אושרה ייצוגית נגד בזק בינלאומי: מצמידה מחירים למדד בעלייה, לא מזכה בירידה
התביעה הוגשה ב-2015 ע"י משרד עורכי הדין מיכאל רוזן, בסכום של 10 מיליון שקל. שופטת ביהמ"ש המחוזי קבעה כי ניתן לתבוע ביטול או שינוי תנאי מקפח בחוזה אחיד במסגרת תובענה ייצוגית, כך שזה יחול על כלל החוזים של החברה
שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, מיכל אגמון-גונן, אישרה היום (ד') לנהל תביעה ייצוגית נגד חברת בזק בינלאומי על קיפוח לקוחות בהצמדה למדד המחירים לצרכן.
- ביהמ"ש אישר הגשת ייצוגית בהיקף חצי מיליארד שקל נגד בזק
- כך הנציח נתניהו את מונופול בזק על חשבון הציבור
- עולה להתקפה: בזק תובעת את משרד התקשורת
מהבקשה שאושרה עולה כי חלק מהחוזים של חברת התקשורת כוללים הצמדה חד כיוונית למדד - התמורה צמודה למדד כאשר הוא עולה, אך היא אינה צמודה למדד כאשר הוא יורד. בקשת האישור, שהוגשה על ידי משרד עורכי דין מיכאל רוזן שיוצג ע"י עוה"ד מיכאל רוזן וענבל פרברי, היא בסכום של 10 מיליון שקל.
השופטת קבעה כי ניתן לתבוע ביטול או שינוי תנאי מקפח בחוזה אחיד במסגרת תובענה ייצוגית, כך שזה יחול על כלל החוזים של החברה. מדובר, לפי הודעה שהפיצה דוברות בתי המשפט, בפסק דין עקרוני שיאפשר לבטל סעיפים מקפחים בחוזים אחידים לגבי כלל הלקוחות של חברה מסוימת.
"בקשת האישור שלפני הינה דוגמא למקרה קלאסי שלשמו נוצר מנגנון התובענה הייצוגית", כתבה השופטת. "מדובר במספר רב של לקוחות, שחתמו על חוזים מסוגים שונים לקבלת שירותים מבזק, כאשר בחלק מסוגי החוזים, כלולה תניית הצמדה חד כיוונית, או שהם מפנים לתנייה כזו.
"הסכומים שנגבו מכל אחד מהלקוחות מכוח סעיף ההצמדה החד כיווניהם ככל הנראה סכומים קטנים (המבקשת שילמה כעשרה שקלים לאורך תקופה של מספר חודשים), אך במצטבר מדובר בסכומים גבוהים.
"לאור האמור, הסבירות שהתובענה תוגש בידי מי מחברי הקבוצה הינה נמוכה לנוכח המשאבים הלא מבוטלים הנדרשים לניהול התובענה. גם הפער ביחסי הכוחות בין הצדדים מהווה שיקול נוסף התומך במסקנה, כי התובענה הייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין".
"הואיל והדעת נותנת, כי גם אם מדובר בבתי עסק הנדרשים לשירותיה של בזק, מרביתם אינם עסקים בסדר הגודל של בזק, כמו במקרה של המבקשת. בנוסף, יתכן כי חלקם כלל אינם בתי עסק. במצב דברים זה אישורה של התובענה כתובענה ייצוגית יביא למימוש זכות הגישה לערכאות של כל אחד מחברי הקבוצה, ויהא בכך כדי לאכוף את הדין על המשיבה ולהרתיע אותה לבל תפר אותו. כן יביא הדבר להגשמת מטרת חוק החוזים האחידים בצורה מיטבית".