$
בחירות 2019
באנר ערוץ בחירות 2019

בחירות 2019

מצע לקואליציה: גנץ קורץ לכחלון

במפלגת כחול־לבן מנסים לפתור במצע הכלכלי שורה של בעיות במשק. בין היתר מצהירים שם כי ימשיכו ליישם את תוכנית מחיר למשתכן. חלק גדול מההבטחות יהיו קשות ליישום הן בשל מחסור תקציבי, והן בשל הזמן הרב הדרוש לכך

צבי זרחיה 08:1505.03.19

המצע הכלכלי והחברתי של מפלגת כחול־לבן שיוצג הערב באופן רשמי, מנסה לפתור שורה של בעיות במשק, ולקדם נושאים שמעיקים על הציבור הישראלי. אבל חלק גדול מההבטחות שבמצע יהיו קשות מאוד ליישום הן בשל המחסור התקציבי, והן בשל מורכבותן והזמן הרב הדרוש לטפל בהן.

 

הליכוד מזה כמה מערכות בחירות לא מציג מצע כלשהו, אלא מתגאה בהישגים הכלכליים־חברתיים של הממשלות בראשותו. לעומתו, כחול־לבן מציגה לציבור את עמדותיה. המצע גובש על ידי ח"כ עופר שלח מיש עתיד, חילי טרופר מטעם חוסן לישראל ויועז הנדל מטעם תל"ם. חלק גדול מהסעיפים מופיעים במצע יש עתיד שנכתב עוד לפני האיחוד של כחול־לבן.

 

 

הנהגת כחול־לבן, בסיור בגבול הצפון אתמול. מימין: משה יעלון, בני גנץ, יאיר לפיד וגבי אשכנזי הנהגת כחול־לבן, בסיור בגבול הצפון אתמול. מימין: משה יעלון, בני גנץ, יאיר לפיד וגבי אשכנזי צילום: אפי שריר

 

שלח אמר ל"כלכליסט" כי "המצע מנוסח בצורה של נושאים לפעולה, וזוהי הפעולה שכחול־לבן כמפלגה שמתמודדת על השלטון מתחייבת לבצע. יש הבדלי דעות והשקפות והם לגיטימיים אבל על המצע כולם מחויבים".

 

"כלכליסט" ערך מיפוי של הסעיפים המרכזיים במצע מפלגת כחול־לבן וסיכויי התממשותם.

 

כחול לבן מציעה להוסיף למערכת הבריאות סכום של 12.5 מיליארד שקל על פני חמש שנים, כלומר 2.5 מיליארד שקל בשנה. כספים אלה יופנו לקיצור תורים, לפיתוח רפואה קהילתית, למערכת רפואה און־ליין ועוד. מדובר בתוכנית שגובשה בעבר על ידי שרת הבריאות יעל גרמן מיש עתיד, שאף הציעה להשיב את המענקים למתמחים בפריפריה. ההצעה נכללת במצע.

 

השאלה מהיכן יבוא הכסף למימון העלייה בתקציב הבריאות. בעוד שסגן שר הבריאות יעקב ליצמן (יהדות התורה) מציע להעלות את מס הבריאות כדי לממן את הרחבת התקציב, בכחול־לבן לא סבורים שיש להעלות את מס הבריאות, אך גם לא מציעים במצע אלטרנטיבה אחרת.

 

בסעיף הבריאות במצע יש התחייבות של המפלגה להקמתם של שני בתי חולים בצפון ובדרום. החלטה בעניין כבר התקבלה על ידי הממשלה הנוכחית. אלא, שכדי לממש אותה דרושים כ־2 מיליארד שקל למענקי ההקמה. באוצר מתנגדים להקמתם של בתי חולים חדשים ומעדיפים לחזק את הקיימים.

 

תקציב הביטחון לא יופחת

 

בתחום הדיור המפלגה תעמוד בהתחייבות לממש את תוכנית מחיר למשתכן שהוחל בביצועה, וזאת בניגוד להכרזתו של אבי ניסנקורן שהצטרף למפלגה והכריז שיש לבטלה. בכך קורצים אנשי כחול־לבן לשר האוצר הנוכחי משה כחלון.

 

כמו כן, במפלגה מבקשים לשים דגש על הנהגת דיור להשכרה לטווח ארוך, במתכונת תוכנית דירה להשכיר שהוצעה על ידי יאיר לפיד כשר האוצר. הכוונה להקים 100 אלף יחידות דיור להשכרה על פני כמה שנים. עד כה לא הצליחו שתי הממשלות האחרונות לקדם בצורה משמעותית את הפרויקט הזה ולצורך כך יהיה צורך לתת הטבות מס ותמריצים למשקיעים, שחלקם יבואו על חשבון הקופה הציבורית.

 

תקציב הביטחון - העומד על כ־4.7% מהתמ"ג - לא יופחת על פי מצע כחול־לבן אבל ידונו בהרכבו ובשומניו. שלושת הרמטכ"לים לשעבר: בני גנץ, משה יעלון וגבי אשכנזי לא שמים את תקציב הביטחון בראש סדרי העדיפויות, אבל הם יתקשו לבצע בו קיצוצים נרחבים. הסכם כחלון־יעלון יפוג בשנת 2020, וסביר להניח שהתקציב לא יקוצץ אלא אף יורחב.

 

שורה של חוקים העוסקים בדת ומדינה שמבטיחה במצע כחול־לבן לחוקק או לבטל עלולה למנוע מהחרדים - יהדות התורה וש"ס - להצטרף לקואליציה בראשות בני גנץ. בחוק הגיוס מבקשים בכחול־לבן להחיל דין רציפות על החוק שהוגש על ידי אביגדור ליברמן כשר הביטחון והתקבל בקריאה הראשונה בתמיכת יש עתיד. בנוסף, את חוק המרכולים מציעים במפלגה לבטל.

 

במצע יש התייחסות לפקקים בכבישים. בטווח קצר יושם דגש על פיתוח תחבורה שיתופית של קאר־פול גם בנתיבים של תחבורה ציבורית. בטווח בינוני מוצעת סלילה של 50 ק"מ נתיבי תחבורה ציבורית מדי שנה. בטווח הארוך מוצע לפתח את ישראל כמעצמה של רכב אוטונומי חשמלי ושיתופי. מדובר בהקצאה ציבורית גבוהה שלא ברור איך ומתי תמומש.

 

הפריפריה וגודל הממשלה

 

עידוד הפריפריה, תוך תכנון שיקדם ויפתח איזורים, למשל בגליל המזרחי - הקמת מרכז אוניברסיטאי בתל חי, הנהגת רגולציה ומסוי מקלים לחקלאי הגליל המזרחי ועוד. גם כאן מדובר בכוונות טובות, שיקח זמן לממשן וידרשו תקציבים גבוהים.

 

בנושא חוק האוסר שביתות במונופולים והנהגת בוררות חובה בהם - אין התייחסות במצע. אבל המפלגה לא תתמוך בחוק כזה שאותו מבקשים לקדם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרת המשפטים איילת שקד. יאיר לפיד יצא בעבר נגד הוועדים הגדולים. כעת, ביחד עם ההסתדרות תפעל המפלגה "להנהגת גמישות ניהולית בשירות הציבורי". הנהגת שינויים בשירות הציבורי היא מהלך קשה להשגה ויחייב את המדינה לקדם הטבות לעובדים בסעיפים אחרים.

 

גם לנושא אסדת הגז המפלגה מתייחסת, ומבקשת לבחון את העתקת האסדה למרחק גדול מ־10 ק"מ כפי שקיים כיום. מאחר שחלק מהאסדה כבר הוצב והיה כרוך בעלויות גבוהות - מדובר בהבטחה שספק אם ניתן ליישמה.

 

גם לגודל הממשלה מתייחס המצע. מוצע שבממשלה יהיו רק 18 שרים (חוץ מראש הממשלה) כפי שנקבע לפי דרישת יש עתיד בממשלה הקודמת, אך בהוראת שעה החוק בוטל לקדנציה הזו על ידי הממשלה הנוכחית. השאלה היא האם לנוכח ריבוי המפלגות המרכיבות את כחול־לבן והצורך לתת ג'ובים למפלגות נוספות בקואליציה יהיה ניתן לעמוד בכך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x