$
בחירות 2019
באנר ערוץ בחירות 2019

בחירות 2019

נדנדת היועצים: דלתות פנים מסתובבות

בניסיון לגרוף את מספר המנדטים הגבוה ביותר, המפלגות שכרו שלל יועצי תקשורת ואסטרטגיה בעשרות מיליוני שקלים. היועצים, שאינם מונחים בידי אידיאולוגיה, עבדו כבר עם רוב השחקנים בזירה הפוליטית, מימין ומשמאל

צבי זרחיה 08:2728.01.19

הרכבת הממשלה הבאה עוד רחוקה, אך כבר כעת ניתן להצביע על המנצחים הבטוחים של מערכת הבחירות: יועצי התקשורת והיועצים האסטרטגיים. לקראת 9 באפריל כל המפלגות שכרו יועצים, במסגרת קמפיינים שעלותם הכוללת עומדת על עשרות מיליוני שקלים, בתקווה לגרוף כמה שיותר מנדטים. מרבית היועצים הם שועלי קרבות ותיקים שעבדו כבר עם כמעט כל השחקנים במגרש הפוליטי.

 

 

"כלכליסט" ממפה את היועצים המרכזיים ואת מפת הקשרים שלהם, הנוכחית וההיסטורית, בפוליטיקה.

 

כולם רוצים להיות נתניהו

 

היו"רים המשותפים של הימין החדש, שר החינוך נפתלי בנט ושרת המשפטים איילת שקד, חוששים שגם בבחירות הקרובות ראש הממשלה בנימין נתניהו יצליח לגרוף עוד מנדטים על חשבונם, ועל כן הם שכרו יועצים שעבדו בעבר עם נתניהו - ישראל בכר ושלמה פילבר. בכר שימש כיועץ הסקרים של נתניהו ב־2006-2011 - תקופה שבמהלך חלקה בנט ושקד עבדו בלשכתו של נתניהו שהיה יו"ר האופוזיציה. לאחר שעבד עם נתניהו, בכר ייעץ גם ליו"ר ש"ס אריה דרעי, ובבחירות הכלליות האחרונות שנערכו ב־2015 הוא עבד עם יו"ר מפלגת כולנו, שר האוצר משה כחלון.

 

פילבר, שמנהל את הדיגיטל של הימין החדש, שימש כראש מטה הבחירות של נתניהו ב־2015, שבמסגרתו נוצר ברגע האחרון הסלוגן "הערבים נוהרים לקלפיות", ושלאחריו מונה למנכ"ל משרד התקשורת. מאז הספיק פילבר להפוך לעד מדינה בתיק 4000, שבו נתניהו חשוד בקבלת שוחד מבעל השליטה בבזק לשעבר שאול אלוביץ'.

 

בנט ושקד אינם היחידים שנעזרים ביוצאי קמפיין נתניהו. יו"ר ש"ס אריה דרעי, שהשיק בשבוע שעבר את הקמפיין של המפלגה תוך שהוא מכריז שהאדם היחיד שעליו ימליץ להרכבת הממשלה הוא נתניהו, שכר את היועצים האסטרטגיים אבי לרנר, אורן אלימלך ויענקי ביכלר.

 צילומים: יובל חן, אלכס קולומויסקי, אבי מועלם
 צילומים: יובל חן, אלכס קולומויסקי, אבי מועלם

 

 

בבחירות 2015 לרנר, שעובד כעת במקביל גם עם האיחוד הלאומי שבראשות בצלאל סמוטריץ', ריכז עבור נתניהו את הקמפיין שפנה לציונות הדתית. בעבר הוא שימש גם כיועץ התקשורת של ניר ברקת, בעת שכיהן כראש עיריית ירושלים.

 

רעייתו של לרנר, פרח, שימשה במשך כשש שנים (2009-2015) כיועצת של נתניהו שאחראית ל'שר בין משרד ראש הממשלה לכנסת. עם הקמת הממשלה הנוכחית ביקש זאב אלקין למנות את פרח לרנר למנכ"לית משרד הקליטה. המינוי לא יצא לפועל, ובמקביל החלה חקירה משטרתית נגד פרח לרנר בחשד שהשתמשה בקשריה כדי לקדם את עסקיו של בעלה. פרח לרנר הושעתה מתפקידה, ובפברואר 2017 הודתה בביצוע עבירות של מרמה והפרת אמונים במסגרת הסדר מותנה עם הפרקליטות שהביא לסגירת התיק הפלילי נגדה. בעקבות ההסדר, פרח לרנר הורחקה משירות המדינה לחמש שנים ושילמה קנס של 20 אלף שקל. כיום פרח לרנר היא סמנכ"לית רגולציה בחברת דיסקונט השקעות שבבעלות אדוארדו אלשטיין.

 

בנוסף, לרנר הוא גיסו של ארי הרו - ראש הסגל לשעבר של נתניהו שחתם על הסכם עד מדינה במסגרת תיק 2000.

 

אלימלך היה ממנהלי הקמפיין של הבית היהודי בבחירות 2013.

 

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד שכר גם הוא יועצים שמכירים את נתניהו מקרוב. לפיד שכר את רמי יהודיחה, שהיה חלק מצוות הקמפיין של הליכוד ב־2015. בבחירות המוניציפליות האחרונות יהודיחה ניהל את הקמפיין של משה ליאון, שהתמודד על ראשות עיריית ירושלים וזכה, ושל אסף זמיר, שהתמודד על ראשות עיריית תל אביב והפסיד.

 

גם בני גנץ שכר יועצים שעבדו בעבר עם שלל פוליטיקאים. גנץ שכר את רונן צור ואת השותפים איתי בן־חורין וטל אלכסנדרוביץ' לנהל את הקמפיין של מפלגתו חוסן לישראל.

 

צור, שכיהן במשך חודשים בודדים כח"כ מטעם מפלגת העבודה במהלך 2005, ייעץ לעמיר פרץ בפריימריז של מפלגת העבודה ב־2005 שבהן הוא ניצח את שמעון פרס בקרב על ראשות המפלגה. הוא ייעץ גם לבנימין (פואד) בן אליעזר בפריימריז של מפלגת העבודה ולאחר מכן ליווה אותו בעת שהיה שר ביטחון. כמו כן, הוא ייעץ ליולי תמיר בעת שהיתה שרת קליטה. כיום הוא מייעץ לארנון מילצ'ן בכל הנוגע לתיק 1000 שבו הוא חשוד במתן טובות הנאה לנתניהו, לאיתן כבל בתיק 2000 ולמפקד חיל הים לשעבר אליעזר מרום בתיק 3000.

 

אלכסנדרוביץ' עבדה במשך שש שנים עם מתן וילנאי, גם בעת שהיה שר המדע. ב־2011 היא ניהלה את הקמפיין של שלי יחימוביץ' שהתמודדה על ראשות העבודה ואחר כך, כשהפכה ליו"ר המפלגה, שימשה כיועצת אסטרטגית שלה. יחד עם בן־חורין היא ייעצה לאבי ניסנקורן בקרב שניהל מול יחימוביץ' על ראשות ההסתדרות - קרב שבו ניצח.

 

כחלון בחר להמשיך בבחירות האלו עם ליאור חורב, שעבד איתו גם בבחירות הקודמות. בעבר חורב היה היועץ של אהוד אולמרט בעת שהיה ראש ממשלה ושל ציפי לבני בעת שהיתה שרת חוץ, והוא ניהל את הקמפיין של קדימה ב־2009. אולמרט לא היה ראש הממשלה היחיד שנמנה עם לקוחותיו. חורב, יחד עם שותפו לשעבר אייל ארד, נמנה עם פורום החווה של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון. בשנים האחרונות הוא ייעץ למפכ"ל לשעבר רוני אלשיך.

 

תרומה אופנתית

 

משה (בוגי) יעלון בחר כיועצת לו ולמפלגתו - תל"ם - את תמי שינקמן, שהיתה חלק מצוות הקמפיין של אהוד ברק בבחירות 1999, שבהן הפך לראש ממשלה. ב־1999-2007 שינקמן היתה היועצת של בן אליעזר, בעת שכיהן בשלל משרדים שונים. בבחירות 2015 היא עבדה עם יצחק הרצוג והמחנה הציוני. מנהל מערך הדיגיטל של תל"ם - נמרוד פרידברג - עבד בדוברות הליכוד בבחירות 2009, בדוברות של נתניהו בפריימריז של הליכוד ב־2012 ובניהול מערך הדיגיטל של המחנה הציוני ב־2015.

 

לפי ההערכות במערכת הפוליטית, יעלון צפוי לאחד את הרשימה שלו עם הרשימה של גנץ, אך עד שזה יקרה, יעלון ממשיך לגייס תרומות. עד כה הוא גייס 237 תרומות בהיקף כולל של 1.9 מיליון שקל. התורם הגדול ביותר לרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר הוא יעלון עצמו, שתרם 250 אלף שקל. בין התורמים הבולטים ניתן למנות את אריאל רוטר - בנם של בעלי השליטה בחברת האופנה קסטרו, אתי וגבי רוטר, ובעלה של הדוגמנית רותם סלע - שתרם 5,000 שקל; איש הנדל"ן עמיר בירם, שותפו של רוטר בחברת בירם־רוטר השקעות, שתרם גם הוא 5,000 שקל; יו"ר דלק רכב אבינועם פינקלמן שתרם 4,000 שקל; ושלמה דוברת, מייסד קרן ויולה, שתרם 10,000 שקל.

 

 

בנם של בעלי השליטה בקסטרו אריאל רוטר. תרם 5,000 שקל למשה יעלון בנם של בעלי השליטה בקסטרו אריאל רוטר. תרם 5,000 שקל למשה יעלון

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x