חוזרת לשגרה: משרד הביטחון החזיר לאירונאוטיקס את רישיון הייצוא שהוקפא
המשרד התלה את רישיון הייצוא של המל"ט אורביטר באוגוסט 2017 במסגרת חקירה פלילית בנוגע לעסקה עם לקוח במדינה זרה; השעיית המנכ"ל ועובדים נוספים ממרשם הייצוא הביטחוני, בכפוף לשימוע, תחל באפריל הקרוב
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
התפתחות חשובה בעסקי אירונאוטיקס: משרד הביטחון החזיר ליצרנית המל"טים מיבנה את רישיון הייצוא ללקוח המהותי במדינה זרה - שבעקבות עסקה עמו נפתחה חקירה פלילית נגד יצרנית המטוסים ללא טייס. כך דיווחה היום (ב') החברה לבורסה בתל אביב.
- אירונאוטיקס מציגה: מטוסים ללא טייס והכנסות ללא כסף
- אירונאוטיקס מאשרת: משרד הביטחון מתכוון להשעות המנכ"ל מפעילות שיווק בחו"ל - בכפוף לשימוע
- החשד: בכירים באירונאוטיקס עשו שימוש במידע פנים
אירונאוטיקס ציינה כי לפי החלטת משרד הביטחון, היא יכולה להמשיך באופן מיידי את הליך אספקת המל"ט ללקוח האמור. מדובר בלקוח משמעותי לחברה, שלפי דו"חות הרבעון השלישי של 2018, כ-19% מצבר ההזמנות של החברה (39 מיליון דולר) היו עבורו. לפי אותם הדו"חות הלקוח המדובר הזמין מהחברה מל"טים מאותו דגם בהיקף של כ-20 מיליון דולרים, שהחברה הכירה בהכנסות מצטברות של כ-11 מיליון דולרים בשנים 2016 ו-2017 וסכום זניח ברבעון השלישי של 2018, זאת לפי תקן חשבונאי (IFRS 15) המתיר לה לעשות כך.
בנוסף הודיעה החברה כי השעיית המנכ"ל עמוס מתן,
סמנכ"ל החטיבה העסקית מאיר ריזמוביץ' ועובד נוסף ממרשם הייצוא הביטחוני בכפוף לשימוע, תחל ב-3 באפריל 2019. ההשעיה הזמנית תעמוד בתוקף עד לקבלת החלטה האם להגיש כתב אישום כנגד מי מהעובדים ולאחר קבלת החלטה תיבחן ההשעיה הזמנית בשנית.
המשמעות היא שהשלושה לא יוכלו לפעול בהקשרי שיווק ויצוא בטחוני מול גורמי חוץ, עד לקבלת הכרעה משפטית בעניינם. נגד בכירי החברה, ובראשם מתן, יש חשדות לעבירות על חוק הפיקוח על יצוא ביטחוני, ועבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות
באוגוסט 2017 החליט משרד הביטחון להקפיא את רישיון היצוא של אחד מדגמי המל"טים שאירונאוטיקס מייצרת (Orbiter 1k) בין היתר עבור לקוח זר ומהותי שלה. כמה חודשים לאחר מכן נודע כי יחידת להב 433 של המשטרה מנהלת חקירה פלילית נגד החברה.
נגד אירונאוטיקס מתנהלות כיום למעשה שתי חקירות. הראשונה, בחשד לעבירות על חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני ועבירות של קבלת דבר במרמה, מתנהלת במשטרה ובמשרד הביטחון, והפרקליטות כבר הודיעה כי תגיש כתבי אישום נגד עשרה בכירים בחברה בכפוף לשימוע; והשנייה ברשות ני"ע, בחשד לשימוש במידע פנים.
הדרמות שעברו על אירונאוטיקס בשבועות האחרונים לא פסקו לרגע. החברה הודיעה לפני פחות מחודש על קבלת הצעה למכירתה לחברת רפאל ואביחי סטולרו לפי שווי של 850 מיליון שקל. כעת עדיין מתנהל המו"מ למימוש ההצעה הזאת. שווי השוק של החברה טיפס, אך נכון לפתיחת המסחר הבוקר עדיין היה נמוך בכ-2% מהשווי שלפיו אמורה החברה להירכש – 668 מיליון שקל.
בין הסיבות נמצאים הקשיים שעשויים לצוץ על השלמת העסקה, שעליהם דיווחנו ב"כלכליסט", והם כוללים קשיים שמציבים ברשות החברות הממשלתית להשלמת העסקה, ונובעים מכך שלמעשה שתי חברות ממשלתיות, רפאל והתעשייה האווירית התחרו והעלו את מחיר החברה. דמות נוספת נוכחת-נפקדת בסיפור היא אהרון פרנקל, שהשתלט במהירות דרמטית והגיע בפרק זמן לא ארוך, במהלך ינואר האחרון להחזקה של 20.58% מהון המניות של אירונאוטיקס