$
חדשות נדל

נשיא התאחדות בוני הארץ: "שוק הדיור במצב של אנרכיה, מוטב שהממשלה תתחיל לפעול"

ראול סרוגו הזהיר מפני משבר עמוק בשוק הנדל"ן בגלל היעדר יד מכוונת בתחום. בכנס ההתאחדות שהתקיים באילת דנו בהגדלת מספר התחלות הבנייה באזורי ביקוש ובמחסור החמור בתשתיות בפריפריה. "ראש הממשלה צריך לקחת אחריות ולתכנן 30 שנה קדימה, כדי שלא נגיע למצב שאנחנו גרים באוהלים"

בילי פרנקל 19:4615.05.19
מי ייקח אחריות על הכאוס? "נוצר פה וואקום, כשכל אחד מביע עמדות בנושא הבנייה כאילו אין שלטון ורגולטור. ראשי ערים מכריזים שהם עוצרים בנייה ומשנים מדיניות מקצה לקצה. מגדיל לעשות מינהל התכנון, שפתאום רוצה לעצור את התמ"א 38 ולתכנן מתחומי פינוי בינוי במקום. אנחנו במצב של אנרכיה ומוטב שהממשלה תחל לעבוד ולהשתלט על העניינים, כי בקצב הזה נכנס למשבר עמוק". כך הזהיר נשיא התאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים לשעבר), ראול סרוגו, במסיבת עיתונאים שנערכה עם פתיחת כנס ההתאחדות היום (ד') באילת.

 

 

סרוגו התייחס בדבריו להיעדר יד מכוונת בשוק הנדל"ן בימים אלו, ומנה את הצעדים שיש לנקוט לעמדת ההתאחדות בשוק, ביניהם: הקמת מטה לתכנון אסטרטגי, המשך הפעלת מטה הדיור המרכז תחתיו את מינהל התכנון ורשות מקרקעי ישראל, וכן הגדלת התחלות הבנייה באזורי הביקוש מ-50 אלף ל-70 אלף בכל שנה, בחמש השנים הקרובות. בהמשך דבריו קרא לראש הממשלה בנימין נתניהו לקחת את האחריות לטיפול בנושא.

 

מימין: ניר ינושבסקי אמנון מרחב וחיים פייגלין מימין: ניר ינושבסקי אמנון מרחב וחיים פייגלין צילום: פוטו מרסלו

 

 

"שוק הדיור עדיין במשבר, שלא יהיה ספק", אמר. "כחלון הצליח לעשות הרבה דברים יפים, במיוחד בתרומה לזוגות הצעירים שידם תהיה משגת לקנות דירה, אך עשרות אלפים ויתרו על זכותם בהגרלות. הם משקפים את המחסור בישראל, של 130-140 אלף יחידות דיור, שצריך לכסות בטווח של חמש שנים, כלומר עוד 20-25 אלף יחידות דיור בשנה מעבר לצרכים הרגילים של הציבור.

 

 

"אם רוצים שהאוכלוסייה תעבור לפריפריה, צריך לפעול גם במישורים של חינוך, תעסוקה ותשתיות", הוסיף. "כל עוד זה לא ייעשה - זוגות לא יגורו שם. לכן התוספת של יחידות הדיור חייבת להיות באזורי הביקוש במרכז, אך זה עומד ביחס הפוך לעמדת הרשויות במקומות הללו, ולכן זה משבר מנהיגותי ממדרגה ראשונה. האם כל ראש עיר יכול לעשות מה שהוא רוצה? על הממשלה להתעשת ולפעול בצורה רצינית מול אותם ראשי ערים. כל עוד לא יפנו את יחידות הדיור לאזורי הביקוש וייצרו תמריצים לקבלנים, יהיו לחצים לעליית מחירים".

 

 

עוד הזהיר סרוגו, כי הבנייה למגורים לא תוכל לצמוח בקצב הנדרש למשק ללא הרחבה דרמטית של ההשקעה בתשתיות. במסגרת זו קרא לממשלה גם לטפל במחסור בחומרי חציבה כדי להוריד את עלויות חומרי הבנייה ולהפסיק את כניסתן של חברות בנייה מסין. לדבריו, אם יינקטו הצעדים עליהם ממליצה ההתאחדות, הדבר יתרום לצמיחה תוספת שנתית של 4.1% לתוצר, יוסיף 18 מיליארד שקל לקופת המדינה וכן 70 אלף מקומות עבודה לישראלים.

 

 

"בטווח הארוך אנחנו בפתחה של תהום כלכלית-חברתית", אמר. "אם הממשלה לא תתחיל לתכנן ברמה אסטרטגית לטווח הארוך, המדינה תכנס למשבר הגדול בתולדותיה. בשנת 2030 יהיו פה 12 מיליון בני אדם, וב-2050 יהיו פה 17 מיליון בני אדם. לוקח 15 שנה לתכנן ולבנות שכונה בישראל ולכן, 2030 זה מחר ו-2050 זה מחרתיים. ישראל תזדקק עד אז לעוד שני מטרופולינים, לא שתי ערים, אלה שני מחוזות חדשים בנויים.

 

 

"חייבים מנהיגות שתוביל את הנושא ואני קורא לביבי נתניהו לעשות זאת", הוסיף. "הוא ראש ממשלה חזק שמנהיג את המדינה 20 שנים ולכן הוא צריך לקחת את המושכות ולתכנן את ישראל לעוד 30 שנה. אם לא נספק את צורכי הציבור, אנשים יגורו בעוד 10 שנים באוהלים וברחובות. לכן הממשלה חייבת להוביל את הנושא ולגרום לכך שיהיה כדאי לאוכלוסייה להתבזר ולא לגור רק בתל אביב".

 

 

"הבור רק הולך וגדל"

 

מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, אמנון מרחב, ציין את ארבעת האתגרים המרכזיים שמזהים בהתאחדות בשוק הדיור: הגדלת היצע יחידות דיור, הגדלת ההשקעה בתשתיות, צמצום תאונות העבודה והקטנת הרגולציה וצמצום הביורוקרטיה. לדבריו, "מי שניסה להציג את הקבלנים כבעיה - שוגה וטועה. ממשלות עבר שידעו לרתום את הקבלנים לעשייה ולהתמודדות עם האתגרים הבינו שהם מנוע למציאת פתרונות".

 

 

עוד אמר, כי התערבות המדינה בשוק רק הביאה להקטנת ההיצעים: "בשנת 2018 ירדו היקפי הבנייה למגורים ב-10%, שמתווספים לירידה של 5% ב-2017", אמר. "הבור רק הולך וגדל. שוק הבנייה הוא משוכלל ותחרותי. הממשלה לא יכולה להתערב ולהגיד לקבלנים 'שבו בצד, אנחנו ננהל'".

 

 

בין הבעיות, ציין את העליות בתשומות הבנייה, המחסור בחומרי גלם בענף ממחצבות, וכן התארכות זמן הבנייה, שהגיע לשפל של 30 חודשים אשתקד. עוד קרא לעשות סדר בענף התשתיות. "על הממשלה לייצר סביבה נוחה לביצוע הפרויקטים עבור כל השחקנים בענף - ספקי העבודה הציבוריים כולם, הגופים המממנים והקבלנים".

 

 

בסיום דבריו ציין כי "תמונת השוק של קיפאון בתחום הדיור בשנה האחרונה לא היתה תוצאה של מדיניות, אלה של חוסר ודאות וחוסר אמון של כל הגורמים בשוק הדיור - האחד כלפי האחר ובראשם, אמונם של רוכשי הדירות. ירידות המחירים שנרשמו, מידי פעם, בשנתיים האחרונות, נשארו על הנייר. אנחנו נמצאים בצומת דרכים ואם הממשלה החדשה לא תטפל באתגרים שהצגנו – בדרכים שהמלצנו לה לעשות זאת, אנו צופים התחדשות בעליות מחירי הדיור. החשש הוא מעליות גבוהות עוד יותר בהמשך".

 

פורום מובילים לטיפול בתאונות העבודה

 

ח"כ לשעבר אייל בן ראובן, שמונה לאחרונה לעמוד בראש המטה החדש לבטיחות בעבודה שהקימה ההתאחדות, הציג את תוכנית העבודה השנתית שגיבשו לטיפול בנושא, הכוללת הכשרות, קידום חקיקה, שימוש בטכנולוגיות ועוד. בין השאר ציין כי יפעלו לאיסוף מידע על תאונות, לימוד לקחים מאורעי בטיחות, קיום הכשרות, הטמעת טכנולוגיות מתקדמות ועוד. היעד כרגע, כך לדבריו, הוא לרדת למספר חד ספרתי של הרוגים בשנה.

 

"המטה יפעל לאיסוף המידע על תאונות ויוקם בו פורום מובילי שינוי בתחום זה, שיורכב ממנהלי חברות הבניה הגדולות במשק ונציגות של דור ההמשך בענף הבניה", אמר. "נתגייס לסייע באתרי הביניה, ללימוד הלקחים של אירועי בטיחות, ונפיץ לקחים של בדיקות שלנו ללא פרטים מזהים של עובדים ובעלי תפקידים, מיקום או שם חברה, על מנת לשמור ולכבד את עקרונות צנעת הפרט, לאור העובדה שבמקביל לפעילות המטה, ימשיכו להתנהל חקירות פורמאליות של האירועים".

 

"כל ראשי הערים רוצים לבנות הרבה - אבל לא בעיר שלהם"

 

סגן נשיא התאחדות בוני הארץ ויו"ר אגף יזמות ובנייה בארגון, חיים פייגלין, אמר כי "האנרכיה נוצרה בגלל שכל ראש עיר לא רוצה לבנות ונבחר על ידי הציבור כדי לא לבנות. העתיד של המדינה הזו היום שבוי בידי 250 ראשי רשויות, שרובם הגדול לא מעוניין לצופף את הישובים כאילו אינו מודע לבעיה הלאומית, כל אחד רוצה לבנות הרבה אבל לא בעיר שלו". כך אמר היום (ד') נשיא התאחדות בוני הארץ ויו"ר אגף יזמות ובנייה בארגון, חיים פייגלין, בכנס השנתי של ההתאחדות באילת".

 

פייגלין אמר את הדברים בפאנל בשם "2048 - כשישראל תהיה בת 100, מתכוננים לאתגרי העתיד". בדבריו התייחס לתוספת הנדרשת של יחידות הדיור, שתוכל לענות על הכפלה הצפויה באוכלוסיית המדינה בעשרים השנים הקרובות. "לא נוכל לקלוט את מיליוני התושבים שיוולדו פה בלי שנקים עוד שניים-שלושה מטרופולינים חדשים וצפופים, בעלי איכות חיים גבוהה ועם כל הפונקציות של מגורים, תעסוקה, מבני ציבור, מוסדות חינוך ונופש, על כל החדשנות שכרוכה בזה.

 

"צריך לעשות חושבים מחדש", הוסיף. "לפני 120 יצאנו מחומות ירושלים ויפו, והיום צריך לצאת מחומות גדרה-חדרה ואפילו חיפה-ב"ש, אחרת ייצרו פה כמה מדינות - חמדינה אחת במרכז שבלתי נסבל לחיות בה בגלל הצפיפות, ומדינה נוספת בדרום ובצפון שלא כדאי לחיות בה בגלל שהיא לא אטרקטיבית. לכן צריך מטרופולין מרכזי בנגב, ובנוסף לחיזוק חיפה גם מטרופולין נוסף של מיליון תושבים בגליל".

 

פרופ' שמאי אסיף, מהפקולטה לתכנון ובינוי ערים בטכניון ולשעבר ראש מיהל התכנון, אמר כי "לא בטוח שכולנו מבינים את המשמעות של להקים פה עוד מדינה, ולא עוד מדינה קטנה כמו שהוקמה ב-48', זו מדינה ענקית באופן יחסי, והמשמעות היא הרבה יותר מעבודה קשה. צריך לבנות תוכנית אסטרטגית, שתסתכל על הרבה מאוד היבטים. המבחן העיקרי של ישראל ב-30 שנה קרובות הוא מבחן האיכות, זה הנושא המרכזי שיש לתת עליו את הדעת. אני מציע לבטל את המושג פריפריה, ישראל היא עיר אחת גדולה, מקריית שמונה עד אילת במושגים עולמיים".

 

דוד לפלר, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז דרום, ציין כי כיום, הדרום, מאשדוד עד אילת, מהווה שני שליש משטח המדינה, ו-14% מהתושבים. בתרחיש של עבסקים כרגיל, הדרום יהיה בין 7% ל-8% מהתושבים. אנחנו חייבים להפוך את ב"ש למטרופולין חזק ולנקוט בכמה פעולות, בראשן - התחדשות עירונית בפריפריה. זה מה שימשוך תושבים, כשמרכזי ערים ייראו טוב יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x