$
נדל

בקשה לייצוגית: מפגע אזבסט מסוכן מעבודות הריסת בית ליסין

הבקשה הוגשה היום לביהמ"ש המחוזי בת"א - נגד חברות הנדל"ן שביצעו עבודות הריסה לא מוסדרות בתיאטרון המיתולוגי בעיר, תוך עבירה על חוקי האזבסט וסיכון בריאות התושבים המתגוררים בסמוך לאתר

בילי פרנקל 11:2518.03.19

לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגשה היום (ב') בקשה לתביעה ייצוגית נגד קבוצת משולם לוינשטיין וחברת ג'י.אפ. ישראל יזמות בגין עבודות הריסה של מתחם התיאטרון המיתולוגי.

 

 

זאת, כשנה לאחר החשיפה, לפיה העבודות כללו פירוק אזבסט מסוכן ללא נקיטת אמצעים למניעת פיזור החלקיקים באוויר, ותוך סיכון התושבים המתגוררים בסמוך.

 

הריסת בית ליסין ב תל אביב הריסת בית ליסין ב תל אביב צילום: יובל חן

 

הבקשה הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב על ידי עו"ד גיא רשף ממשרד רשף את רשף עורכי דין, בשמו של תושב השכונה, נשוי ואב לילדה. במסגרת זו, הוא מבקש להכיר בעשרות עד מאות אלפי האנשים ששהו ברדיוס של 500 מטר מהמפגע במהלך חודש העבודות - פברואר 2018 - כקבוצת נפגעים הראויים לפיצוי. הפיצוי הועמד על סך של 700 שקלים על פגיעה באוטונומיה ובשל עוגמת נפש של מגיש התביעה, כאשר סכום הנזק הכולל אינו ניתן להערכה בשלב זה.

 

בבקשה מפורט כי על אף שבהיתר להריסת המבנה נכתב במפורש שעל החברה המפרקת לפעול לפירוק וסילוק מבוקר של האזבסט על פי ההוראות בחוק, הרי שהבניין נהרס ללא נקיטתה על האמצעים הקפדניים שנדרשים בחוק. בעקבות דיווחים של תושבים נעצרו עבודות הריסת המבנה, אולם לפי דו"ח המפקח מטעם המשרד לאיכות הסביבה מלמד שהרס הבניין נעצר בשלביו האחרונים.

 

עוד מפורט כי עם עצירת הבנייה, נשלח חלק מצינור שהוצא מהבניין למעבדה באוניברסיטת בן גוריון, ושם נמצא כי הוא אכן מכיל שני חומרים המוגדרים כחומרים מסוכנים בחוק האזבסט. לפיכך, כך נטען, קיים חשש גדול כי עשרות ואף מאות אלפי בני אדם ששהו בסביבות הבניין, נחשפו לאבק האזבסט הנישא ברוח, שהינו מקור תחלואה למחלות ריאה קשות, וביניהן אזבסטוזיס וסרטן הריאות.

 

תושבי השכונה המתגוררים בסמוך, גילו לתדהמתם כי מבין הריסות המבנה צצו רכיבים רבים של אזבסט, והעבודות בוצעו ללא נקיטת אמצעים נדרשים להקטנת הסיכון. לבקשתם, העירייה שלחה פקח למקום, שהוציא צו הפסקת עבודות. אחד התושבים סיפר בזמנו: "זה פשוט לא ייאמן, חושפים מאות אנשים לאבקה שהתפזרה באוויר. הבעיה היא שהתחלואה מגיעה באיחור של 10 שנים, כלומר בעוד 10 שנים אנשים יחלו במחלות ריאה ואז לך תחפש את מי שהיה מעורב בהריסת הבניין".

 

אזבסט הוא חומר מסוכן שעלול לגרום לתחלואה בקרב הנחשפים אליו, כולל מחלת הסרטן. באוגוסט 2011 נכנס לתוקף חוק האזבסט, המגדיר את הנסיבות בהן נדרש להעסיק מומחים להריסת מבנים המכילים אזבסט. בתוך כך, פירוק ופינוי של החומר חייבים להתבצע על ידי אנשים מורשים ובאמצעים המוגדרים בחוק, וכן דורשים הגשת תוכנית לאישור המשרד להגנת הסביבה, שכוללת פירוט הוראות בטיחות לצוות המפרק כמו על הציוד והלבוש שישתמשו בו. החקיקה מטילה סנקציות פליליות, בין היתר באמצעות קנסות על טיפול שלא לפי חוק באזבסט המצוי באתרים המיועדים להריסה.

 

מבנה התיאטרון ומבנה בית המלון הסמוך אליו נרכשו על ידי חברת GF נדל"ן, שתקים במקומו של בית ליסין את מגדל מגורי היוקרה "בית ליסין", בהשקעה של 500 מיליון שקל.

 

הבניין, שבו 26 קומות, יבנה בסמוך לכיכר המדינה, ויהיה מוקף בפעילות ענפה של מוסדות ציבור, מסעדות, בתי עסק ומגורים, בהם גן ילדים צמוד, וכן בית החולים איכילוב שברדיוס של פחות מ-500 מטר מהמבנה.

 

מקבוצת לוינשטין, הקבלן המבצע, נמסר בתגובה: "קבוצת משולם לוינשטין נשכרה כקבלן מבצע על ידי יזם פרויקט מתחם בית ליסין בתל אביב. הפרויקט קיבל היתרי הריסה ובנייה כנדרש, אשר קיבלו גם את אישור המחלקה לאיכות הסביבה בעיריית תל אביב. עד למועד זה טרם התקבלו מסמכי התביעה בנושא וכשאלו יתקבלו נגיש תגובתנו לבית המשפט".

 

מהחברה היזמית GF נדל"ן נמסר: "היזם פעל ופועל על פי היתרי בנייה כדין". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x