$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

פוגשים סיני? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לברר עליו

ההבדלים האישיותיים בין הסינים של צפון סין המאד ישירים, לסינים הדרומיים המאופקים - גדולים. סיפורן של תרבות האורז בדרום ותרבות החיטה בצפון המרכיבות את סין כבר אלפי שנים

אופיר דור, בייג‘ינג 08:0019.01.19

האזור סביב העיירה יאנגשואו במחוז גואנגשי בדרום סין הוא התגלמות היופי עבור הסינים. מבחינת הסינים השילוב של מים והרים יוצר את הנוף המושלם וביאנגשואו יש בשפע משניהם, מה שהופך אותה למקום עמוס להחריד בתיירים לאורך רוב ימות השנה. בכל זאת יש גם מקומות שקטים יחסית כמו חוף סודי אחד שמיקומו עובר מפה לאוזן ובו אפשר לשחות בנהר לי כשאתה מוקף בסלעי קרסט מרהיבים.

 

 

 

בשעת אחר הצהריים של יום חול, קצת לפי השקיעה, רק אני ועוד שני בחורים צעירים סינים מקומיים שוחים בנהר כאן. אני מספר להם שאני גר הרחק בבייג‘ינג ומברר האם היו מעוניינים לעבור לעיר הגדולה, אם היתה להם הזדמנות כמובן. השניים מהנהנים בשלילה. "אנחנו סינים דרומיים ובייג‘ינג היא עיר צפונית, התרבות שם שונה לגמרי", הם מסבירים.

 

החושך מתחיל לרדת מסביב ואני חוקר אותם קצת יותר על ההבדלים. ”אפשר להגיד שיש לנו בדרום סין תכונות יותר נשיות, אנחנו מנומסים, חייכניים ושקטים יותר. בצפון יש להם תכונות יותר גבריות, הם ישירים, וכחניים ופראיים יותר“, השניים אומרים בחיוך מתבקש.
סיפור הצלחה.  אופני מובייק מדרום סין סיפור הצלחה. אופני מובייק מדרום סין צילום: Mobike

 

לא כל 1.3 מיליארד הסינים דומים

 

כשהגעתי לסין לפני שלוש שנים התייחסתי אל הסינים כמקשה אחת. כמו מערבי טיפוסי גם אני ייחסתי ל-1.3 מיליארד בני אדם תרבות והתנהלות דומה. אך לאט לאט גיליתי שהסינים נוטים להתייחס לעצמם בהרבה פחות הומוגניות והתרבות הסינית מלאה בסטריאוטיפים על מי שמגיעים מאזורים שונים במדינה.

 

על ילידי המחוזות גואנגדונג ופוג'יאן בדרום אומרים שהם טובים בעסקים ועל הסינים שמגיעים מצפון-מזרח המדינה אומרים שהם חמי מזג ומתפרצים בקלות. הגברים משנחאי מתוארים כאנשי משפחה למופת שלוקחים על עצמם את עבודות הבית וילידי בייג‘ינג כעצלנים שלא אוהבים לעבוד קשה.

 

בכל זאת ההבחנה הבסיסית ביותר שתשמע מסינים היא בין מי שנולד מצפון לנהר היאנגצה למי שנולד מדרום לו. הסינים בצפון גבוהים יותר מאשר הסינים בדרום. לפי מחקר שנעשה ב-2010, הגובה הממוצע של גברים צעירים בבייג'ינג הצפונית עמד על 174.7 סנטימטרים לעומת 169.2 סנטימטר בלבד לגברים במחוז סצ'ואן בדרום סין. הצפוניים בעלי עור בהיר יותר והם מדברים סינית מנדרינית כשפת אם, לעומת מגוון הדיאלקטים שמדברים בהם בדרום. התזונה בצפון מבוססת על חיטה והבדיחה בסין היא שלא משנה איזה חג חוגגים, הצפוניים תמיד יכינו ג‘יאודזה, כיסוני בצק מטוגן ממולאים. לעומת זאת בדרום אוכלים אורז וכשרוצים לגוון אז אוכלים במקום אטריות אורז.

 

מי הם הסינים שיושבים לבד בבית קפה?

 

אבל ההבדל המעניין ביותר בין הצפוניים לדרומיים נוגע לאישיות. כשהתלוננתי לאחרונה בפעם המי יודע כמה בפני ידידה סינית על כך שהסינים נמנעים מלומר מה הם חושבים באמת, היא מיהרה לתקן אותי. "זה נכון בעיקר לגבי סינים מהדרום. הם מחייכים גם כשהם עצבניים וכועסים, כך שאף פעם לא תדע בדיוק מהם מרגישים וחושבים, אבל סינים מהצפון יגידו דברים בצורה יותר ישירה. אין להם בעיה לבקר אותך גם כשצריך", היא הסבירה.

 

 

אופני ofo. ניהול צפוני שנכשל אופני ofo. ניהול צפוני שנכשל צילום: רויטרס

 

ההבדלים האישיותיים בין צפון לדרום אינם משקפים רק אמונות עממיות אלא הוכחו בשורת מחקרים מדעיים בשנים האחרונות. מחקר שפרסמו באפריל האחרון חוקרים בבית הספר למינהל עסקים בות' באוניברסיטת שיקגו מצא כי סינים צפוניים נוטים להיות אינדיבידואליסטיים יותר ודומים יותר לאירופים ואמריקאים, בעוד סינים מהדרום בעלי תרבות קולקטיביסטית יותר בדומה למדינות מזרח אסיה, ליפן וקוריאה.

 

בשלב הראשון של המחקר אספו החוקרים נתונים על 8,964 סינים שישבו ב-256 בתי קפה ב-6 ערים ברחבי סין. החוקרים מצאו כי בערים בצפון סין כמו בייג‘ינג ושניאנג היתה סבירות גבוהה יותר למצוא אנשים שיושבים לבד בבתי הקפה בהשוואה לערים בדרום סין כמו שנחאי והונג קונג. הפער בין שיעור האנשים שישבו לבד בצפון בהשוואה לשיעורים היושבים לבד בבתי קפה בדרום עמד על 10% באמצע השבוע ו-5% בסוף השבוע.

 

במחקר שני הציבו החוקרים בסניפים של סטארבקס בערים שונות בסין שני כיסאות שחסמו את המעבר. אפשר היה להזיז את הכיסאות המפריעים או לבחור לעבור ברווח ביניהם. החוקרים מצאו כי בדרום סין רק 6% מהסינים בחרו להזיז את הכיסאות והשאר בחרו לעבור ביניהם. בצפון עלה מספר הסינים שבחרו להזיז את הכיסאות ל-16%. הבחירה להזיז את הכיסאות משקפת גישה אינדיבידואליסטית יותר המדגישה פתרון בעיות באמצעות שינוי הנסיבות החיצוניות, בניגוד לתפיסה קולקטיביסטית שמדגישה התאמה של עצמך לסביבה.

 

שיעור גירושים גבוה יותר בצפון

 

ההסבר הבולט להבדלים בין צפון לדרום מגיע ממחקר מרתק שהתפרסם בשבועון היוקרתי Science ב-2014. המחקר מקשר בין תכונות האופי השונות בצפון ובדרום לבין הגידולים השונים שגידלו במהלך אלפי שנים בדרום ובצפון סין. בעוד בצפון הקר והיבש של סין גידלו מסורתית חיטה, בדרום החם והרטוב גידלו אורז.

 

גידולי אורז דורשים שיתוף פעולה בין קבוצת חקלאים גדולה. כדי לגדל ביעילות אורז צריכים חקלאים להתאחד כדי לבנות מערכות השקייה וניקוז מורכבות. בנוסף החקלאים צריכים לקצור את האורז במהירות ולכן לא פעם יסייעו אחד לשני כדי לסיים את העבודה בזמן. מי שיעבוד לבד עלול לגווע ברעב. לעומת זאת גידולי חיטה תלויים בגשם ומאפשרים לכל חקלאי לעבוד לבדו.

 

החוקרים העבירו סדרה של שאלונים ובדיקות ל-1,162 סטודנטים סינים ומצאו הבדלים אישיותיים מובהקים בין הסטודנטים שהגיעו ממחוזות בצפון סין בהם גידלו מסורתית חיטה לבין אלו שהגיעו מאזורים של גידול אורז בדרום. במבחן אחד נדרשו הסטודנטים לצייר את המעגל החברתי שלהם. בדומה לאירופאיים ואמריקאים, הסטודנטים מהצפון ציירו את עצמם מעט גדולים יותר בהשוואה לדמויות האחרות בציור. לעומת זאת, הסטודנטים מהדרום ציירו את עצמם מעט קטנים יותר מאשר הדמויות האחרות בדומה ליפנים למשל. במבחן אחר נמצא כי סינים שגדלו באזורי האורז נטו להפגין נאמנות גבוהה יותר לחבריהם גם בסיטואציות בהם אלו רימו אותם.

 

אף ששום סטודנט לא גידל בעצמו חיטה או אורז, הם ספגו את המורשת התרבותית שהתפתחה לאורך ההיסטוריה באזורים בהם גדלו. באזורי האורז בהם נדרשה תלות הדדית, התפתחה תרבות המדגישה הימנעות מקונפליקטים ושמירה על יחסים תקינים. לעומת זאת באזורי החיטה בהם כל אחד עבד למען עצמו התפתחה תרבות המדגישה עצמאות אינדיבידואליזם.

 

לתרבות האורז והחיטה יש השפעה גם על השכיחות של תופעות חברתיות כמו גירושים. אף ששיעור מקרי הגירושים בסין הוכפל בין 1996 ל-2010, החוקרים מצאו כי הפער בשכיחות הגירושים בין צפון לדרום נשמר בעקביות. לאורך השנים שיעור מקרי הגירושים בצפון היה באופן קבוע גבוה ב-50% ביחס בדרום. בספרו ”מצוינים: ממה עשויה הצלחה“ מ-2008 טען העיתונאי הקנדי מלקולם גלדוול כי אחד מסודות ההצלחה במתמטיקה של תלמידים בדרום סין הוא מוסר העבודה הגבוה שלהם, ירושה מהעבודה המפרכת של אבותיהם בשדות האורז.

  

מובייק מול אופו

 

ההבדלים בין דרום לצפון משחקים תפקיד גם בכלכלה הסינית. החוקרים מצאו תמיכה מסוימת לנטייה ליותר יצירתיות וחדשנות בצפון האינדיבידואליסטי בהשוואה לדרום. לכן לא מפתיע שבסיס תעשיית ההיי-טק והטכנולוגיה הסינית נמצא בבייג‘ינג. לעומת זאת מחוז גואנגדונג ושנחאי בדרום הם מרכזי התעשייה והמסחר הסיניים, תחומי עיסוק הקשורים בשיתוף פעולה ותלות הדדית.

 

גם הסגנון הניהולי של מי שמגיע מהצפון עשוי להיות שונה משל מנהלים מהדרום. ב-2017 תיארה גרייס גו, מנהלת בקרן ההון סיכון הסינית ZhenFund, את ההבדלים בין ניהול צפוני לדרומי כפי שהם באים לידי ביטוי בתעשיית האופניים השיתופיים הסינית.

 

גו, שהשקיעה בין השאר בחברת האופניים השיתופיות ofo, טענה כי החברה שהיזם בראשה מגיע מהצפון מבטאת את שיטת הניהול הצפונית, שמנסה להתפשט ולהתרחב מהר כדי לכבוש נתח שוק ורק אחר כך לבצע אופטימיזציה למוצר.

 

לעומת זאת, המתחרה מובייק, שהיזמית מאחוריה מגיעה מהדרום, מגלמת ניהול דרומי שמדגיש תכנון מפורט ובניית תוכנית עסקית לפני הביצוע. בחודשים האחרונים ofo הידרדרה עד לסף פשיטת רגל בעוד מובייק עדיין חיה ובועטת, כך שנראה שהניהול הדרומי עדיף, לפחות באופניים.

 

למי שעושה עסקים מול סינים כדאי לברר קודם כל מאיפה הם מגיעים במקור, האם מהדרום מגדל האורז או מהצפון מגדל החיטה. בעבודה מול סינים מהדרום אפשר לצפות להתנהלות יותר מסורתית, פורמלית וזהירה מול שותפים לא מוכרים, בעוד מול מי שמגיע מהצפון אפשר להתנהל יותר בפתיחות וישירות. אבל בזהירות, כי גם בצפון וגם בדרום הדוגריות הישראלית עשויה להיות קצת יותר מידי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x