$
דעות

הישראלים הם אלופי הפטנטים - אבל לא נהנים מהם

מספר הפטנטים של ממציאים מישראל עמד בארבע השנים האחרונות על כ- 4,700 בממוצע, ואולם רק פחות ממחצית הם בבעלות של חברות ישראליות; הידע עובר לבעלות חברה זרה, הייצור ומקומות העבודה נודדים לחו"ל

אילן כהן 08:4101.02.19
ביום שני האחרון פורסם על כוונת ענקית השבבים אינטל להשקיע כ- 40 מיליארד שקל בהקמת מפעל חדש בארץ. השקעה הזו, שהיא גדולה אף בזירה הבינלאומית, מתווספת להשקעות רבות של אינטל בארץ בארבעת העשורים האחרונים ששיאה היתה הרכישה הענקית של חברת מובילאיי ב-2017. ההחלטה של אינטל להרחיב את פעילותה בישראל אינה רק תוצאה של מענקי ממשלה והקלות במיסוי אלא בעיקר פועל יוצא של אווירת החדשנות בארץ והיצור הגדול של הקניין הרוחני במדינה.

  

 

בדיקה מראה שבשנים 2015-2018 12% מכלל הפטנטים שהגישה אינטל היו על אמצאות של ממציאים ישראלים כאשר ב-2018 שיעור הפטנטים של ממציאים הישראלים מכלל הפטנטים עלה ל- 13.5%. אכן, למרכזי הפיתוח של אינטל בישראל (אשר פועלים בחיפה, יקום, ירושלים, רעננה ופתח תקווה), יש תרומה משמעותית בכל תחומי המחקר והפיתוח של החברה לרבות הארכיטקטורה והעיצוב של מעבדי הדור התשיעי, שהם בחזית הפיתוח של החברה, בתקשורת והעברת הנתונים התחומי ה- WiFi המהיר, GPS והדור החמישי בסלולר, הבינה המלאכותית, מצלמות התלת-ממד ועוד.

 

אינטל. השקעה של 40 מיליארד שקל בהקמה של מפעל חדש אינטל. השקעה של 40 מיליארד שקל בהקמה של מפעל חדש צילום: רויטרס

 

בדיקה של פטנטים שהתקבלו בארה"ב בשנים האחרונות מלמדת שחלקם של ממציאים ישראלים בפטנטים כאלה גדול מחלקם של ממציאים מכל מדינה אחרת בעולם. בארה"ב התקבלו בארבע שנים האחרונות, בממוצע, 340 אלף פטנטים בשנה, כ-4,700 מהם (כ-1.4%) הם של ממציאים ישראלים, 54 לכל 100 אלף תושבים, לעומת 52 לכל 100 אלף תושבים של ממציאים מארה"ב.

 

התרומה היחסית של ממציאים ישראלים מכלל הפטנטים בארה"ב בולטת גם בהשוואה למדינות טכנולוגיות מובילות כדוגמת שוויץ, בריטניה, צרפת, גרמניה והולנד כאשר המדד הזה עומד על 46, 14, 13, 24 ו-22 בהתאמה. מספר הפטנטים האבסולוטי שמקורם בישראל עומד על כמחצית מזה של מדינות גדולות בהרבה כמו בריטניה (עם אוכלוסייה של כ-66 מיליון) וצרפת (עם אוכלוסייה של כ-67 מיליון) - מספר הפטנטים שמקורו במדינות אלה עומד על כ-9,500 ו-8,400 בהתאמה. ישראל אף עולה אבסולוטית במספר הפטנטים אשר יוצאים ממנה על מדינות כמו איטליה (3,800 פטנטים), הולנד (3,700) ועוד.

 

כפועל יוצא של החדשנות וכושר האמצאה בישראל, פועלים במדינה מרכזי פיתוח רבים של חברות זרות. מתוך חברות ה-Fortune 500, למחציתם יש מרכזים כאלה בארץ. חלקם של אותם המרכזים הם תוצאה של מיזוגים ורכישות של חברות טכנולוגיה ישראלית משולבות בהחלטה להמשיך להחזיק בפעילות של החברות הנרכשות והממוזגות כמרכזי מחקר ופיתוח של החברות הרוכשות והממזגות.

 

לנוכחות הזו יש תרומה משמעותית לכלכלה הישראלית ביצירת מקומות עבודה, טיפוח כישרונות, המשך טיפוח החדשנות במדינה, ועוד. אך אליה וקץ בה. יותר ממחצית מכלל המדענים והמהנדסים אשר מועסקים בתעשייה בישראל, עובדים עבור חברות זרות, והתוצאה היא שהידע המפותח עובר לבעלות חברת האם ותרומתו לכלכלה הישראלית קטנה יחסית.

 

ניתן ללמוד זאת מבדיקה של מספרי הפטנטים: בעוד שמספר הפטנטים של ממציאים מישראל בארבע השנים האחרונות עמד בממוצע על כ- 4,700, פחות ממחצית - 2,200 - הינם בבעלות של חברות ישראליות.

 

הערך המוסף העיקרי של אמצאות הוא ביצירת מקומות עבודה ובייצור, שיווק, ועוד; ואולם כאשר הידע עובר לבעלות חברה זרה, הייצור ומקומות העבודה נודדים מחוץ לישראל. המשמעות היא, אם כן, שבמובנים רבים, פעילות של מחקר ופיתוח אשר מבוצעת עבור חברות זרות, שעיקר פעילותם מחוץ לישראל, משולה ליצוא מוחות. מוטב היה לכלכלה הישראלית, אם כן, שמרבית המהנדסים והמדענים בתעשייה היו מועסקים בחברות שמרכז פעילותן בישראל ולא חברות אשר מרכז פעילותן אינו כאן ואשר הערך המוסף המרכזי של פעילותם העסקית הינו בחו"ל.

 

טוב תעשה הממשלה אם תיצור תנאים כאלה אשר יעודדו פיתוח של חברות מייצרות ומייצאות ולא הקמה של חברות אשר מיועדות ליצוא בעצמן.

 

ד"ר אילן כהן הוא שותף בכיר ועורך פטנטים בקבוצת ריינהולד כהן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x