התשואה של לוזון נסקה ל־32%, כעת מידרוג מזהירה
אחרי שתשואות האג"ח של קבוצת לוזון הגיעו לרמות דו־ספרתית גבוהות, בחברת דירוג האשראי העריכו שעליה למחזר חוב כדי לצלוח את החודשים הקרובים. גורם בשוק: "השוק חסום, והמשקיעים עושים אחת ועוד אחת"
תשואות האג"ח של לוזון נסקו לרמות דו־ספרתיות גבוהות וגם מהדו"חות לא נפקדה האזהרה - ובמידרוג סוף סוף מתריעים מפני השלכות שליליות. חברת דירוג האשראי העריכה אתמול כי הקבוצה תלויה במיחזור חובות כדי לצלוח את החודשים הקרובים, אלא שהיא תתקשה בכך בצל העלייה בתשואות האג"ח.
- השותפים שהפכו לאויבים: לוזון תבע 2.7 מיליון שקל מצאיג והפסיד
- הפסדי קבוצת לוזון מעמיקים, והבנקים מצמצמים לה אשראי
- הסכסוך בתחנת הכוח דוראד: הקבלן האמריקאי יפצה את עמוס לוזון ב־12.8 מיליון דולר
במידרוג ציינו כי העלייה "מובילה להיעדר נגישותה למיחזור חוב בשוק ההון". לפיכך הכניסו לבחינה שתיים מארבע סדרות האג"ח של קבוצת עמוס לוזון יזמות ואנרגיה (Credit Watch), עם השלכות שליליות גם לדירוג הקבוצה העצמה.
הסדרות תחת בחינה עמדו בתום המסחר אתמול על תשואות של 53.5% (סדרה ו', המיועדת לפדיון בסוף השנה) ו־31.8% (סדרה ז'). לסדרות ח' וי' שעבודים שונים, והן נסחרות בתשואה חד־ספרתית גבוהה של 8.7% ו־9.4% בהתאמה; בנוסף יש לקבוצה אג"ח להמרה (סדרה ט') הנסחרת בתשואה של 16.5%. מניית הקבוצה נפלה אתמול ב־11.9%.
הקבוצה פועלת בתחום הבנייה למגורים בישראל, בסלובקיה ובפולין וכן מחזיקה בנתח מתחנת הכוח הפרטית דוראד סמוך לאשקלון. עוד לפי שמידרוג הצביעה על הקושי, ציינה הקבוצה כי תזרים המזומנים בדו"חותיה "מסתמך על גיוס חוב, באופן המצריך לייצר יתרות נזילות גבוהות". הנזילות הנדרשת לפירעון האג"ח כבר מיוני יכולה להגיע ממכירת נכסים או ממימון מחדש.
מסתמכת "באופן מהותי מאוד" על מכירה אחת
"הסיבה למשבר בקבוצת לוזון, לפחות לפי הדרך שבה השוק מגלם את מה שקורה שם, נמצאת בדו"ח הדירקטוריון שלה לסוף הרבעון השלישי", אומר גורם ותיק בשוק. "בפירוט של תזרים מזומנים החזוי הם מעריכים שב־2019 יממשו נכס בישראל ב־50 מיליון שקל ויגייסו חוב חדש ב־100 מיליון שקל. אבל שוק ההון כרגע חסום, והמשקיעים עושים אחת ועוד אחת".
ואכן, החברה מדגישה בדו"חות כי תזרים המזומנים מסתמך "באופן מהותי מאוד" על עסקת המכירה של הנכס האמור. להערכת החברה, העסקה עשויה לסייע בגיוס החוב או במיחזורו. החברה מעריכה שתגייס מקורות המסתכמים ב־168 מיליון שקל השנה, מתוכם גיוס של 100 מיליון שקל בחוב חדש - תרחיש בעייתי בתשואות האג"ח הנוכחיות.
בקבוצה מעריכים כי ב־2019 היא תידרש לבצע תשלומים (שימושים) של 148 מיליון שקל, הכוללים תשלומי קרן וריבית באג"ח ביותר מ־103 מיליון שקל, ותשלומי קרן וריבית לבנקים בכ־30 מיליון שקל.
"לדורי בנייה יש תביעות של מאות מיליוני שקלים"
גורם מוסדי מעריך כי הבעיה טמונה בזרוע הקבלנית של הקבוצה. "התסבוכת העיקרית קשורה בדורי בנייה, שנרכשה מגזית גלוב, אינה מיוצבת - ומפסידה". הקושי נעוץ, לדבריו, "בתביעות שמולן ניצבת דורי בנייה, שלפי דו"חותיה הן במאות מיליוני שקלים, וקשורות בהקמת דוראד. מבחינת המשקיעים, גם אם רק חלק מהתביעות האלה יתקבלו, אפילו 20%, עלולה להיווצר תסבוכת כספית רצינית לדורי. מעבר לזה, הקבוצה תתקשה לשלם את האג"ח נטולות השעבודים".
את תגובתה של קבוצת לוזון לא ניתן היה להשיג.