$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

ליצמן איבד את הסבלנות: "יש להעלות מיד את מחירי האשפוז במחלקות הפנימיות"

משרד הבריאות פנה לוועדת המחירים בבקשה להעלות מיידית את התעריף שמשלמות קופות החולים עבור אשפוז במחלקות הפנימיות. בפני הדרישה של ליצמן עומדים שני מכשולים, וההתנגדות הנחרצת של הקופות

אדריאן פילוט 06:5806.02.19

העומסים החריגים שנרשמו בינואר בבתי החולים, שהביאו את שיעור התפוסה במחלקות הפנימיות ל־112%, גרמו לסגן שר הבריאות ושר הבריאות בפועל יעקב ליצמן לאבד את הסבלנות ולדרוש מקופות החולים יותר כסף עבור כל יום אשפוז, וזאת במטרה להפחית את התמריץ שלהן לשלוח מטופלים לאשפוז ובכך להפחית את העומס הכבד.

 

ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות ד"ר ורד עזרא פנתה ביום ראשון לוועדת המחירים המשותפת למשרד הבריאות ומשרד האוצר בדרישה להעלות באופן מיידי את תעריפי האשפוז שהקופות משלמות לבתי החולים. במכתב ששלחה עזרא, ושהגיע לידי "כלכליסט", היא כותבת כי "המחלקות הפנימיות מתמודדות עם עומס גודל וצפיפות גוברת שנגזרים משיעור נמוך של מיטות, שעומד כיום על 1.54 ל־1,000 נפש.

ליצמן. דורש מקופות החולים יותר כסף עבור יום אשפוז ליצמן. דורש מקופות החולים יותר כסף עבור יום אשפוז צילום: אייל בסון

 

 

נתון זה משקף ירידה של 6% בהשוואה ל־2010, וזאת בניגוד לצורך הנובע מהעלייה במספר בני ה־75 ומעלה והעלייה בתחלואה הכרונית. בשל מצוקת המשאבים, נוצרים זמני המתנה ארוכים לבדיקות וטיפולים. לכן קיים צורך ממשי בהעלאת תעריף האשפוז במחלקות הפנימיות".

 

לפי המחירון של משרד הבריאות, תעריף של יום אשפוז במחלקה פנימית עומד על 2,243 שקל, אך לאחר כל ההנחות שניתנות לקופות החולים, הסכום שמגיע לבתי החולים עומד על 1,570 שקל. בנוסף, כשקופת חולים עוברת את מכסת המטופלים שנקבעת בינה לבין בית החולים (במסגרת הסכם שמכונה "קאפ"), התשלום יורד ל־450 שקל בלבד.

 

זאת בשעה שעלותו של יום אשפוז עבור בית החולים עומדת על 3,000 שקל. הדרישה של משרד הבריאות להעלות את התעריף מצטרפת לתוכנית שהוא מגבש, שנחשפה אתמול ב"כלכליסט", לבטל את ההנחות שניתנות לקופות החולים כשהסכם הקאפ הנוכחי, שנחתם ב־2017, יפוג בסוף השנה הנוכחית.

 

 

קופות החולים מתנגדות נחרצות לכל שינוי בתעריף. גורמים בקופות טוענים כי המהלכים האלו הם "דרך לא ממש אלגנטית להעביר את גירעון בתי החולים לקופות החולים". ההיגיון מאחורי הטענה הזו הוא שכל המערכת סובלת מתת־תקצוב, כך שהעלאת התעריפים לקופות החולים — שיגדילו את הכנסות בתי החולים — יעמיקו את הגירעון של הקופות, ולמעשה את הגירעון של המערכת כולה.

 

בנוסף, הקופות טוענות שתשלום של 450 שקל ליום אשפוז רלבנטי למספר מצומצם של חולים ושעלות של 3,000 שקל ליום אשפוז עבור בתי החולים מוגזם. "איך מגיעים לסכום כזה? זה יותר ממה שעולה יום במלון חמישה כוכבים", אומר בכיר באחת הקופות.

 

הדרישה של ליצמן עלולה להיתקל בשני מכשולים. ראשית, ועדת המחירים, שצריכה לאשר את העלאת התעריף, משותקת מאז 2016 בשל חילוקי דעות פנימיים. שנית, שינוי התעריף במסגרת הסכם הקאפ דורש שינוי חקיקה, ובימים אלו הכנסת אינה פעילה.

 

עם זאת, ליצמן אינו מוכן לוותר והוא ביקש למסור בתגובה כי "ההתמודדות עם העומסים דורשת פעילות מערכתית במספר אמצעים, ביניהם שינוי מנגנון המחירים וההתחשבנות בין קופות החולים ובתי החולים על מנת להעניק את הטיפול המיטבי למטופלים.

 

"אנו נחושים להשתמש בכלל האמצעים העומדים לרשותנו כדי לשפר את המצב, לרבות מערך המחירים וההתחשבנות. לא נקבל מצב בו קשיש שיכול לעבור למסגרת אשפוז המשכית, שוכב במחלקה פנימית בגלל תמריצים כלכליים מעוותים".

 

מהאוצר נמסר "לא נעשתה כל פנייה לוועדת המחירים ממשרד הבריאות בבקשה להעלות את תעריף האשפוז במחלקות הפנימיות. הטענה כי 'ועדת המחירים משותקת' אינה נכונה. הועדה מתכנסת באופן שוטף וראיה לדבר היא העובדה כי בחודשיים הראשונים של שנת 2019 תומחרו כבר 103 קודים שונים בתעריפון משרד הבריאות. זאת, כאשר הקצב הממוצע של הוספת/שינוי קודים ב-18 השנים האחרונות (החל משנת 2000) הינו 65 קודים בשנה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x