החללית הישראלית בראשית שוגרה לירח: "רגע היסטורי"
התעשייה האווירית ועמותת SpaceIL מסרו שהחללית ששוגרה לפנות בוקר מפלורידה כבר יצרה קשר עם חדר הבקרה ביהוד, שלשם גם הגיעו ראש הממשלה ונשיא המדינה. היא מתוכננת לנחות על הירח ב-11 באפריל. מנכ"ל נאס"א: "התרשמתי מהמחויבות של ישראל"
היסטוריה ישראלית: נחתת החלל "בראשית" שוגרה הלילה מפלורידה לירח. שעה קלה לאחר שיגורה המוצלח, בירך ראש נאס"א את ראשי הפרויקט וקבע כי "מדובר ברגע היסטורי בדרך למסחור החלל". בראשית שוגרה בהצלחה מקייפ קנוורל שבפלורידה, בטיל פלקון-9 של ספייס-X, שהכניס למסלול סביב כדור הארץ גם לוויין תקשורת אינדונזי ונאנו לוויין של חיל-האוויר האמריקאי.
- אז מה הסיכוי שהחללית הישראלית בראשית באמת תנחת על הירח?
- מה איבדנו על הירח? את מהפכת ההייטק הבאה
- ביום שישי לפנות בוקר: החללית הישראלית תשוגר לירח
התעשייה האווירית ועמותת space.il שתכננו ובנו אותה בעלות של כ-100 מיליון דולר מסרו כי החללית יצרה קשר כמתוכנן עם חדר הבקרה, פרסה בהוראתו את רגלי הנחיתה וממשיכה במסלול שנקבע לה מראש, באורך 6.5 מיליון ק"מ, שיביא אותה לירח ב-11 לאפריל. זוהי הפעם הראשונה שבו משוגר רכב חלל ישראלי אל מעבר למסלול סביב כדור הארץ.
מעט אחרי השעה שלוש לפנות בוקר הגיע ראש הממשלה בנימין נתניהו עם רעייתו שרה למפעל החלל של התעשייה האווירית ביהוד וצפה בשיגור מחדר הבקרה של המשימה, לצד איש נשיא space.il מוריס קהאן, שתרם 40 מיליון דולר לבניית החללית, יו"ר תע"א הראל לוקר, מנכ"ל החברה נמרוד שפר, ומאות אורחים. נשיא המדינה ראובן ריבלין שיגר ברכה מצולמת.
בהודעה מיוחדת שפירסם בירך מנהל סוכנות החלל האמריקאית, ג'ים בריידנשטיין, על הצלחת השיגור. "איחוליי ל-space.il ולסוכנות החלל הישראלית. זהו צעד היסטורי לכל האומות ולמסחור החלל, בזמן שאנחנו בוחנים את שיתופי הפעולה שלנו מעבר להקפת כדור הארץ לעבר הירח".
בראשית היא החללית הזולה ביותר ששוגרה אי פעם לירח, והיא הראשונה שנבנית ביוזמה פרטית, ולא כפרויקט ממשלתי. סוכנות החלל האמריקאית מעודדת כיום פרויקטים כאלה, שמוזילים דרמטית את עלויות הפעילות בחלל, תנאי חשוב לעידוד הפעילות האנושית מחוץ לכדור הארץ.
בריידנשטיין סיפר כי בביקורו בישראל בחודש יולי, שבו סייר במפעל החלל של התעשייה האווירית ביהוד ותודרך על הפרויקט, "התרשמתי מאוד מהמחויבות של ישראל להרחיב את חלקה בקהילת החלל הבין לאומית. ככל שאנחנו לומדים להבין טוב יותר את היכולות של ישראל ואת העבודה היצירתית בתעשיית חלל הפרטית שלה, אנחנו יודעים שהישראלים יהיו בעתיד פרטנר בין לאומי חזק עוד יותר, וחיוני להצלחת מסחור החלל אל הירח ובעתיד למאדים ומעבר אליו. יש הזדמנויות נהדרות שמחכות לישראל ולכולנו ככל שנתקדם בחלל".