דיווח: מארק אנדריסן נפגש עם חושף פרשת קיימברידג' אנליטיקה שנים לפני החשיפה
מקור המקורב לנושא מסר לאובזרבר שאנדריסן - מייסד נטסקייפ, שותף בקרן הון הסיכון הכי נחשבת בעמק הסיליקון ויועץ קרוב של מארק צוקרברג - היה מודע לפרשה הקשה וניסה לסייע לפייסבוק להתמודד עמה. הוא, מצידו, מכחיש בתוקף
חבר דירקטוריון פייסבוק, מארק אנדריסן, נפגש עם חושף פרשת קיימברידג' אנליטיקה, בקיץ 2016 - כמעט שנתיים לפני חשיפת הפרשה; כך לפי דיווח של העיתון הבריטי Observer. ואולם, אנדריסן מכחיש את קיומה של הפגישה: "בחיים שלי לא פגשתי אותו", טען.
קראו עוד בכלכליסט:
- משבר בפייסבוק: שני מנהלים בכירים ברשת החברתית עוזבים
- פייסבוק העניקה ליצרניות מובייל גישה למידע של מאות מיליוני משתמשים
- פירוק אינו פיתרון קסם: איך נכון להגביל את ענקיות הטכנולוגיה?
אנדריסן, שותף-מייסד בקרן הון הסיכון אנדריסן-הורוביץ ומייסד נטסקייפ, הוא בין המשקיעים המוקדמים בפייסבוק ונחשב לאחד היועצים הקרובים של המייסד והמנכ"ל, מארק צוקרברג. בעבר סירבה פייסבוק לחשוף מתי גילו בכירי החברה על התנהלותה של קיימברידג' אנליטיקה, שהצליחה לשאוב במרמה פרטי פעילות של 87 מיליון משתמשים וליצור מהם פרופילים פסיכולוגיים מדויקים שימשו לפרסום ממוקד במהלך הבחירות לנשיאות ב-2016 בארה"ב.
מארק אנדריסן צילום: בלומברגב
ואולם עתה, לפי הדיווח באובזרבר, מתברר שאנדריסן נפגש במשרדי הקרן שלו עם כריסטופר וויילי, עובד קיימברידג' אנליטיקה לשעבר שבתחילת 2016 הוביל לחשיפת הפרשה. אנשים שהשתתפו בפגישה אמרו לעיתון שהיא נקבעה כדי ללמוד מה קיימברידג' אנליטיקה עושה עם המידע מפייסבוק ואיך מומחים טכנולוגים יכולים לפעול כדי "לתקן" את זה.
בשלב זה לא ברור תחת איזה כובע אירחה אנדריסן-הורוביץ את הפגישה ומי עוד השתתף בה. "היו אנשים שדאגו מאוד מדיווחים על מה עושה קיימברידג' אנליטיקה במידע, והפגישה נקבעה כדי לגלות את כל מה שאפשר על הדליפה ולמצוא פתרונות אפשריים", אמר מקור עם ידע על הפגישה. "זו הסיבה שוויילי הוזמן. הם רצו את הידע שלו. הוא נשאל הרבה שאלות, כולל על הקשרים של החברה עם יישויות רוסיות".
לפי הדיווח, אנדריסן שמר על קשר עם וויילי עד שנחשפה מעורבותו בפרשה לפני שנה. "מה שמוזר הוא שלא היתה פגישת המשך", אמר מקור שהשתתף בפגישה. "הרעיון היה לבצע הנדסה לאחור של הבעיה ולמצוא פתרונות. אבל מעולם לא למדנו על פולואפ מצד צוות האבטחה של פייסבוק או על ניסיון לפעול על בסיס המידע".
אנדריסן: לא היה ולא נברא
בתגובה, הכחיש אנדריסן את הדברים: "הדיווח שלפיו קיימתי או אירחתי פגישה עם וויילי שגוי לחלוטין. מעולם לא נפגשתי עם וויילי. אחרי בחירות 2016, עמית משותף הציע במייל שאפגש עם וויילי, אבל הפגישה מעולם לא התקיימה. מאוחר יותר, בתחילת 2018, וויילי פנה אלי בטוויטר וביקש להיפגש. אני סרבתי".
גם אם אכן התקיימה הפגישה, לא מדובר בהכרח בחדשות מרעישות; כבר ב-2015 דיווח הגארדיאן שקיימברידג' אנליטיקה עשתה שימוש במידע של מיליוני משתמשים כדי לסייע לקמפיין הבחירות של טד קרוז, שהתמודד בפריימריז של המפלגה הרפובליקנית. סיפור זה אבד בשטף החדשותי של אותה עת, אך פייסבוק עצמה פנתה לקיימברידג' אנליטיקה, וויילי ואלכס קוגן (החוקר שהעביר לחברת המחקר את המידע מפייסבוק) וקיבלה הבטחות שהמידע נמחק.
המגעים עם הגורמים נמשכו לפחות עד 2017, כשקיימברידג' אנליטיקה חתמה על מסמך משפטי שמאשר שהמידע נמחק (וויילי וקוגן חתמו על מסמכים דומים בקיץ 2016). כלומר, פייסבוק בכל מקרה עמדה בקשר עם וויילי באותה תקופה, ונראה שלכאורה אין חידוש משמעותי בכך שהחברה או מי מטעמה היה איתו בקשר.