בניגוד לחוק צמצום תאגידי המים: כולנו והשלטון המקומי בקמפיין לפירוק התאגידים
רשות המים אישרה בסוף השבוע את המבנה החדש של תאגידי המים, לפיו יוקמו 28 תאגידים אזוריים במקום 56 תאגידים עירוניים כיום. ראשי השלטון המקומי פתחו בקמפיין לביטול התאגידים והחזרת האחריות לעיריות; בכולנו אומרים שכחלון יודיע הערב על עתיד התאגידים
מועצת רשות המים אישרה בסוף השבוע את המבנה החדש של תאגידי המים, לפיו יוקמו 28 תאגידים אזוריים במקום 56 תאגידים עירוניים היום. ההחלטה אינה סופית וכפופה לשימוע ציבורי. הרשות מזמינה את הציבור לשימוע, והמועד האחרון להעברת עמדות בעניין הוא 14 באפריל.
- קרב השליטה על ברז הבזבוזים
- מרכז השלטון המקומי: "ניאבק בחוק לצמצום מספר תאגידי המים"
- למרות צמצום מספר תאגידי המים, המים יתייקרו בינואר בכ-4.5%
למרות שרשות המים פועלת על פי חוק שהכנסת חוקקה רק לפני חודשיים, ראשי הרשויות המקומיות אינם משתפים פעולה. כפי שנחשף ב"כלכליסט" המבנה החדש גובש ללא שיתוף פעולה של הרשויות המקומיות, וזאת משום שבפברואר הנחה מרכז השלטון המקומי את הרשויות לבטל ישיבות שנקבעו להן עם רשות המים. בימים האחרונים גם מפלגת כולנו הצטרפה למאבק של הרשויות המקומיות נגד המהלך.
ביום חמישי, במקביל להחלטת מועצת רשות המים, ראשי השלטון המקומי פתחו בקמפיין לביטול תאגידי המים והחזרת המצב לקדמותו - לאחריות העיריות, כפי שהיה ערב הקמת התאגידים ב-2008.
ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן, כתב בדף הפייסבוק שלו מיד לאחר ישיבת מועצת רשות המים: "מרכז השלטון המקומי אימץ הרגע פה אחד את הצעתי לצאת בקמפיין בתקשורת לסגירת תאגידי המים. התחייבתי לסגור את תאגיד המים 'מי רמת גן' ולא ארפה עד שזה יקרה. ביום ראשון בערב יגיע שר האוצר לרמת גן למפגש עם תושבי ר"ג ואני מקווה שהוא יהיה ראש המפלגה הראשון שירים את הכפפה ויודיע על התחייבות ברורה לסגירת תאגידי המים".
מפלגת כולנו פרסמה את ההודעה הבאה: "תאגידי המים בדרך לסגירה? הערב בכנס המרכזי ברמת גן, השר כחלון צפוי למסור הצהרה דרמטית ביחס לפתרון בעיית תאגידי המים שמעיקה על הציבור. זו הזמנה אישית לכנס של מפלגת כולנו היום ב-19:30 בבית מרתה ברחוב בניהו 29 רמת גן בהשתתפות השר משה כחלון, ראש העיר כרמל שאמה הכהן, שרים וחברי כנסת".
"מחטף של דוד ביטן"
הקמת התאגידים האזוריים נולדה בעקבות חוק שקידם ח"כ דוד ביטן (ליכוד) ואושר ערב פיזור הכנסת - לפיו לא יהיו יותר מ-30 תאגידי מים.
ראשי השלטון המקומי טוענים כי שלבי האישור האחרונים של החוק החדש קודמו במחטף על ידי ביטן, בתקופה שהם היו עסוקים בבחירות המקומיות, ולא השתתפו בדיונים המכריעים בוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה וועדת הפנים שבראשה עמד ביטן. החוק אושר סופית ב־25 בדצמבר, יום לפני פיזור הכנסת.
המהלך לצמצום תאגידי המים נועד לחסוך מיליוני שקלים על ידי התייעלות. שאיפת רשות המים היא כי בתאגידים האזוריים יהיה שיתוף פעולה בין רשויות חזקות, שבהן תאגידי המים מתפקדים היטב, לבין רשויות חלשות סמוכות. אבל ראשי העיריות החזקות מתנגדים לשינוי מחשש כי ההשקעה ברשות החלשה תבוא על חשבון התושבים שלהם.
ההחלטה אילו רשויות יהיו שותפות בתאגידי המים התקבלה על פי מגוון שיקולים ובהם קירבה גיאוגרפית, קיומן של תשתיות משותפות אחרות, איזון בין מספר התושבים שבתחום התאגיד האזורי, ושמירה על החוסן הכלכלי של התאגידים על ידי שילוב רשויות איתנות מבחינה פיננסית עם רשויות שמצבן הפיננסי פחות טוב.