ועידת התעשייה
לשמור על החוסן האנרגטי
כל תוכנית ממשלתית תהיה חייבת לקחת בחשבון את התרומה הכוללת של קבוצת בזן - לכלכלה, לחוסן האנרגטי ולתעסוקה
במהלך חופשת סוכות, בסוף חודש ספטמבר 2017, התקבלה שיחת טלפון בבזן, על רקע התקלה באספקת הגז הטבעי מאסדת תמר. מהצד השני של הקו היה גורם מודאג, שרצה לוודא שכל מי שירצה לבשל ארוחת חג יקבל אספקה של גז בישול לכיריים. מכיון שהמשבר התרחש בעיקר מאחורי הקלעים, עם ישראל לא נחשף לפעולות שנעשו כדי לאפשר לו לנהל שגרת חיים רגילה. באותו שבוע התקבלו בבזן עוד כמה החלטות, ביניהן, להסיט את מלאי הסולר המיועד לייצוא לטובת השוק המקומי, כדי לאפשר לחברת החשמל לפעול. החלטה נוספת היתה בנוגע לאספקת גז בישול למשק. בשורה התחתונה, כל מי שרצה לבשל על הכיריים באותו החג, תחת מנורת חשמל דולקת במטבח, עשה זאת ללא כל חשש.
- מנכ"ל אנבידיה ידבר על אקזיט השנה בוועידת התעשייה של כלכליסט
- הסכם פשרה: בזן תשלם רק 82 מיליון שקל לעיריית חיפה
- הקרב על התעשייה במפרץ חיפה: משרד הכלכלה נגד משרד הסביבה
לפעמים מילים כמו "חשיבות ייצור מקומי כחול לבן" ו"תרומה לכלכלה", מתמצות בדבר מאוד פשוט ואלמנטרי, כמו היכולת של בתי הזיקוק בחיפה לאפשר לכל עם ישראל לנסוע לארוחת חג בשקט ולבשל וליהנות בחיק המשפחה.
דה־לגיטימציה שנעשית לגופים שונים היא שיטה מוכרת, והיא תמיד השלב הראשון בכל שינוי; בדרך לנסיון להפוך את בזן למוקצית מחמת המיאוס, ניתן גם לעקם את הנתונים ולעוות את העובדות. הביצועים הסביבתיים של בית הזיקוק בחיפה הם מהמובילים ביחס לכל בית זיקוק אחר באירופה. זו עובדה. ואת זה לא מנכ"ל בזן קובע, אלא מסמך אובייקטיבי של האיחוד האירופי הסוקר פליטות לאוויר מכ־55 בתי זיקוק שונים באירופה. עד כמה בזן מובילה? היא נמצאת מעל לאחוזון 5(!), כלומר, ההשפעה הסביבתית שלנו נמוכה יותר מ־95% בתי זיקוק באירופה. התוצאה המדהימה הזו הושגה באמצעות השקעות עתק ומאמצים יומיומיים של תפעול ותחזוקה.
האתגר האמיתי שלנו בבזן הוא להמשיך ולהשקיע, להמשיך ולהשתפר, גם בזמן שמסביב למתחם שלנו יהום הסער ורוחות רעות מנשבות. בשנת 2018 לבדה הצלחנו להביא לכמה פריצות דרך חדשניות; לקראת ראש השנה התחלנו לייצר את הבנזין הנקי בעולם, מהלך שהתאפשר אך ורק באמצעות שילוב כלל המפעלים במתחם בזן. הקמנו את אחת ממערכות הניטור המשוכללות בעולם, בדומה למערכות דומות בקליפורניה, המודדת בזמן אמת כל גז בודד על הגדר של בזן ומספקת תוצאת אמינה ומהימנה. לאחרונה ממש הודיעה רשות החדשנות על אישור להקמת מאגד חדש, שבזן תוביל אותו, לפיתוח טכנולוגיות מחזור פלסטיק והגברת השימוש בחומרים ממוחזרים למוצרי פלסטיק. המאגד נועד למנף את היכולות האקדמיות והתעשייתיות בישראל בכדי לסגור את הפער הטכנולוגי הקיים ולמקם את תעשיית הפלסטיק בישראל כמובילה בתחום טיפול בפסולת פלסטיק.
כל תוכנית ממשלתית עתידית תהיה חייבת לקחת בחשבון דבר אחד מרכזי: התרומה לכלכלה ולתעסוקה של בזן, בעיקר בפריפריה. ביקשנו מחברת BDO לבצע עבורנו בדיקה מקיפה של תרומתנו לכלכלה והתוצאות הן ברורות: התרומה הכוללת של בזן לכלכלת ישראל עומדת על כ־6.9 מיליארד שקל, המהווים כ־0.6% מהתוצר המקומי הגולמי. בזן יוצרת ישירות ובעקיפין כ־13,000 משרות מלאות בעיקר במפרץ חיפה. מדובר על מקומות עבודה ריאליים לתושבי האזור. כל זאת, עם פריון עבודה גבוה במיוחד העומד במקום השני במשק. בנוסף למשרות אלו, חומרי גלם המסופקים מבזן תומכים בתעסוקתם של עשרות אלפי עובדים בתעשיות הפלסטיקה ומחצבים בעקר בפריפריה. תוכנית ממשלתית כוללת ורצינית, בניגוד לתעמולת בחירות, תהיה חייבת לקחת בחשבון את כל הפרמטרים הללו ולקבל החלטות מושכלות שיתקבלו בשיג ושיח ציבורי פתוח, הכולל את התעשיה. נושא מפרץ חיפה רציני מידי וחשוב מידי להשאירו בידי פופוליזם זול ומיותר.
הכותב הוא מנכ"ל בזן.