$
מעסיקים

86% מהמעסיקים: רובוטים לא יובילו לפיטורי עובדים

מרבית החברות בישראל צופות שישמרו על יציבות במספר המשרות, 22% צופות גידול ורק 7% מאמינות שמספר המועסקים יקטן כתוצאה מאוטומציה, כך לפי סקר חדש של Manpower העולמית

מעין מנלה 13:2927.02.19
רובוטים לא מחליפים עובדים אנושיים ודוחקים אותם מחוץ לשוק התעסוקה. להיפך – אוטומציה יוצרת משרות עבור בני אדם. 86% מהמעסיקים בישראל מתכננים להגדיל או לשמר את מספר העובדים כתוצאה מאוטומציה. במקום לצמצם את כמות המשרות, ארגונים רבים משקיעים באמצעים דיגיטליים, מעבירים משימות שונות לרובוטים ויוצרים משרות, כך עולה מסקר של Manpower העולמית שנערך גם בקרב כ-200 מעסיקים בישראל.

 

רק 7% מהמעסיקים צופים ירידה במספר המועסקים כתוצאה מאוטומציה, 22% צופים גידול ו-64% מאמינים שישמרו על יציבות. לפי הסקר חברות שעוברות דיגיטציה נמצאות בצמיחה והצמיחה הזאת מייצרת משרות חדשות רבות יותר. מתוך 37% החברות שצפויות להנהיג אוטומציה של משימות בשנתיים הקרובות, שליש מתכוונות ליצור יותר משרות.

 

רובוטים במפעל מרצדס, התחום בו צפוי השינוי הגדול ביותר הוא תחום הייצור רובוטים במפעל מרצדס, התחום בו צפוי השינוי הגדול ביותר הוא תחום הייצור צילום: בלומברג

 

 

"אחד הדברים הכי חשובים שאפשר לקחת מתוצאות הסקר זה להפיג את החשש שרובוטים ייקחו את המשרות מהאנשים וחלק גדול מהאנשים יהיו מובטלים בעוד עשר או עשרים שנה", אומרת מיכל דן הראל, מנכ"לית מנפאואר ישראל. "זאת כמובן בהנחה שהארגונים, המדינות והעובדים יעשו את ההכנה וההתכווננות למגמות החדשות. העובדים צריכים להיות בעלי מיומנויות אחרות, להתעדכן, לרכוש מיומנויות חדשות כי אחרת בסופו של דבר לכישורים הנוכחיים באמת לא יהיה מספיק ביקוש".

 

נוכח המחסור בטאלנטים יותר חברות מבעבר עוסקות בשידרוג מיומנויות בקרב עובדיהן. ישנה הבנה שאי אפשר לחכות שיהיו בשוק טאלנטים אותם אפשר להעסיק בדיוק ברגע המתאים ולכן הן מכשירות בעצמן את העובדים. אם ב-2015 רק 20% מהמעסיקים בישראל השקיעו בשדרוג מיומנויות העובדים הרי שב-2016 שיעור זה קפץ ל-53% וצפוי לעלות ל-79% עד 2020.

 

הביקוש למיומנויות דיגיטליות וטכנולוגיות גדל ועם זאת מעסיקים רבים מייחסים ערך גדל והולך למיומנויות אנושיות. 40% מהארגונים בישראל מדווחים על קושי להכשיר במיומנויות טכניות מבוקשות וכ-32% אומרים כי קשה עוד יותר להקנות את המיומנויות ה'רכות' הדרושות להם כמו חשיבה ביקורתית ותקשורת.

 

התחום בו צפויים השינויים הגדולים ביותר בשנים הקרובות הוא תחום הייצור שם 20% מהחברות צופות ירידה במספר העובדים ו-36% צופות גידול במספר העובדים עקב אוטומציה. המיומנויות הקיימות היום כמו – הפעלת מכונות, מיומנויות פיסיות והיצמדות לנהלים - יצטרכו להיות מוחלפות בניהול מכונות, לימודיות (learnability) גבוהה ופתרון בעיות מורכבות.

בתחום ה-IT צפוי גם כן גידול בסך הכל במספר העובדים כאשר 13% מהחברות צופות שיזדקקו לעובדים נוספים לעומת אחוז אחד בלבד שצופות כי יצטרכו פחות עובדים. גם במשרות מול קהל או לקוחות צפוי גידול במספר העובדים בסך הכל כאשר 5% מהחברות צופות שיזדקקו לפחות עובדים לעומת 7% שמאמינות שיגדילו את מספר העובדים. בתחומי הכספים וראיית החשבון, מנהלה ומשרד ומשאבי אנוש צפויה בסך הכל ירידה במספר העובדים.

 

"חברות שלא ישכילו עכשיו להכשיר אנשים וישקיעו במערכות לימוד, לא חד פעמי כמו שהיה פעם בכניסה לתפקיד אלא מערכות של לימוד מתמשך, לא ישרדו. צריך למפות איך ייראו התפקידים העתידיים בחברה אחרי הדיגיטציה, צריך להגדיר את המיומנויות הנדרשות ואז למפות את העובדים הקיימים, ואילו מיומנויות נדרשות להם, להכשיר אותם ולהשכיל להביא את הטאלנטים הנדרשים מבחוץ", אומרת דן הראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x