שיא של 8 שנים בשטחי מסחר פנויים בקניונים בארה"ב
לקראת סגירתם הצפויה של אלפי חנויות בארה"ב ב־2019, נתונים של מודי'ס אנליטיקס מראים כי 9.3% משטחי המסחר במרכזי הקניות עומדים ריקים. מנכ"ל קרן נדל"ן: "קרנות ההשקעה הפרטיות העמיסו חוב על מותגים נהדרים והרסו אותם"
היקף השטחים הפנויים במרכזי קניות בארה"ב זינק לשיא של שמונה שנים, זאת על רקע מהפכת הקניות המקוונות וקריסת רשתות קמעונאיות שבהן היו מושקעות קרנות פרטיות.
- משאיות המזון בדרך להסתער על הקניונים
- חושבים מחוץ לחנות: הקניונים בארה"ב בקרב מאסף נגד האינטרנט
- כשעתיד הקניונים בערפל, בעזריאלי משקיעים בדיור המוגן
נתונים חדשים שפרסמה חברת רייס, זרוע של מודי'ס אנליטיקס, מראים כי 9.3% משטחי המסחר במרכזי הקניות היו ריקים נכון לסוף מרץ, עשירית יותר לעומת השנה שעברה. הנתונים הללו מתפרסמים ברקע דיווחים על ירידה של 0.2% במכירות הקמעונאיות בארה"ב בחודש פברואר בהשוואה לחודש הקודם.
עד לאחרונה, חוסנה של הכלכלה בארה"ב סייע לשוק הנדל"ן הקמעונאי לשמור על יציבות, למרות העלייה בקניות המקוונות. בהתאם, בעלי נכסים מבקשים עדיין שכר דירה הגבוה ב־8% לעומת 2014 במרכזי הקניות האזוריים.
עם זאת, אלפי סגירות של חנויות שנרשמו מאז תחילת השנה וסימנים לכך כי הוצאות הצרכנים מאטות, מעוררים סיבה גוברת לדאגה לגבי עתידם של הקניונים. "אנחנו מודעים מאוד ללחצים שאמזון מפעילה על שטחי מסחר", אמר בו ארמסטרונג, יו"ר ומנכ"ל חברת הנדל"ן סטרטוס פרופרטיז, שבסיסה בטקסס. "אנחנו מתמקדים יותר בשטחי מסחר קמעונאיים שכונתיים במקום במחסני השיווק, מודל שפחות או יותר מחוסל לדעתי, או בקניונים, שכאן הסיפור מורכב אפילו יותר".
הקניונים ספגו את עיקר המהלומה בגל הקריסות שעליו דווח עד כה השנה. קמעונאיים בארה"ב נערכים בימים אלה לסגירת 5,480 חנויות, כך לפי קורסייט ריסרץ', כמעט אותו הנתון שנרשם ב־2018 כולה, 5,730 חנויות.
ויקטוריה'ס סיקרט וגאפ נמנות עם מספר שמות מוכרים שדיווחו על תוכניות לסגור מאות סניפים ב־2019. קריסות של רשתות, כמו פיילס ושרלוט ראס הוסיפו ללחצים המופעלים על המגזר.
בחודש שעבר דיווחה רשת ציוד ובגדי הספורט היבט ספורטס שבסיסה בברמינגהאם, אלבמה, כי תסגור השנה 95 סניפים. סקוט באומן, סמנכ"ל הכספים של הרשת, אמר כי רוב האתרים שמיועדים לסגירה נמצאים בערים הקטנות יותר. "השווקים הקטנים האלה הם קטנים מדי בשביל החנויות האלה".
גם קמעונאית המוצרים לבית היוקרתית וויליאמס־סונומה הודיעה על כוונתה לסגור 30 סניפים השנה. ג'ולי וויילן, סמנכ"לית הכספים של הרשת, ציינה כי הם נוקטים מדיניות קשוחה יותר עם בעלי הנכסים לגבי תנאי השכירות. "אנחנו מנהלים דיון אגרסיבי מאוד", אמרה.
הרבה מהחברות הקמעונאיות שקרסו, כמו ענקית הצעצועים טויס אר אס בשנה שעברה, גובו על ידי קרנות השקעה פרטיות, כך לפי סטיבן טנגר, מנכ"ל טנגר פקטורי אאוטלט סנטרז, קרן השקעות בנדל"ן שבסיסה בצפון קרוליינה. בדברים שנשא בכנס שנערך באחרונה ציין טנגר, כי הוא מפנה ביקורת נגד קרנות ההשקעה על כך שלקחו "עסקים נהדרים עם שמות נהדרים והשמידו אותם בכך שהעמיסו עליהם כמות עצומה של חוב", התנהלות שגרמה לדבריו ל־20 פשיטות רגל לפחות בשלוש השנים האחרונות.
לדברי ויקטור קלאנוג, כלכלן ראשי ברייס של מודי'ס אנליטיקס, היקף השטחים הפנויים בקניונים ישבור השנה את השיא של 2011. "אני לא צופה שהטרנד הזה יתהפך בקרוב", אמר, בהוסיפו כי רשתות כמו סירס "באמת לא הסתגלו למציאות החדשה".
"אנחנו לא סבורים שהקמעונאות הפיזית תיעלם", הוסיף ארמסטרונג. "אנחנו חושבים שהיא תהפוך למשהו שונה". להערכתו, מרכזי הקניות יתכווצו ויתמקדו במוצרים "שאתה לא יכול בשום אופן להשיג באמזון".