$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אחרי שנכשל ברכישת אפריקה ישראל: מוטי בן־משה ושותפיו נותרו מחוץ למירוץ לרכישת אלון תבור

רבוע כחול של בן־משה וגלובל פאוור של ניסן כספי ואהוד בן ש"ך לא עברו את השלב הראשון במכרז כי אין להם ניסיון בהפעלת תחנות כוח. PMEC הסינית, פז ועוד 6 חברות יתחרו על רכישת התחנה, שחברת החשמל שואפת למכור בכ־800 מיליון שקל

ליאור גוטמן 07:0124.02.19

הקבוצה שמורכבת מגלובל פאוור ורבוע כחול של מוטי בן־משה לא עברה את שלב הסינון המקדים ולא תרכוש את תחנת הכוח אלון תבור מידי חברת החשמל, כך נודע ל"כלכליסט".

 

ייתכן שהקבוצה, שמורכבת מגלובל פאוור של ניסן כספי ואהוד בן ש"ך, והתחברה לצורך ההליך עם רבוע כחול שבשליטת מוטי בן־משה, לא עברה את השלב המכרזי הראשוני מאחר שחלק מתנאי המכרז המוקדם כללו היכרות עם הפעלת תחנות כוח: ההערכות במשק האנרגיה הן כי הסיבה העיקרית לכך שהקבוצה לא צלחה את השלב הנוכחי של המכרז היא התנאי שכל מתמודד בנפרד - כלומר גם בן־משה וגם גלובל פאוור - יחזיק לפחות 25% מתחנת כוח פעילה משלו בזמן השגת המימון (הסגירה הפיננסית), ותנאי זה לא מתקיים. גלובל פאוור אמנם מקימה בימים אלו את תחנת הכוח בבאר טוביה אולם מדובר בתחנה שתפעל רק בשנה הבאה.

 

תחנת הכוח אלון תבור של חברת החשמל תחנת הכוח אלון תבור של חברת החשמל צילום: ערן יופי כהן

 

 

אלון תבור היא תחנת הכוח הראשונה שיצאה בשנה שעברה למכרז. בשבוע שעבר הושלם המכרז המקדים (PQ) שנועד לסנן את המתמודדים, כך שיוכלו להגיע לשלב הכניסה לחדר המידע של חברת החשמל, ואז להגיש כבר במהלך ארבעת החודשים הקרובים הצעה כספית מחייבת.

 

 

 

הקבוצות שעברו את השלב המקדים ויתמודדו על הרכישה הן חברת האנרגיה פז; קבוצה שמורכבת מ־PMEC הסינית (מדובר בפעם הראשונה שחברה סינית מנסה להיכנס לתחום ייצור החשמל הקונבנציונלי בישראל) שניגשה למכרז ביחד עם מבטח שמיר שבבעלות מאיר שמיר, לצד חברת רפק הבורסאית; אינבנרג'י האמריקאית וקרן נוי של הגופים המוסדיים; שיכון ובינוי; אדלטק; דליה אנרגיות; שפיר הנדסה ו־OPC שבשליטת עידן עופר, קבוצה אשר כבר פועלת מזה כמה שנים בתחום ייצור החשמל.

 

פז רוצה לייצר עוד הרבה חשמל

 

עבור פז, שמתקדמת לקראת הצעה כספית מחייבת, מדובר בסימון דרך חשוב במהלך חיי החברה, זאת לאחר שבתחילת החודש הודיעה החברה שהיא מתכננת להקים עוד תחנת כוח בשטח בית הזיקוק שלה, בהספק של עד 700 מגה־וואט. לפז כבר יש שתי תחנות כוח פרטיות הפועלות כיום בשטח בית הזיקוק (בהספק מצרפי של כ־110 מגה־וואט) ואם פז גם תזכה במכרז הזה של חברת החשמל וגם תשלים את בניית התחנה שלה, ההספק שיעמוד לרשותה יצטבר לכ־1,400 מגה־וואט, כ־10% ממה שחברת החשמל מסוגלת לייצר כיום.

 

שתי מתנות מהמדינה לזוכים במכרז

 

תחנת הכוח של חברת החשמל באלון תבור היא אחת מבין חמש תחנות הכוח שחברת החשמל מחויבת למכור לשוק הפרטי בתוך 60 חודשים. התחנות האחרות שיימכרו הן רידינג בתל אביב, אשכול באשדוד, חגית בחוף הכרמל ורמת חובב בנגב. לפי ההערכות במשק החשמל, מחיר התחנה באלון תבור יהיה כ־800 מיליון שקל, והתקווה היא שהמחיר יהיה גבוה ממה שכתוב בספרי החברה, כיוון שככל שיירשם פער חיובי בין המחיר בספרים למחיר המכירה בפועל, ההפרש יתגלגל לטובת הצרכנים, באמצעות הורדת תעריף החשמל.

 

תחנת הכוח אלון תבור אמורה לעבור לידיים פרטיות - כולל כוח האדם שלה, כמה עשרות עובדים - עד דצמבר הקרוב. היום התחנה מפיקה כ־600 מגה־ואט, שהם כ־4.4% מכוח הייצור הנוכחי של חברת החשמל. המכירה עצמה צריכה להסתיים עד לחודש דצמבר 2019 כאשר החברה שתזכה במכרז תקבל ממדינת ישראל שתי הטבות: הראשונה האפשרות להרחיב את הייצור של התחנה בעוד 20%, והשנייה אפשרות לרכוש את התחנה ללא חוזה הגז הבעייתי של חברת החשמל מול מאגר תמר, מצב שיאפשר לה לחתום על חוזה חדש שיהיה זול בכ־30%-20% מהמחיר הנוכחי של חברת החשמל.

 

לוודא שהרפורמה בחברת החשמל לא נתקעת

 

המכירה מתבצעת במסגרת הרפורמה בחברת החשמל, שאחד החלקים העיקריים בה הוא הוצאת חברת החשמל מהליך ייצור החשמל, וזאת על ידי מכירת תחנות הכוח שברשותה לשוק הפרטי.

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ צפוי למסור הבוקר בישיבת הממשלה על התקדמות הרפורמה בחברת החשמל. הרפורמה נחתמה סופית בנובמבר האחרון, וכדי לוודא שאחרי 23 שנים של הבטחות הרפורמה לא נתקעת שוב, אמור השר לדווח ליתר שרי הממשלה בנוגע לסטטוס העדכני.

 

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ ובעלי רבוע כחול מוטי בן־משה. צעד ראשון ברפורמה שר האנרגיה יובל שטייניץ ובעלי רבוע כחול מוטי בן־משה. צעד ראשון ברפורמה צילומים: אוהד צויגנברג, אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x