$
המזרח התיכון

א-סיסי ניצח במשאל העם: יוכל לכהן עד 2030 כנשיא מצרים

עוד 11 שנה: אזרחי מצרים הצביעו בעד השינויים בחוקה, שיאריכו את כהונת הנשיא סיסי בשנתיים ויאפשרו לו לרוץ לעוד כהונה ב-2024. מתנגדיו, שדיכא את האופוזיציה וכלא אלפים, טוענים שהוא חוזר לדיקטטורה מימי מובארק. תומכיו: רק כך נשקם את הכלכלה וננצח את הטרור האיסלאמי

ynet 21:2023.04.19

אזרחי מצרים הצביעו בעד השינויים בחוקה שיתנו לנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי את האפשרות להישאר בשלטון עד לשנת 2030. כך עולה מתוצאות משאל העם שפורסמו הערב (יום ג'). לפי הנתונים הרשמיים, 88.8% מהמצביעים הצביעו בעד השינויים. שיעור ההצבעה היה נמוך, 44.33%.

  

 

 

השינויים בחוקה יאריכו את תקופת כהונתו הנוכחית של א-סיסי מארבע לשש שנים, עד 2024, ויאפשרו לו לרוץ באותה שנה לכהונה נוספת בת שש שנים.

 

מבקריו של א-סיסי טוענים כי השינויים האלה הם צעד נוסף בדרך לביסוס שלטון אוטוריטרי במצרים, שלטון שיהיה נוקשה אפילו יותר מזה של הנשיא חוסני מובארק, שהודח בהתקוממות העממית ב-2011. הפלת משטר מובארק, נזכיר, נעשתה אחרי 29 שנים ובתקווה לכונן דמוקרטיה של ממש.

 

משאל העם במצרים התקיים במשך שלושה ימים, משבת ועד אתמול, והוא בא אחרי כמה שנים של מבצע דיכוי חסר תקדים של א-סיסי נגד מתנגדי המשטר ומבקריו. במהלך השנים האלה עצרה ממשלתו של א-סיסי אלפי בני אדם, והפחיתה באופן דרמטי את החירויות שלהן זכו לזמן קצר האזרחים המצרים אחרי הדחת מובארק בתחילת העשור.

 

 

השלטים לקראת משאל העם השלטים לקראת משאל העם צילום: רויטרס

 

משאל העם אורגן בזריזות רבה: הפרלמנט, שמאויש ברובו על-ידי תומכי א-סיסי, אישר את התיקונים לחוקה ברוב גדול רק ביום שלישי שעבר, וקולות המתנגדים למהלך הושתקו ברובם. "התנועה הדמוקרטית האזרחית", קואליציה של מפלגות ליברליות ומפלגות שמאל, קראה למצרים להצביע נגד התיקונים, שיחזקו עוד יותר את מעמדו של הצבא בתוך הפוליטיקה המצרית וירחיבו את סמכויות הנשיא בכל הנוגע למינוי שופטים, אבל קולה היה חלש מאוד לעומת התקשורת הממלכתית, שהתגייסה למען א-סיסי וקראה לאזרחים להצביע "כן".

 

לפי דיווחים המגיעים מקהיר, אזרחים שהסכימו להגיע לקלפיות ולהצביע קיבלו בתמורה מצרכים בקופסאות קרטון ותלושי מזון, שבהם השתמשו כדי להשיג שמן בישול, פסטה, סוכר או תה. מבקריו של א-סיסי טוענים כי במדינה לא מתנהל ויכוח ציבורי אמיתי על השינויים בחוקה, משום שהנשיא דיכא לחלוטין את האופוזיציה.

  

תומכי א-סיסי וכלי התקשורת המזוהים איתו מקדמים זה חודשים ארוכים את הרעיון ששתי כהונות לא יספיקו לא-סיסי כדי להגשים את חזונו – להעביר את מצרים מודרניזציה, לערוך רפורמות עמוקות בכלכלתה ולהביס את המחבלים האיסלאמיסטים.

 

א-סיסי, נזכיר, עלה לשלטון ב-2013 בהפיכה צבאית שבה הודח הנשיא האיסלאמיסט מוחמד מורסי, איש האחים המוסלמים. ב-2014 נבחר א-סיסי לנשיא, ובשנה שעברה הוא נבחר לתפקיד שוב, אחרי שכל המועמדים המשמעותיים שהיו יכולים לאיים על שלטונו הושלכו לכלא או החליטו תחת לחץ לפרוש מהמרוץ.

 

במהלך שנות כהונתו נאלץ א-סיסי להתמודד עם מציאות ביטחונית קשה: אחרי הדחת מובארק ב-2011 הידרדרה מצרים לאנרכיה, וארגונים איסלאמיסטיים וארגוני ג'יהאד עולמי ביצעו בה פיגועים קשים רבים. התיירות נפגעה אנושות, וכלכלת מצרים הגיעה אל סף קריסה, עובדה שאילצה את א-סיסי לפנות להלוואות בינלאומיות ולבצע רפורמות כלכליות כואבות מאוד, שפגעו קשות בכיסם של האזרחים והקימו עליו ביקורת חריפה ברשתות החברתיות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x