$
ספורט ופוליטיקה

צ'לסי הושעתה משוק העברות השחקנים; עונש קל עד מגוחך ביחס לפשע

בשבוע שעבר נודע שפיפ"א משעה את צ'לסי משוק העברות השחקנים לשני חלונות העברת שחקנים בגלל שהמועדון הלונדוני שבר את החוקים הקשורים להחתמות קטינים. התנהלות צ'לסי ומועדונים אחרים מזינה את מפעל האשליות שמוכרים לילדים והורים מהעולם השלישי

אוריאל דסקל 08:5726.02.19

החוקים של פיפ"א בקשר להעברות שחקנים עד גיל 18 מאוד ברורים (לשם שינוי).

 

 

 

 

קאלום הודסון אודואי. כולם מחפשים את המסי הבא קאלום הודסון אודואי. כולם מחפשים את המסי הבא צילום: רויטרס

 

פיפ"א אוסרת על העברות קטינים כדי למנוע ניצול ילדים וסחר לא הוגן בבני אדם.

 

שחקן עד גיל 18 כן יכול לעבור למועדון במדינה אחרת אם הוא עומד באחד מהתנאים האלה.

 

- הורי הילד עושים רילוקיישן למדינה חדשה ללא קשר לכדורגל.

 

- שני המועדונים באיחוד האירופאי והשחקן מעל גיל 16. וגם אז, המועדון הרוכש צריך לעמוד בקריטריונים הקשורים לחינוך הילד, אימונים ומחייה (כלומר, לספק לו את התנאים הנכונים).

 

- הילד והוריו חיים 100 ק"מ או פחות מהמועדון הרוכש. כלומר, קטין שגר בהולנד, יכול לעבור לקבוצה גרמנית כל עוד היא במרחק 100 ק"מ או פחות מביתו.

 

שבוע שעבר נודע שפיפ"א משעה את צ'לסי משוק העברות השחקנים לשני חלונות העברת שחקנים בגלל שהמועדון הלונדוני שבר את החוקים הקשורים להחתמות קטינים. הקבוצה תוכל למכור שחקנים אבל לא לרכושם וההשעייה היא עד לחלון העברות של קיץ 2020 ומועדון הפרמיירליג הודיע שיערער על ההחלטה - מה שעשוי לדחות את העונש או לבטלו (סביר להניח שלא יבוטל). פיפ"א טוענת שהמועדון עבר על החוקים ב-29 מ-92 המקרים שנחקרו. פיפ"א גם קנסה את ההתאחדות לכדורגל האנגלית ודרשה ש"תתמודד עם הסיטואציה" שאיפשרה החתמות קטינים בניגוד לחוקים, כולל החתמתו של ברטנארד טראורה (כיום בליון) כשהיה בן פחות מ-18.

 

התזמון של העונש לא אידיאלי לצ'לסי שצריכה לעשות מספר שינויים בסגל המזדקן שלה ועל פי הערכות תאבד גם חלק מהכוכבים שלה - אם לא תצליח להגיע לליגת האלופות. גם לא ברור אם המאמן הנוכחי, מאוריציו סארי, ימשיך במועדון לטווח הארוך. ומאמן חדש לבטח ירצה "שחקנים שלו". ואולם, יש מספר אנשי מקצוע שחושבים שהעונש לא כזה נורא. "זה אחד מהעונשים הכי טובים שאתה יכול לקבל" כתב מייקל קוקס (Zonal Marking) בטוויטר. "המשמעות היא שאפשר להתמקד בפיתוח כישרונות ופיתוח לכידות". אכן, קבוצות גדולות אחרות שנענשו בהשעייה משוק העברות השחקנים - ברצלונה, ריאל מדריד ואתלטיקו - לא ממש סבלו מכך וזה רק סייע להן. וזה מעלה את השאלה - האם צ'לסי לא צריכה להיענש בצורה יותר משמעותית?

 

העברות לא חוקיות של קטינים הן פשע נפוץ למדי בכדורגל העולמי. כל מועדון רוצה למצוא את ליאו מסי הבא בגיל 13 וכל ילד רוצה לעבור לברצלונה בגיל 13 - אבל לאף אחד אין סיכוי אמיתי להיות מסי או סמואל אטו (שעבר מאפריקה לספרד בגיל מוקדם והגיע לרמות הגבוהו ביותר). יותר מ-99% מהילדים שמשחקים באקדמיות הבכירות ביותר בעולם לא יגיעו לשחק ברמת כדורגל שהם פינטזו עליה. המועדונים יודעים זאת אבל האפשרות של הבאת הכוכב הבא בסכום נמוך יחסית קורצת מדי. רוב השחקנים הצעירים פשוט לא יכולים לעמוד בלחצים שמופעלים עליהם – כילדים במועדון מקצועי וכזרים קטינים במדינה זרה לחלוטין - ולכן שיעור ההצלחה שלהם קטן למדי. ואולם, מעטים מההורים יכולים לעמוד בפיתוי של לשלוח את הילד המוכשר שלהם ל"בית חרושת" שמבטיח להם ולילד עתיד של עושר ואושר. מה שקורה ברוב גדול של המקרים זה שעוקרים ילדים מהשורשים שלהם, מההורים שלהם ושמים אותם במקום אחר מבלי סיכוי אמיתי להצליח. ולכאן נכנס הרגולציה, שלצערנו פיפ"א, שאינה בדיוק אבירת איכות השלטון, אחראית עליה. העיתונאי הצ'יליאני, חואן פאבלו מנסס (Juan Pablo Meneses) חקר את הקריירות של כדורגלנים צעירים מדרום אמריקה – מארגנטינה, ברזיל, צ'ילה, קולומביה, אקוודור, מקסיקו ופרו בספרו Niños Futbolistas (ילדים כדורגלנים). "זה קל הרבה יותר ממה שציפיתי לקנות ילד", אמר ל־FIFPro, ארגון הכדורגלנים העולמי. "זה היה קל יותר וזול יותר. רוב הילדים נרכשים כשהם בני 10. אלפי סוכני שחקנים מוכנים לקנות אותם עם מטרה אחת: למכור אותם לאחד מהמועדונים הגדולים באירופה עבור רווח נאה. ברגע שהם מצליחים למכור אותו, הם סיימו את שלהם. אם הילד לא מצליח להפוך למקצוען, זה לא העסק שלהם כבר". לפי מנסס "הורים לא רואים את הסיכונים – הם רק רוצים לראות את בנם הופך לכדורגלן מקצוען. דרום אמריקה היא כמו מפעל עבור הסוכנים האלה".

 

באפריקה, המצב גרוע עוד יותר. גרוע כל כך שהוקמו מספר צדקות שמסייעות לכדורגלנים אפריקאים צעירים, שהוריהם שילמו לסוכנים כדי שיחתימו אותם בקבוצות אירופאית – הם מוטסים לאירופה ונזרקים שם. לפעמיים מבלי לעשות מבחן אחד בקבוצה אירופאית. קרן הצדקה Culture Foot Solidaire מנסה לסייע לשחקנים האלה להשיג את ההבטחות שלא קוימו על ידי סוכנים, אנשי עסקים, עורכי דין וגם שחקנים לשעבר שמנצלים את הילדים האלה כדי להרוויח כסף. "פעמים רבות קבוצות משתפות פעולה עם סוכנים כאלו, מעניקות מבחנים לשחקנים ודוחים אותם", אמר סוכן אפריקאי ל־CNN. "סוכנים לא יכולים לעשות את מה שהם עושים בלי מועדון מאחוריהם". חלק מהאנשים בתחום מכנים את העניין כ"סחר בילדים".

 

רק מקמרון נשלחו 700 ילדים בשנה למבחנים בכדורגל האירופאי לפי ז'אן קלוד אמבומי, יו"ר ארגון הצדקה CFS. הארגון סייע ל־1,000 קטינים שהגיעו ונזרקו בצרפת בלבד. כולם מחפשים את הדבר הבא ולא איכפת להם גם אם הסוכן שהביא אותו הצליח "להבריח" אותו לאירופה בלי כרטיס חזרה". בספרד נמצאים עשרות אם לא מאות כדורגלנים אפריקאים בלי עבודה בעולם הכדורגל וסוכן מלוכלך שדפק אותם. גם לישראל הגיעו כדורגלנים צעירים, לפעמיים אפילו לא בני 18, שהבטיחו להם או להוריהם עבודה בכדורגל. סוכנים מבטיחים להורים שהם מייצגים את מנצ'סטר יונייטד, ברצלונה וריאל מדריד ומוכרים להם הבטחות על ילד מיליונר בגיל 18. רבים לא עומדים בפיתוי ושולחים את הילד שלהם לאירופה בלי ליווי או מבוגר שדואג לו. מועדונים שמחתימים שחקנים זרים בני פחות מ-18 מזינים את האשליות שמוכרים הפושעים לכדורגלנים הצעירים ולהוריהם. ולכן יש להעניש בחומרה יתרה את אלו שמחתימים שחקנים קטינים בניגוד לחוקים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x