מה יעצור את הנפט אחרי זינוק של 31% מתחילת השנה?
למרות צפי לירידה חדה בביקוש, שורה של גורמים הביאה את מחירי הנפט לרשום את העלייה הרבעונית הגדולה ביותר זה עשור. בינתיים המתיחות בין סעודיה לארה"ב גואה על רקע הצעת חוק אמריקאית שעשויה לסבך משפטית את ריאד
בשעה שתחזיות הצמיחה העולמיות נחתכות בזו אחר זו, והביקוש לנפט אמור לרדת, מחיריו דווקא נסקו ברבעון הראשון של השנה בכ־30%. מדובר בעלייה הרבעונית הגדולה ביותר זה עשור. השבוע הגיע מחיר הנפט מסוג ברנט לכ־71 דולר לחבית, הרמה הגבוהה ביותר מאז נובמבר 2018.
- ליצרנית הנפט הגדולה ביותר באירופה מתחיל להימאס מתחום האנרגיה
- הקופה הקטנה של מלך סעודיה היא החברה הרווחית בעולם
- טראמפ הוריד לחץ, אבל הנפט האיראני עדיין במוקד הסנקציות
כאמור, הזינוק בנפט עומד בניגוד לצפי של רוב האנליסטים בתחילת השנה, שחזו ירידה בביקוש לנפט בשווקים העולמיים. הצפי הושפע בזמנו מירידה של כ־40% במהלך הרבעון האחרון של השנה שעברה. המגמה ההפוכה מאז החלה שנת 2019 מלמדת כי הניסיון להעריך כיצד ייראו מחירי הנפט בעוד שלושה חודשים הוא לא יותר מהימור מושכל במקרה הטוב.
קדאפי שולח ד"ש
מאחורי הזינוק במחירי הנפט עומדים כמה גורמים, שהשילוב ביניהם דוחף את המחירים כלפי מעלה. בראש ובראשונה יש לזקוף את העלייה להצלחת יישומו של ההסכם לקיצוץ התפוקה בין ארגון המדינות המייצאות, אופ"ק, ובין מפיקות הנפט העצמאיות בראשות רוסיה. כזכור, כדי לייצב את המחירים, הגיעו קרטל הנפט ומדינות מפיקות שאינן חברות בו להסכם בדבר קיצוץ היצע הנפט ב־1.2 מיליון חביות ביום. ההסכם נכנס לתוקפו בתחילת השנה.
במהלך יוני צפויות המדינות השותפות להתכנס כדי לבחון אותו מחדש ולהחליט אם להאריכו שוב החל מ־1 ביולי. בעבר הועלו חששות כי חלק מהמדינות החתומות על ההסכם לא יקיימו אותו במלואו, אך נכון לעכשיו, נראה כי היישום מתבצע בקפידה. עם זאת, גורמים בשוק מעריכים כי רוסיה כבר מחפשת דרכים להגביר את היצוא שלה, לאחר שבשנה שעברה רשמה תפוקת שיא של יותר מ־11 מיליון חביות ביום. שר האנרגיה הרוסי אלכסנדר נובאק כבר רמז שלשום כי מדינתו לא תצדד בהארכת ההסכם, אם תימשך עליית מחירי הנפט.
גורם נוסף לעליית המחירים הוא הסלמה במלחמת האזרחים בלוב, שנמשכת מאז 2014. לפני ימים אחדים החלו כוחותיו של גנרל ח'ליפה חפתר, הנתמך על ידי מדינות המפרץ וסעודיה, במתקפה על הבירה טריפולי. הדבר הוביל ליציאת הכוחות האמריקאיים מהמדינה. לוב אמנם חברה באופ"ק, אך בשל מצבה הפנימי הסבוך מאז הדחת הרודן מועמר קדאפי ב־2011 היא קיבלה פטור מהסכם הקיצוץ. בעידן קדאפי הפיקה לוב 1.6 מיליון חביות ביום, אך מאז סילוקו היא מתקשה לעשות זאת. דווקא לקראת סוף 2018 חלה התאוששות בתעשיית הנפט הלובית, שברובה נשלטת על ידי אנשיו של חפתר במזרח המדינה. התפוקה עלתה כבר ל־1.3 מיליון חביות ביום, אולם המתיחות הגואה בין הפלגים הביאה לצניחת התפוקה אל כ־900 אלף חביות ביום במהלך פברואר 2019. החשש הוא שהפיכתה של מלחמת האזרחים בלוב למלחמה בעצימות גבוהה תוביל לפגיעה קשה במתקני תעשיית הנפט שלה ונמלי היצוא, דבר שישפיע על ההיצע העולמי.
אבל לא רק הבעיות בלוב מדאיגות את השוק. שתי חברות נוספות באופ"ק, ונצואלה ואיראן, נתונות לסנקציות חריפות מצד ארה"ב. סנקציות המכוונות ישירות נגד תעשיית הנפט שלהן. הנפט בוונצואלה מהווה מקור משמעותי למטבע חוץ עבור משטרו המתפורר של ניקולס מאדורו, וייצורו מושפע מהמצב במדינה. עם זאת, תעשיית הנפט הוונצואלית עדיין לא מגלה סימני קריסה כמו מגזרים כלכליים אחרים במדינה. היצוא הממוצע של הנפט מוונצואלה בחודש מרץ הגיע לכ־900 אלף חביות ביום, ירידה מתונה יחסית של 100 אלף חביות ביום לעומת פברואר.
זהו נתון מרשים בהתחשב בעובדה שהמדינה סבלה במהלך מרץ מהפסקות חשמל ממושכות. במהלך ימי העלטה עמד יצוא הנפט על כ־600 אלף חביות ביום.
עוד גורם שתורם לעליית מחירי הנפט היא איראן. בחודש הבא אמור לפוג הפטור שנתן הממשל האמריקאי ל־8 מדינות להמשיך ולייבא נפט מהרפובליקה האסלאמית למרות חידוש הסנקציות מצד וושינגטון. הפטורים לא יוארכו, ככל הנראה, לנוכח הצהרות הממשל האמריקאי כי הוא שואף להוריד את יצוא הנפט של איראן לרמה אפסית. עם זאת, נראה שבפועל יסתפק הממשל בהורדת היצוא האיראני אל מתחת למיליון חביות ביום לעומת 1.2 מיליון חביות כיום. בשלב זה, במהלך תקופת ההמתנה, הלקוחות הראשיים של הנפט האיראני דוגמת דרום קוריאה, הודו ויפן מעדיפות להימנע מלרכוש ממנה נפט ומחפשות מקורות אחרים, וזאת מתוך הערכה כי ייאלצו להפחית את הכמויות שירכשו מאיראן בחודשים הקרובים.
מסר מאיים לקונגרס
על רקע עליית המחירים שבה ועולה המתיחות בין סעודיה לבין ארה"ב, וליתר דיוק עם הקונגרס. הסיבה לכך היא ניסיונות בקונגרס לאשר מחדש את החוק הידוע בשם NOPEC, שיאפשר לתבוע את חברות אופ"ק על הקפאת התפוקה במטרה להעלות מחירים. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, המקורב לשלטון הסעודי, הביע את תמיכתו בחוק לפני שנבחר לתפקידו. גם במהלך נשיאותו קרא טראמפ לא אחת לאופ"ק לפעול להורדת המחירים על ידי הגברת התפוקה.
לנוכח חידוש הדיונים בחוק NOPEC מאיימת סעודיה להתחיל למכור נפט בשווקים העולמיים במטבעות אחרים חוץ מהדולר. הסעודים אמנם הכחישו ידיעות בנושא שפורסמו לפני ימים אחדים, אבל ההערכה היא כי מידע זה נמסר על ידי הממשלה לסוכנות הידיעות רויטרס כדי להעביר מסר מאיים לקונגרס האמריקאי.
אם סעודיה אכן תעבור למכירת נפט במטבעות אחרים, צפוי להיגרם נזק כבד למשק האמריקאי כמו גם למשק הסעודי, ולכן הסיכוי לכך נמוך. נטישת הדולר על ידי יצרנית כה משמעותית כסעודיה תביא לערעור הביטחון בדולר בשווקים העולמיים, לירידת ערכו ולסכנת מיתון בארה"ב. כמו כן, אם סעודיה תנטוש את הדולר, ארה"ב תראה בכך הכרזת מלחמה וצפויה להגיב בתקיפות, כשאחת מהאפשרויות שעל הפרק היא משיכת השקעות מהממלכה.
ומה עם מחירי הדלק?
בסוף מרץ מינהל הדלק שבמשרד האנרגיה החליט לייקר ליטר בנזין 95 אוקטן בשירות עצמי ב-20 אג' ל-6.32 שקלים, לעומת 6.12 ליטר. ההתייקרות האמורה גילמה עלייה של 41 אג' במחיר הליטר רק בחודשיים האחרונים, שהם פועל יוצא של עליית מחיר חבית הנפט.
כעת נותר לראות כיצד ישפיעו עליות המחירים על מחירי הבנזין בסוף החודש.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה" ת