 כמעט 60% מהסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה היו נשים כאשר לשם השוואה בשנת 1970 שיעורן היה פחות ממחצית מכלל הסטודנטים (43%), כך לפי הלמ"ס. גם בשוק העבודה, למעלה ממחצית (56%) מהעוסקים במשלח יד אקדמי הן נשים. בשליש מהבתים בהם יש רק מפרנס אחד מדובר באישה , ב-67% מהבתים האלה מדובר בגבר. בחברה החרדית התמונה הפוכה ושם ב-77% ממשקי הבית בהם יש מפרנס אחד המפרנסת היא אישה.

 

יש היום יותר נשים משכילות ששכרן גבוה ועדיין התפיסות לגבי נישואים הן שמרניות. נשים שמרוויחות יותר מעדיפות לרוב להתחתן עם מישהו שירוויח לפחות כמותן. "עם כמה שנשים משכילות יותר ומרוויחות יותר עדיין גבר שנחשב ראוי לנישואים הוא גבר שמרוויח טוב, גבר שמפרנס", אומרת בלכר פריגת. גברים שהם מפרנסים לא יציבים מודרים משוק הנישואים וכן מעמדם כאבות נפגע.

תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה ובעלה פיליפ, יועץ השקעות תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה ובעלה פיליפ, יועץ השקעות צילום: גטי

 

 

יותר מכך, יש מחקרים שמראים שכשאישה מרוויחה יותר מהבעל זה מהווה גורם סיכון לגירושים. "אם אישה מתחתנת עם גבר שמרוויח פחות או לא ממלא את תפקיד המפרנס אז יש סיכוי גבוה יותר לגירושים. עדיין חלוקת התפקידים המסורתית והרווחת היא שתפקיד הגבר הוא לפרנס", היא אומרת.

 

בעוד שיחסי הכוחות הפיננסיים בתוך הנישואים משתנים בקצב מהיר, גישת החברה כלפי נשים מצליחות משתנה מאוד לאט. מחקרים מראים שהחברה מעניקה ערך רב יותר לבעלים שמרוויחים יותר מנשותיהם. אפילו בארה"ב של 2019 התפיסות המיושנות לגבי נישואים הן הרווחות. גברים אמריקאים עדיין חשים יותר בנוח במערכות יחסים בהן הם המפרנסים העיקריים. למעשה, הסיכון לגירושין גבוה בכמעט 33% כשהבעל אינו עובד במשרה מלאה, כך לפי "כסף, עבודה, ויציבות בנישואין: הערכת השינוי בדטרמיננטות המגדריות של גירושין," מחקר מ-2016 של אלכסנדרה קילוולד, פרופ' לסוציולוגיה באוניברסיטת הרוורד.

 

"בנישואים שהחלו אחרי 1975, היעדר תעסוקה בהיקף מלא של הבעלים נקשרה לסיכון מוגבר לגירושים", היא מצאה. "הציפיות מנשים להיות עקרות בית אולי התפוגגו עם השנים, אבל הציפיה מהבעל לפרנס לא". המצב הזה עשוי לנבוע מלחץ חברתי, או גישות שהועברו מההורים. הסבר אפשרי נוסף הוא שתקרת זכוכית של הנשים במקום העבודה עשויה לעודד גברים להאמין שהם גם צריכים להיות המרוויחים העיקריים בבית.

 

קחו לדוגמא את ה-פאואר קאפל של העת הנוכחית: ג'יי זי וביונסה. בזוגיות שלהם למרות שאין ספק שביונסה היא מאוד מצליחה, והונה מוערך במאות מיליוני דולרים (340 מיליון דולר) – ג'יי זי עדיין שווה הרבה יותר והונו מוערך ב-900 מיליון דולר. לעומתם, יש גם מקרים בהם הזוגיות בין אישה מצליחה לגבר מצליח פחות עובדת היטב. השחקנית ג'וליה רוברטס למשל, התחתנה עם דניאל מודר, צלם על הסט של הסרט "המקסיקני" בשנת 2000. הם עדיין נשואים עם שלושה ילדים כאשר הונה של רוברטס מוערך ב-140 מיליון דולר – הרבה יותר מזה של בעלה.

 

האמריקאים רואים גברים כמפרנסים, וזאת למרות שתרומתן של הנשים להכנסות משק הבית גדלה, כך מצא מחקר שפורסם ב-2017 ע"י ה-Pew Research Center. הנשים מספקות מחצית או יותר מההכנסה בכמעט שליש מהזוגות המתגוררים יחד בארה"ב, עלייה לעומת 13% בלבד ב-1981. "אבל ברוב הזוגות, הגברים תורמים יותר מההכנסה, וזה מתיישר עם העובדה שאמריקאים נותנים ערך גבוה יותר לתפקידו של הגבר כמפרנס", כתבו החוקרים.

 

האמריקאים תופסים את האב כמפרנס ולא את האם. כ-40% מהאמריקאים מאמינים שחשוב מאוד שהאב יפרנס את ילדיו, אך רק 25% מחזיקים בדעה דומה לגבי האמהות. בערך 75% מהמשיבים למחקר של Pew אמרו שהמשמעות של השתתפות רבה יותר של נשים בשוק העבודה הופכת את מלאכת גידול הילדים על ידי הוריהם לקשה יותר.

 

מתחתנים בגלל רומנטיקה, אבל רק בפעם הראשונה

גישותיהם של אנשים כלפי כסף ורומנטיקה משתנות גם מחתונה לחתונה, כך אומר למארקטווטש רנדי קסלר, שכתב את הספר "גירושין: הגנו על עצמכם, על ילדיכם, ועל עתידכם," ומשמש כמומחה משפטי לענייני משפחה באטלנטה. "אנשים נישאים יותר בגלל רומנטיקה מאשר בגלל כסף. עם זאת, בנישואים השניים או השלישיים, אנשים עשויים לחפש יותר ביטחון כלכלי".

 

מהצד השני, לגברים המעוניינים בנישואים לא כדאי להתרברב בכמה הם מרוויחים לפני הנישואים. גברים שחיים חיי נהנתנות נחשבים ככאלה שלא מעוניינים בנישואים אלא במערכות יחסים קצרות, כך לפי מחקר מהשנה שעברה שנערך על ידי דניאל קרוגר, מאוניברסיטת מישיגן, ופרופ' ג'סיקה קרוגר, מאוניברסיטת באפלו בניו יורק.

 

במחקר נבדקו שתי קבוצות של סטודנטים שהתבקשו לדרג את יכולות החיזור וההורות, עניינם במערכות יחסים ומידת היותר מושכים של שני גברים תיאורטיים. לשני הגברים היה אותו תקציב, אבל "דן" החסכן הוציא את 20,000 הדולר שלו על מכונית טובה ואמינה, בעוד "דייב" הוציא 15,000דולר על המכונית, ו-5,000 דולר נוספים על שיפצורים כמו גלגלים גדולים יותר, צבע ומערכת סאונד.

 

הסיכוי של זוגות עם הכנסה דומה להקים חיים משותפים גבוהים יותר וכן, סיכוייהם להיפרד נמוכים יותר, כך לפי מחקר שנערך על ידי פטריק אישיזוקה מאוניברסיטת קורנל אשר פורסם בכתב העת Demography. במחקרו הוא ניתח את נתוני מרשם האוכלוסין האמריקאי ומצא שהיסודות הכלכליים של איחוד זוגי מוצלח נמצאים בהכנסה גבוהה ושיוויונית. בנוסף, בעלי הכנסה גבוהה ושיוויונית יותר הם בעלי סיכוי נמוך משמעותית לפרידה. המחקר הזה תומך בתיאוריית 'רף הנישואין' לפיה ככל שזוג קרוב יותר לסטנדרטים כלכליים הנחשבים מתאימים לנישואים – כמו חיסכון מספק לרכישת דירה ולמימון אורח החיים אליו הם רגילים – כך גדלה הסבירות שאותו זוג יינשא.

 

התשובה לשאלה כיצד משפיעה העובדה שהאישה משתכרת יותר מבעלה על גירושים היא לא חד משמעית. בעוד שהמחקרים מראים שהסיכוי לגירושים בקרב זוגות כאלה גדל, הרי שבדינאמיקה שבין בני הזוג יש צד אחד שזה עשוי לתמרץ לעזוב וצד אחר שדווקא יעדיף להישאר. כאשר נשים משכילות יותר, בעלות יכולת השתכרות גבוהה יותר ומבוססות יותר הן עשויות להרגיש ביטחון רב יותר לעזוב את מערכת היחסים. עשוי להיות להן גם קל יותר למצוא בן זוג אחר 'בשוק'. מצד שני, הבעל שמרוויח פחות עשוי דווקא יותר לרצות להישאר בזוגיות שכזו ולא להתגרש.

 

לפני שנתיים התחוללה מהפכה בדיני המזונות בישראל שהכירה בכך שיש יותר ויותר מקרים בהם האישה מרוויחה יותר מבעלה. בג"ץ קבע אז שבמקרים מסויימים אישה תחוייב לשלם מזונות ילדים בהתאם ליכולת הכלכלית של כל אחד מההורים. כלומר, במקרים של משמורת משותפת בהם האישה מרוויחה יותר היא תשלם מזונות לאב. "אין ספק שמבחינת המשפט דברים מאוד משתנים. כל נושא חלוקת הרכוש בגירושים, כל מה שנצבר במהלך הנישואים מתחלק חצי חצי וזה כולל גם נכסי קריירה. בישראל יש פסיקה מאוד מרחיקת לכת לפיה אפשר לחלק נכסי קריירה בגירושים. אם אישה מרוויחה יותר מבעלה יכול להיות שבגירושים הוא יקבל חלק גדול יותר מהרכוש", אומרת בלכר פריגת.

 

הנשים המצליחות גם שוטפות יותר כלים

התפיסות המסורתיות לפיהן הגבר הוא זה שצריך להיות המפרנס כל כך חזקות ומושרשות בחברה שלנו עד כי מחקרים מישראל מראים שגם במשפחות בהן האישה מרוויחה יותר מבעלה – היא עושה יותר ממטלות הבית. הסברה היא כי זה נובע מתוך רצון 'לפצות' על הצלחתה בקריירה בניגוד למצופה ממנה.

 

נשים שמרוויחות יותר מבעליהן לא זוכות לשיוויון גם בתוך התא המשפחתי, הן אף 'נענשות' על הצלחתן הכלכלית. ככל שנשים תלויות יותר בבעליהן מבחינה כלכלית הן נוטות לקחת על עצמן יותר ממטלות הבית. בניגוד לכך, ככל שגברים תלויים יותר בנשותיהן מבחינה כלכלית – הם נוטים לקחת על עצמם פחות ממטלות הבית. אפילו נשים שבעליהן מובטלים מבלות יותר זמן בעשיית מטלות הבית מאשר בני זוגן, כך לפי נתונים מארה"ב. יותר מכך, מחקר שערכה אליה ראו מאוניברסיטת פנסילבניה מצא שבעוד שאבטלה של הבעל נתפסת כבעיה מאוד חמורה במשפחה, אבטלה של האישה אינה נתפסת שכזו, גם במקרים בהם האישה אחראית ליותר ממחצית ההכנסה המשפחתית.

 

המחיר שמשלמות נשים על הצלחתן בקריירה הוא גבוה. סיכוייהן להתגרש גבוהים יותר והן 'מפצות' ביותר עבודות בית. אז האם נשים פשוט לא יכולות לנצח? האם המחיר של הצלחה בקריירה עבורן תמיד יהיה פגיעה בחיי הזוגיות והמשפחה? יש מומחים שטוענים ששותפות אמיתית ושיוויונית בגידול הילדים וניהול משק הבית יכולה לסייע לצמצם את הפגיעה בזוגיות.

 

בישראל עדיין התפיסה הרווחת וגם חוקי העבודה ונורמות העבודה המקובלות אינם שיוויוניים. נשים נתפסות כאחראיות העיקריות לגידול הילדים וניהול משק הבית. זה מתחיל בחופשת הלידה שכמעט בכל המקרים בישראל לוקחות הנשים בלבד, ממשיך בכך שבעוד ש'משרת אם' היא דבר מקובל כמעט ואין דבר כזה 'משרת אב'. נקודת האור היא שיותר ויותר מעסיקים מעניקים לעובדיהם הגברים והנשים כאחד הטבות שנועדו לאפשר להם לקיים חיי משפחה. יש יותר גברים שמנהלים קריירה וגם תורמים לגידול הילדים וניהול משק הבית וכך גם יותר נשים. ככל שהאפשרות להצליח בקריירה מצד אחד ולקחת חלק פעיל בניהול הבית וגידול הילדים מצד שני תהיה יותר שיוויונית כך הסיכוי שהתפיסות בחברה לגבי תפקיד הגבר והאישה בנישואים ישתנו. כאשר זה יקרה יהיה סיכוי שנשים יפסיקו לשלם מחירים אישיים כבדים כל כך על הצלחתן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x