$
הייטק והון סיכון

בן הורוביץ: “אנשים תמיד ינבחו עלינו, כי אנחנו תמיד מנצחים"

איך הפכו מייסד נטסקייפ מארק אנדריסן ושותפו בן הורוביץ למרוויחים הגדולים ממבול הנפקות חברות הטכנולוגיה, וכיצד הם צפויים למנף את ההצלחה

ריצ'רד ווטרס, פייננשל טיימס 16:4707.04.19
עשר שנים אחרי שהתפרץ למסיבה האקסקלוסיבית ביותר בעמק הסיליקון, בן הורוביץ נשמע מפויס. קרן ההון סיכון שהקים ביחד עם מייסד נטסקייפ מארק אנדריסן סופגת לא מעט אש על רקע הערכות השווי של הסטארט-אפים שהיא משקיעה בהם. מבקריה של קרן אנדריסן הורוביץ טוענים שהיא מקפיצה את שווי הסטארט-אפים לרמות לא כלכליות כבר בשלבי חייהם המוקדמים. בשבוע לאחר הנפקת חברת הזמנת הנסיעות ליפט, הורוביץ כבר היה מוכן עם תגובה: "בדיעבד, לא נראה שהם צדקו, נכון?".

 

 

הנפקתה של ליפט הפכה את השקעתה של אנדריסן הורוביץ, המוערכת ב-100 מיליון דולר, לאחזקה בשווי של יותר ממיליארד דולר - גם לאחר שהמניה צנחה ב-12% ביום המסחר השני שלה. "לא קל להרוויח 900 מיליון דולר", הוסיף הורוביץ.

 

כעת צפויה הקרן, כפי שחשף בשבוע שעבר אנדריסן בראיון למגזין פורבס, להסב את עצמה לחברת ייעוץ פיננסי - מהלך שיאפשר לה להרחיב את יעדי ההשקעה אל מעבר לטווח המקובל בידי קרנות הון סיכון. בין היתר הצעד יאפשר לה להשקיע במטבעות קריפטולוגיים או לרכוש מניות בחברות ציבוריות. בעשותה כן היא צפויה לעורר שוב ביקורת מצד המתחרים.

 

מימין: בן הורוביץ, מארק אנדריסן מימין: בן הורוביץ, מארק אנדריסן צילומים: Stephen Lam, Ryan Anson

 

 

אלא שאנדריסן הורוביץ מעולם לא הוטרדה מהאנטגוניזם שהיא מעוררת במועדון הסגור של תעשיית ההון סיכון. אחרי הכל, חדירה למעגל המצומצם שבו קשרים אישיים קריטיים והחזרי ההשקעה מתרכזים בצמרת מצומצמת של מצליחנים מעולם לא היה צפויה להיות פשוטה. "אנשים תמיד ינבחו עלינו, כי אנחנו תמיד מנצחים אותם", אמר הורוביץ. "כשאותם אנשים גוברים עליך פעם אחר פעם, מתחילים לדבר בתוקפנות. אבל זה בסדר, הכל חלק מהמשחק".

 

יישום עקרונות שלמדו כלקוחות עולם הון הסיכון

 

אנדריסן הורוביץ כבר ביצעה כמה אקזיטים משתלמים, בראשם מכירת אתר משאבי הפיתוח GitHub אשתקד למיקרוסופט ב-7.5 מיליארד דולר, שהעניקה לה מניות של מיקרוסופט בשווי כמיליארד דולר. הקרן גרפה 78 מיליון דולר על השקעה בת 250 אלף דולר באינסטגרם ואף נכנסה כמשקיעה מאוחרת בפייסבוק עצמה ובטוויטר לפני הנפקתן. כמו כל קרן הון סיכון, אנדריסן הורוביץ חוותה גם אכזבות על השקעות בכוכבים שדעכו כאתר הקופונים גרופון, חברת המשחקים זינגה והרשת החברתית פורסקוור.

 

אך בסבב הנפקות הטכנולוגיה המתקרב, אנדריסן והורוביץ צפויים להיות בין המנצחים הגדולים. הקרן שלהם נמנתה עם המשקיעים הראשונים בחלק מהחברות שמתקרבות להנפקה, הובילה את סבבי המינוי השניים (B) או סייעה במימון סבבים אחרים. כך, היא מעורבת בשירות ההודעות לעסקים סלאק אתר המדיה החברתית פינטרסט וחברת התוכנה PagerDuty. הקרן אף הובילה את סבב הגיוס השני של Airbnb, שצפויה להנפיק בשנה הבאה.

 

השקעה טובה. אתר גיטהאב השקעה טובה. אתר גיטהאב צילום: שאטרסטוק

 

 

ההנפקות הללו הן שיא המרוץ של אנדריסן הורוביץ להתברג בצמרת עולם ההון סיכון. כפי שהסביר שותף טרי בחברת השקעות מובילה אחרת בעמק הסיליקון, הדרך היחידה להבטיח החזרים גבוהים בתחום היא להיות הראשון בתור כשיהזמים עם הרעיונות החדשים והטובים מחפשים לגייס הון. דבר שמעניק יתרון גדול לקרנות מבוססות שאוחזות במותגים החזקים וברשתות קשרים אישיים.

אנדריסן הורוביץ היתה אגרסיבית גם בשיווק באופן שלא נשמע כמותו קודם בעולם ההון סיכון, והציגה עצמה כמגינת היזמים - מהלך טבעי עבור מייסד נטסקייפ אנדריסן הכוחני, שחווייתו הראשונה בעולם העסקים היתה ריב מתוקשר עם מיקרוסופט בשיא כוחה.

 

לפי הורוביץ, הקרן נבנתה על בסיס העקרונות שהוא ושותפו חוו על בשרם כלקוחות עולם ההון סיכון. הם העסיקו מגייסים, מומחי שיווק ואנשי מקצוע כדי לתמוך במייסדי החברות שבהם השקיעו, והחליפו כך את הרשתות הבלתי פורמליות של אנשי קשר ששימשו קרנות מתחרות. ספרו של הורוביץ "קשה אך אפשרי" שמבוסס על קשייו בהקמת עסק מצוטט לעתים קרובות בידי מייסדי סטארט-אפים כמקור השראה. "דחפנו את מודל ההון סיכון לעתיד, ואנחנו גאים בכך", המצהיר.

 

"גישת המשקיע בשוק הציבורי לצמיחה נחסמה"

 

מבקרי אנדריסן הורוביץ מאשימים את אנשיה בפיזור הבטחות לא מציאותיות בניסיון למשוך יזמים. כך, אנדריסן הצהיר בעבר שהקרן תשמח להחזיק במניות חברות פרטיות למשך 15 שנה ואף יותר מכך - פרק זמן ארוך בהרבה מהמקובל בקרב מרבית קרנות ההון סיכון. "בכלליות, מנהלי הון סיכון דוחפים להנפקה זמן רב לפני שמייסדי הסטארט-אפים מעוניינים בכך", אמר ג'יי ריטר, מומחה הנפקות מאוניברסיטת פלורידה.

 

 

אך הורוביץ הכחיש שהבטחות הקרן שלו מוגזמות: "לא הבטחנו להחזיק במניות, אלא שנעזור למייסדים לנהל את החברה ולהעניק להם את רשת הקשרים שתהפוך אותם לחזקים מספיק לעשות זאת". לטענתו, העובדה שהדור הנוכחי של חברות הטכנולוגיה נשארות פרטיות לזמן ארוך מבעבר היא תוצאה יצירה של רגולציה שנכנסה לתוקף בשנים 2004–1997, והפחיתה מהאטרקטיביות של הפיכה לחברה ציבורית.

 

המשקיעים שתמכו בחופן הסטארט-אפים המצליחים מהדור הנוכחי צפויים לראות החזרים נאים מההנפקות המאוחרות. "מנקודת מבט אנוכית, זה נהדר שלקח להם זמן רב כל כך להגיע להנפקה, כי הם צוברים שווי גבוה מאוד בשווקים הפרטיים", אמר הורוביץ, שבכל זאת מודע כי מדובר בטרגדיה לשווקים עצמם.

 

"משקיע בשוק הציבורי לא זוכה לגישה לחלק ניכר מהצמיחה, וזה יוצר אי שוויון בעושר", הוא מודה. לדבריו, ניסיונות הרגולציה להגן על משקיעים מסיכונים מוגזמים: "העניקו את הזדמנויות הצמיחה לאנשים שהם כבר עשירים. כמדינה עלינו לתקן את זה".

 

 

 

בעוד הקרן הראשונה של אנדריסן הורוביץ - שגייסה 300 מיליון דולר ב־2009 - רשמה לפי הערכות ביצועים חזקים, מוקדם לשפוט את הקרן הגדולה בהרבה שגויסה אחריה. הקרן החדשה שלה, בת 2 מיליארד דולר שטרם הוכרזה רשמית, היא הגדולה ביותר של אנדריסן הורוביץ ותעלה את גיוסי הקרן ליותר מ-9 מיליארד דולר. הקרן החדשה תידרש לשמור על החזרים גבוהים לסכומים שהושקעו בה ולהתמודד עם התחרות מצד הכסף הרב שזורם לעמק הסיליקון, במיוחד מאז הופעת קרן ויז'ן בת 100 מיליארד הדולרים של סופטבנק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x