"הונאה נגד העם האמריקאי": טבע במרכז תביעת תיאום המחירים בארה"ב
יותר מ-40 מדינות בארה"ב הגישו תביעה נגד שורת יצרניות של תרופות גנריות בטענה לקנונייה רחבת היקף; לפי התביעה, החברה הישראלית העלתה משמעותית את מחיריהן של 112 תרופות גנריות ותיאמה מחירים של לפחות 86 תרופות יחד עם מתחריה; בחלק מהמקרים מדובר בהעלאת מחירים של יותר מ-1,000%; לפי התביעה, "טבע נטלה באופן קבוע חלק בקנוניות"; טבע: "נמשיך להגן בנחישות על החברה"
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
חברת טבע הישראלית עומדת במרכז קנוניית העלאת המחירים מצד יצרניות תרופות גנריות, כך לפי תביעה שהוגשה על ידי יותר מ-40 מדינות בארה"ב לאחר חקירה של חמש שנים. לפי סוכנות הידיעות בלומברג, יותר מתריסר מנהלים בהווה ובעבר של חברות גנריות מובילות, כולל מיילן ופייזר, נתבעו אתמול (ו'). התביעה הוגשה בהובלת התובע הכללי של מדינת קונטיקט, ויליאם טונג.
- טבע העניקה טיפול קוסמטי לדוחות הכספיים
- יורשות הקופקסון עוד רחוקות מלספק את הסחורה
- דוחות טבע: נפילה של 56% במכירות הקופקסון, ירידה של 29% ברווח התפעולי
"יש לנו ראיות מוצקות שמראות שחברות התרופות הגנריות זממו הונאה בסך של מיליארדי דולרים רבים נגד העם האמריקאי", מסר טונג בהודעה אתמול, "כולנו תוהים מדוע ביטוח הבריאות שלנו, ובעיקר התרופות במרשם, כל כך יקרים במדינה זו - וזו הסיבה העיקרית לכך". התביעה מאשימה את היצרניות בניפוח מחירים של יותר מ-100 סוגי תרופות, ובכך רושמת הרחבה משמעותית ביחס לתלונה שהוגשה בעניין ב-2016.
בנוסף למדינות התובעות, גם חטיבת ההגבלים העסקיים של משרד המשפטים פתחה בחקירה פלילית. ראש החטיבה מסר בשבוע שעבר שיוגשו אישומים, אך לא מסר מתי.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
המדינות התובעות מסרו שהחברות קשרו קשר לתאם מחירים לשם העלאת מחירים ולהימנע בכך מתחרות. בכירים בהן ניצלו ארוחות, מסיבות ומפגשים במשחקי גולף כדי לבצע את התיאום, וגם עשו זאת בהתקשרות טלפונית ישירה - כך לפי התביעה. מוזכרים בה שמות של חטיבות ספציפיות בחברות התרופות, כמו אקטביס של טבע וסנדוז של נוברטיס.
הבכירים ששמותיהם מוזכרים בתביעה עם מורין קבאנו, לשעבר סגנית נשיא בכירה בטבע שכעת עובדת בחברת לאנט; ג'יימס נסטה, סגן נשיא מיילן לענייני מכירות; ודייוויד קרנטיילר, לשעבר סגן נשיא טבע לענייני מכירות העובד כיום בחברת אפוטקס. נשיא מיילן, רג'יב מאליק, מוזכר בתביעה אחרת שהוגשה ב-2017. תביעה זו עדיין מתנהלת.
טבע נמצאת כאמור במרכז הקנונייה, לאחר שבמשך 19 חודשים משנת 2013 ל-2015 היא העלתה משמעותית את מחיריהן של 112 תרופות גנריות ותיאמה מחירים של לפחות 86 תרופות יחד עם מתחריה. בחלק מהמקרים מדובר בהעלאת מחירים של יותר מ-1,000%. "טבע נטלה באופן קבוע חלק בקנוניות המתוארות בתביעה, והתנהלותה היא נרחבת ומתפשטת לרוחב התעשייה", כך נכתב בתביעה, "באמצעות המנהלים הבכירים ביותר ורואי החשבון שלה, טבע השתמשה בשורת אמצעים כובלים במגוון רחב, וזאת יחד עם יותר מתריסר חברות, שכולן השתתפו (בתיאום המחירים) ביודעין ומרצון".
מה זה "ארגז חול"?
לפני כחצי שנה פורסם כי טבע היא אחת מ-16 חברות המייצרות תרופות גנריות הנחשדות בארה"ב ביצירת קרטל לקביעת מחירים "זה קרוב לוודאי הקרטל הגדול ביותר בהיסטוריה של ארה"ב", הצהיר אז ג'וזף נילסן, עוזר התובע הכללי בקונטיקט. במסמכים שהוגשו לבית המשפט, טענו בטבע כי האשמות על קשירת קשר לקביעת מחירים "הן ספקולטיביות לגמרי ולא מבוססות על שום עובדות".
החקירה חשפה כי בכירים בחברות יצרו שפת קוד כדי לתאר את ההתנהלות ביניהם. כך למשל "ארגז החול" התייחס לשוק לתרופות מרשם גנריות. "נתח הוגן" דיבר על חלוקת עוגת המכירות כך שכל חברה תיהנה מרווחים מתמשכים, בעוד ש"ללכלך את השוק" פירושו שאחת החברות התעלמה מהחוקים הלא כתובים ומכרה את התרופות במחיר נמוך מזה שהוסכם עליו. עוד עולה כי הבכירים היו כל כך מיודדים, שקבעו סבב אלפביתי כדי להחליט מי משלם את החשבון בארוחות.
מחברת טבע נמסר בתגובה כי היא "מודעת לתביעה האזרחית שהוגשה אתמול, הטוענת לתיאום מחירים לכאורה בתעשייה הגנרית, כולל ביחס לטבע. הטענות בתלונה זו, ובתביעה האזרחית באופן כללי, הן בדיוק זה – טענות". עוד נמסר מהחברה כי "טבע ממשיכה לבחון את הנושא באופן פנימי ולא התנהלה בכל אופן אשר עלול להוביל לאחריות אזרחית או פלילית. טבע מספקת תרופות באיכות גבוהה למטופלים בכל העולם ובתוך כך מחויבת לעמוד בכל החוקים והתקנות. אנו נמשיך להגן בנחישות על החברה".