מה יקרה לכלכלה העולמית כשהנפט יגיע ל-100 דולר לחבית
לנוכח הסנקציות של טראמפ על איראן, מחיר הנפט עלה ב-33% מתחילת השנה; חלק מיצואניות הנפט ייהנו מהמשך עליית המחירים, אבל היבואניות ובראשן סין נמצאות בעמדה פגיעה במיוחד, וגם ארה"ב לא בהכרח תרוויח מהמצב
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
עליית מחירי הנפט מהווה מכשול נוסף לכלכלה העולמית, במיוחד לנוכח המדיניות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לצמצם לאפס את יצוא הנפט מאיראן.- תעלומת הנפט: עם מי דיבר טראמפ על הורדת מחירים?
- הנפט בדרך לרצף העליות הארוך זה ארבע שנים
- מה יעצור את הנפט אחרי זינוק של 31% מתחילת השנה?
המחיר של נפט מסוג ברנט עלה ב-33% מאז תחילת השנה ומתקרב לרמתו הגבוהה ביותר מזה שישה חודשים. בעוד שמחירים גבוהים יותר כתוצאה מביקושים גבוהים משקפים לרוב כלכלה עולמית יציבה, זעזוע כתוצאה מפגיעה באספקה הוא סימן שלילי. היום (ב') בצהריים נחלש הנפט מסוג ברנט ב-0.6% ונסחר תמורת 71.7 דולר לחבית, הנפט מסוג WTI נחלש ב-0.7% לרמה של 62.8 דולר לחבית, אחרי שמתחילת השנה (כולל היום) עלה ב-32.8%.
מידת ההשפעה תלויה בפרק הזמן שבו תימשך עליית המחירים. המדינות היצואניות ייהנו מדחיפה בהכנסות - הן של החברות והן של הממשלות, בעוד שהמדינות הצרכניות יישאו בנטל המחיר העולה, ועלולות לסבול מעלייה באינפלציה ופגיעה בביקוש. בסופו של דבר מגיעים לנקודה שבה המחירים הגבוהים יפגעו בכל הצדדים.
1. מה ההשפעה של המחירים הגבוהים על הכלכלה עולמית?
מחירי הנפט הגבוהים יפגעו בהכנסות של משקי הבית ובצריכה הפרטית ועלולים להאיץ את קצב ההתקדמות של האינפלציה.
סין, יבואנית הנפט הגדולה בעולם נמצאת בעמדה פגיעה במיוחד, וכך גם מדינות רבות באירופה, שתלויות בנפט מיובא.
עונת הקיץ שמתקרבת בחצי כדור הארץ הצפוני תעזור להקל על ההשלכות, שכן הצרכנים יוכלו לצמצם את משאבי האנרגיה שלהם. בכל זאת, ההאטה בכלכלה העולמית תפגע בביקוש ובתורה תעזור להוריד מחירים.
2. כיצד הכלכלה העולמית תתמודד עם נפט במחיר של 100 דולר?
הכלכלנים מעריכים כי על מנת לייצר פגיעה מתמשכת בצמיחה, מחיר הנפט צריך לטפס מעל ל-100 דולר לחבית. זה תלוי גם בחוזק או בחולשה של הדולר.
אנליסטים באוקספורד אקונומיקס מצאו שאם מחיר הנפט מסוג ברנט יעלה ל-100 דולר לחבית עד סוף 2019, הרמה של התמ"ג תהיה נמוכה ב-0.6% עד 2020 לעומת התחזית הנוכחית, והאינפלציה תהיה גבוהה ב-0.7 נקודות האחוז. "בטווח הקרוב, נראה שההשפעה על האספקה תקוזז על ידי עליית התפוקה במקום אחר, אך השוק מתכווץ ומספיק זעזוע נוסף לאספקה כדי שהנפט יטפס ל-100 דולר".
3. כיצד איראן וטראמפ ישפיעו על השוק?
להמשך המחלוקת של טראמפ עם איראן עלולה להיות השפעה רצינית על שוקי ההון, שכן ההערכה היא כי קרוב ל-800 אלף חביות ביום יושפעו מהמהלכים האחרונים.
טראמפ התחייב לסייע, לצד סעודיה ואיחוד האמירויות, למדינות שצריכות לחפש מקורות נפט אחרים במקום איראן. עם זאת, הייצור האמריקאי מקביל לרבע משל איראן.
4. מי מרוויח ממחירי הנפט הגבוהים?
שווקים מתעוררים שולטים ברשימת יצרניות הנפט, ולכן הם מושפעים במידה גדולה יותר מהמדינות המפותחות. העלייה בהכנסות תעזור לתקן את התקציבים והגירעונות בחשבונות השוטפים, ותאפשר לממשלות להגדיל הוצאות, שיובילו לעידוד השקעות. לפי ההערכות של נומורה, המנצחות יכללו את סעודיה, רוסיה, נורבגיה, ניגריה ואקוודור.
5. מי המפסידות?
אותם שווקים מתעוררים עם גירעונות תקציביים מסתכנים במשיכות הון והיחלשות המטבעות, שעלולים להוביל לאינפלציה. הממשלות והבנקים המרכזיים יאלצו להחליט האם להעלות את הריבית כתגובה או להסתכן בבריחת הון. רשימת המפסידות של נומורה כוללת את טורקיה, אוקראינה והודו.
6. כיצד ישפיע המצב על הכלכלות הגדולות בעולם?
בעוד שיצרניות הנפט האמריקאיות מנסות לנצל כל עלייה במחירים כתוצאה מכך שהלקוחות עוזבים את איראן, הכלכלה האמריקאית עצמה לא בהכרח תרוויח מכך שהנפט יעלה לרף של 100 דולר לחבית.
מחירי הדלק כבר עלו החודש במדינה ביותר מ-7%, דבר שעלול להוביל לירידה במכירות הקמעונאיות, זאת לאחר שבמרץ זינקו בשיעור הגבוה ביותר מאז 2017. בנוסף, אם המחירים יפגעו בכלכלה העולמית, רבים עלולים להאשים את ארה"ב והסנקציות, ולהעניש אותה על ידי ביטול השקעות או ערוצים אחרים שיפגעו ביציבות הכלכלית.
7. האם מחירי הנפט יובילו לאינפלציה גבוהה יותר ברחבי העולם?
מכיוון שלסקטור האנרגיה יש משקל רב במדדי המחירים לצרכנים, קובעי המדיניות מעדיפים להתרכז במדדי הליבה שאינם כוללים רכיבים שנוטים לתנודתיות. אולם, אם המחירים יעלו באופן משמעותי ולאורך זמן, העליות יחלחלו גם לתחומים נוספים כמו תחבורה ותשתיות.
8. מה ההשפעה על הבנקים המרכזיים?
הבנקים המרכזיים ברחבי העולם, בהובלת הבנק הפדראלי של ארה"ב נקטו בגישה דובית, שכן היעדר האינפלציה אפשרה להם להתמקד בהאטה בצמיחה. המדיניות הזו לא צפויה להשתנות בקרוב. קרן המטבע הבינלאומית הורידה החודש את תחזית הצמיחה העולמית שלה, בטענה שהעולם נמצא ב"נקודה רגישה".