יו''ר האיגוד לרפואה פנימית: "גם אם מחיר האשפוז יעלה, הבעיה במחלקות לא תיפתר"
פרופ' אבישי אליס שולל את הפתרון שמציע משרד הבריאות לפתרון העומס החריג במחלקות הפנימיות בדמות העלאת תעריף האשפוז. לדבריו, אם לא תשונה שיטת החישוב בהסכמים בין קופות החולים לבתי החולים המשבר לא יסתיים
המחלוקת על הפתרון הראוי למשבר החמור הפוקד את המחלקות הפנימיות בבתי החולים ממשיך להסעיר את המערכת הרפואית.
- "זה עניין של תפיסת עולם אם אתה רוצה רפואה ציבורית או לא"
- שקד: "מערכת הבריאות קורסת, המדינה צריכה להזרים אליה עוד כסף"
- ליצמן איבד את הסבלנות: "יש להעלות מיד את מחירי האשפוז במחלקות הפנימיות"
אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי העומסים הכבדים בבתי החולים, גרמו לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן לאבד את הסבלנות ולפנות לוועדת המחירים המשותפת של משרדי האוצר והבריאות בדרישה להעלות לאלתר את תעריף האשפוז שמשלמות קופות החולים לבתי החולים באופן מיידי. פרופ' אבישי אליס, יו''ר האיגוד לרפואה פנימית, מתנגד באופן נחרץ לפתרון שמציע ליצמן.
"תעריפי יום האשפוז במחלקות הפנימיות אינם משקפים את התחלואה של החולים ואת היקף ההשקעה הארגונית בתרופות, בבדיקות, בפרוצדורות ובמשאב האנושי", מסביר אליס. לדבריו, המחיר הנמוך שמקבלות המחלקות הפנימיות "גרם לחוסר קשב ניהולי, להזנחת המחלקות ולקריסה. כתוצאה מכך, הנהלות בתי החולים מעדיפות להשקיע במקומות מכניסי כסף, כמו למשל מחלקת יולדות".
תמריץ לפינוי
אליס אמנם סבור כי חייבים להעלות את התעריף של אשפוז במחלקות הפנימיות, "שכן התעריף הנוכחי אינו משקף אפילו לא חלק מהעלות האמיתית של האשפוז, אך אני מתנגד לעמדתו של סגן השר שהסביר כי הצעד מתבקש כדי להציב בפניהם תמריץ שיעודד פינוי מהיר של החולים. לא צריכים להעניש אף אחד", מסביר אליס ומדגיש כי הבעיה המרכזית אינה העלאת תעריף האשפוז באופן נקודתי. הפתרון טמון בשינוי בסיס החישוב בהסכם שמכונה "קאפ" - שנחתם בין הקופות לבתי החולים, ומגדיר את המכסות ואת שיעורי ההנחות בין שני הגופים בהתאם למספר החולים שמגיעים לאשפוז. "ההסכמים והנוסחאות נעשו מתוך מחשבה שגויה שבתי החולים והמחלקות משהים חולים שלא לצורך ועבור כסף", אומר אליס. "ברור שזה לא המצב ולראיה העומס שהיה – נשאר, על אף קיצור ימי אשפוז".
בניגוד לכלכלת שוק, לכלכלת בריאות הגיון פנימי משלה. בבריאות, בית החולים הוא זה שמחליט עבור הלקוח - המטופל החולה - איזה טיפול הוא יקבל, איז כמות של ימי אשפוז יוקצבו לו, ובמידה לא מבוטלת - גם באיזה מחיר. לפיכך, נוצר עבור בית החולים פיתוי להשאיר את החולה כמה שיותר ימים כדי למקסם רווח.
על רקע זה נוצר ב־1997, בצמוד לאישור חוק ביטוח בריאות ממלכתית, הסכם (קאפ) לפיו בית החולים יקבל תעריף מוסכם עבור יום אשפוז למספר מוסכם של מטופלים. אלא שאם בית החולים יחרוג מהמכסה, הוא יקבל פחות כסף. לכן, לבית החולים יש תמריץ שלילי לצבירה של ימי אשפוז שכן הוא עלול להפסיד כסף בסוף השנה.
עלות במחלוקת
לפי נתונים שהציגו גורמים בבתי החולים, תעריף יום אשפוז במחלקת פנימית עומד על 2,243 שקל לפי תמחיר שקבע משרד הבריאות. לאחר הנחות שניתנות לקופות החולים, בפועל רק 1,570 שקל בממוצע מגיעים לבתי החולים. אם יש חריגה מהמכסה שנקבעה ("קאפ"), תשלם קופת החולים רק 450 שקל, חמישית מהסכום.
מנגד, עלות יום אשפוז בבית החולים - מוערכת על ידי גורמים בבתי החולים בכ־3,000 שקל. בקופות החולים סבורים שמדובר בהגזמה במספרים ומציינים כי 450 שקל ליום הוא תשלום עבור מעט מאוד חולים וכי 3,000 שקל ליום הוא מחיר גבוה ממחיר שהייה במלון בעל חמישה כוכבים.
האיגוד לרפואה פנימית הזמין לפני שלוש שנים עבודה כלכלית כדי להבין מה הוא המבנה הרצוי למחלקה פנימית. המסקנה היתה שבתנאים של 100% תפוסה שנתית ממוצעת, נדרשים 17 רופאים. לפי נתונים של משרד הבריאות, בתחילת ינואר זינקו שיעורי התפוסה לכ־112% בכמה בתי חולים. לפי נתוני האיגוד, המצב היום הוא של 12 רופאים בממוצע שהם 30% פחות מהתקן הרצוי. מדובר בתת־תקן קיצוני", מסבירים באיגוד.