אביגדור וילנץ: "אפל אמזון וגוגל הן חברות רעות - אני מחפש יזמים שילחמו בהן"
היזם הישראלי שמכר את הסטארט-אפ גלילאו למארוול האמריקאית ב-2.7 מיליארד דולר ואת חברת השבבים אנפורנה לאבס שהקים לאמזון ב-370 מיליון דולר, סיפר באירוע במרכז היזמות "אופן וואלי" ביקנעם על דרכו והתנהלותו העסקית וגם הביע דעתו על מערכת החינוך: "חשוב שתהיה מערכת חינוך שמאפשרת לאנשים לפרוח. לא חינוך של ימי הביניים"
"חשוב שתהיה מערכת חינוך שמאפשרת לאנשים לפרוח. חינוך אחר ולא חינוך של ימי הביניים ושם יש קשיים עצומים. הפריפריה זו לא הבעיה. אני לא חושב שהבעיה היא לתת הטבות לפריפריה, צריך לדאוג שהיא לא תהיה כזו. הבעיות האמיתיות הן הרבה יותר עמוקות והפתרונות שזורקים לאוויר זה פלסטרים לבעיות האמיתיות של החברה שלנו", כך אמר היום (ד') היזם אביגדור וילנץ, באירוע במרכז היזמות "אופן וואלי" ביוקנעם. באירוע השתתפף גם מייסד "אופן וואלי" אופיר דובובי. מייסד נוסף של המתחם הוא יוסי אקרמן, מנכ"ל ונשיא אלביט.
- נחשפת החברה החדש של אביגדור וילנץ - בין המשקיעות סיסקו, Dell ומיקרון
- מכירת הענק של אנפורנה - כלי תקשורת בעולם מצטטים את הפרסום ב"כלכליסט"
- אמזון תרכוש את אנפורנה מיקנעם ב-370 מיליון דולר ותקים מרכז פיתוח
וילנץ הוא יזם ישראלי, מי שאחראי לאחד האקזיטים הגדולים של ההיי-טק הישראל כאשר מכר בשנת 2000 את הסטארט-אפ שהקים, גלילאו, לחברת מארוול האמריקאית בעסקת אופציות בשווי 2.7 מיליארד דולר. בינואר 2015 מכר וילנץ את חברת השבבים אנפורנה לאבס (Annapurna Labs) שהקים לאמזון ב-370 מיליון דולר.
וילנץ רואה בחברות הענק דוגמת אמזון, אפל וגוגל חברות רעות."תחום אחד שמאוד מעניין אותי הוא להילחם בגדולים. למרות שבעוונותיי אני גם מסייע להם ומחזק אותן, אני חושב שיותר מידי כח מביא רע. אמזון היא חברה רעה, אפל היא חברה נוראית. בגוגל, אפל ואמזון הרֹע שם עצום. אני מחפש חברות שילחמו בהן", אומר וילנץ. "בעבר זה נראה בלתי אפשרי להילחם בחברות הענק, כמו דיגיטל, ונג ואחרות. חברות שכבר לא קיימות כיום. סופו של כל ארגון היא לדעוך ולהיעלם והשאלה אם יש יזמות שתוכל להתגבר על חברות הענק. זו המשימה החביבה עליי. אני משקיע כיום בחברה שאני רוצה שתייתר את המסחר של אמזון".
כשנשאל על בחירת ההשקעות שלו אמר וילנץ, "זה מתחלק לשניים יש חברות שאני מקים, רעיונות שיושבים, ואני רוצה לממשם. ויש לי את הקשרים בסביבה החל מספקים ומערכת יחסים ארוכת שנים בתעשייה. אני מכיר הרבה אנשים שעבדו איתי ואצלי בצורה כזו או אחרת, ויש נגישות לכח אדם וקשרים עם לקוחות. אנשים שעובדים בתעשייה וקשרים לעולם הפיננסי שיכולים לממן את החברות. במצב הזה אני מסתמך על האקו-סיסטם שלי.
"ותחום שני הוא יזמים שמגיעים אלי. אנחנו קבוצה קטנה של ידידים שמסתכלים ביחד על דברים ואנחנו מבינים מה אותם אנשים רוצים לעשות ואם זה יצליח ואם משתכנעים אנחנו מוכנים לעזור להם במסע שלהם בהקמת המיזם ומלווים אותם. יש כאלה שאנו מלווים זמן קצר כי הם נרכשים ויש כאלה שאנו מלווים כבר 12 שנה.
"החברות שאני יותר אוהב ומתעניין בהן הן חברות שאני מנסה להגשים בהן חלומות ורעיונות שלי ושם אני יותר פעיל. אני מחפש לרוב מנכ"ל שיכול להרים את המיזם ולבנות צוות. עובדים ביחד וחושבים על אסטרטגיה ועל ה-DNA של החברה. אני מממן את החברה מכיסי ומכיסי שותפים שלי, ואחר כך עם כסף חיצוני פיננסי או אסטרטגי ופותר אותם מהתעסקות בקטע הזה.
ב-95% מהמקרים אנחנו סוללים לו את הדרך. אנחנו מחשבים כמה יילך לעובדים, כמה להנהלה כמה למשקיעים. לפעמים אני לוקח עו"ד שייצג את כולם כמו באנאפורנה שנרכשה על ידי אמזון. באנאפורנה כ-60% מהכסף הלך לעובדי החברה.
"חשוב לנו מאוד שהעובדים יקבלו כספים משמעותים, ולכן יש לנו הרבה מנגנונים שמוטמעים בחברות שלנו שמונעים פגיעה בעובדים בעת גיוס. מודל זה עדיף ליזמים במקומות שיש בהם השקעות הון, זה שומר על היזמים והעובדים שיתוגמלו בסופו של יום. מאוד חשוב לנו לעזור לבניית מערך שיווק באמצעות הרבה קשרים בחו"ל, ומפעילים אותו כדי לעזור לחברות שאנחנו בונים.
"כשיצאתי מגלילאו הרבה השקעות נכשלו. זה היה תהליך של למידה. עם הזמן התפתחו אצלי ואצל הקבוצה שלי הרבה תובנות ואנחנו מאזנים אחד לשני כדי שלא תהיה 'התאהבות יתר'.
"ההשקעות שלנו הן עם עומק טכנולוגי, לא יזם בודד אלא שניים-שלושה שעשו משהו בעבר ברמה גבוהה עם כריזמה ויכולת להביא צוות, גמישות לשנות כיוון, מוכנים להקשיב ולהאזין. אלה אלמנטים שנכנסים למיקס ובסוף מחליטים אם להשקיע או לא. הכרות קודמת מאוד עוזרת.
"חשוב מאוד שיזמים ינמיכו את האגו וישלימו את כל מה שחסר שלהם. יש יזמים שטובים בחזון אבל לא טובים בהוצאה לפועל. כל יזם צריך להבין מהר מאוד את מגבלותיו. אתה מחפש יזם שהוא אדם מבושל. אני ממליץ לכל יזם שילווה אותו פסיכולוג כדי שילמד מה מניע אנשים בארגון ומה מניע אותו".
כאשר נשאל על השימוש בטכנולוגיות הבינה המלאכותית שחברת הבאנה לאבס (Habana Labs) מפתחת, הביע וילנץ אי נחת רבה מהאפשרות שיעשו בטכנולוגיה שלו שימוש לא מוסרי. "אני מבין שיש טכנולוגיות שיכולות לשמש כמו כל טכנולוגיה טובה גם לרעה וזה לא תלוי בי. אם האבנה תמכור ללקוח סיני אז אני מסייע ככל הנראה לדיכוי של המוסלמים או כל עם אחר שם. הרכיב הראשון שלהם מאפשר לעשות זיהוי של 15 אלף דמויות בשנייה. אתה יכול להגיע לזיהויים עצומים בשנייה וזה יכול ללכת לשם אבל מצד שני זה יכול להילחם בטרור כמו האטום".