$
דעות

היזמים זה לא הסיפור: בואו נדבר על נפגעי כחלון

לפני שמתכננים כיצד לנצל את יום השבתון ב-9 באפריל, בואו נביט רגע בנתוני שנת הכספים של 2018 - ונכלכל את צעדינו בתבונה

יהודה הרציג 09:3311.01.19

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

לבחירות לכנסת יש כבר מועד ידוע, ולרוב האנשים כבר די ברור למי הם הולכים לתת את קולם. אבל לפני שמתכננים כיצד לנצל את יום השבתון, בואו נביט רגע בנתוני שנת הכספים של 2018 ונכלכל את צעדינו בתבונה – לשנה הקרובה, ולאלה שאחריה. כל זאת, בהנחה שנשרוד כמובן.

 

אני לא מדבר כיזם ליזמים דווקא. אני מדבר על כולנו: עליך, האזרח הקטן, טכנאי המזגנים, הנגר, הטייח, החשמלאי. כל מי שכלכלת בני משפחתו היא בראש מעייניו. מזה ארבע שנים מי שמפסיד הוא בעיקר אתם, האנשים העובדים. למה? פשוט מאוד, קוראים לזה "אפקט כחלון" – כל מה שקרה לשווקים בשנים האחרונות תחת שר האוצר הנוכחי. הנה כמה דוגמאות: תוכנית מחיר למשתכן גרמה נזק ישיר של מיליארדי שקלים לקופת האוצר (על חשבון משלם המסים, שיישא את המחיר בשנים הקרובות בצורה של העלאות מס וכדומה), והכניסה עוד אלפי שחקנים חדשים לשוק רוכשי הדירות; כ-300 קבלנים פשטו רגל ב-2018 ונותרו חסרי כל; והמשקיעים הוברחו בהמוניהם לחו"ל.

 

 

 

בנוסף, 2018 הסתכמה בירידה חדה במספר התחלות הבנייה. ואולי נכון יותר לקרוא לזה "מספר שיא באי-התחלות הבנייה", מה שישליך על מחירי הדיור באופן דרמטי בשנים הבאות, ומכאן שגם על המשק כולו. צריך להבין שענף הבנייה כולל בתוכו אלפי גורמים - החל במפעלים, עבור בבעלי מקצוע מכל גווני הקשת וכלה בפועל הזוטר. בדקו כמה חדלי פירעון נוספו בשנה האחרונה לענף הזה, ומה גודל החובות הקיימים בפנקס הספקים. הנתונים שתגלו יהממו אתכם. אלה הם אותם ספקים שנותנים פרנסה לכם, אנשי מעמד הביניים. כולם מצויים בסכנת קריסה. בין אלה יש מי ששורד, אבל לצערנו יש את גם אלה שלא.

יהודה הרציג. ייסורים קשים בדרך להוצאת פרויקטים אל הפועל יהודה הרציג. ייסורים קשים בדרך להוצאת פרויקטים אל הפועל צילום: יח"צ קבוצת הרציג

והמשקיעים? הם כאמור כבר לא נמצאים כאן. מדהים, לא? המהלך של כחלון הצליח. אבל רגע, במי זה פוגע בעיקר? במשקיעים עצמם? לא ממש. מחירי השכירות עולים בהתמדה, הביקוש רק מתגבר, ובשוק יש עכשיו מלאי קטן ומתמיד של דירות להשכרה. כבר הבנתם מי משלם את המחיר? אתם, בעלי המכולת שלכאורה כל הדבר הזה לא נוגע אליכם, מבינים שהדבר הכי חשוב ללקוחות שלכם זה קורת גג. עם העודף הנזיל אפשר לרכוש מוצרי מזון, אבל רק אם נשאר. הרוב בכלל רושמים.

 

ועוד מלה אחת על מה שעובר עלינו, היזמים. בעת האחרונה יש מי שמנסה לתייג אותנו כאויבי הציבור, כמי שלוקחים את המטרנה של הילדים שלכם וגורפים כסף בכפות של שופל. זה אולי יפתיע אתכם, אבל אנחנו היזמים לא חפצים לראות עלייה במחירי הדיור. אף קבלן או יזם לא רוצה בכך. בדו"חות אפס ובחישוב כדאיותו הכלכלית של פרויקט, כל פרויקט, כלל לא מביאים בחשבון את מצב השוק בעוד שנתיים - אלא את פני השוק באותו מועד עצמו. היום.

 

לאור ההשמצות החוזרות ונשנות שמוטחות בנו על ידי גורמים אינטרסנטיים כאלה ואחרים, דרוש אולי לומר את המובן מאליו: לנו היזמים יש אינטרס אחד – למכור. והרבה. כמה שפחות לשכב על המלאי. אנחנו רוצים כל הזמן להיות בתנועה. כשהשוק יורד, זו רק הזדמנות עבורנו לרכוש מציאות ולייצר עוד מיזמים חדשים.

 

יזם במדינת ישראל עובר מסכת ייסורים קשה ומתמודד עם סיכונים רבים בדרכו להוציא פרויקט אל הפועל. כשלהוציא דף מידע על קרקע לוקח שלושה חודשים, ולהוציא היתר בנייה לוקח שנים – גם בפרויקטים של התחדשות עירונית, נושא קריטי שהמדינה לכאורה ששה לקדם – ברור למה המציאות שבה אנו פועלים היא בלתי-אפשרית. עכשיו, בתקופת ההאטה בשוק, כשיזמים רבים פועלי בשולי רווח קטנים עד אפסיים, כל עיכוב קטן בלוח הזמנים יכול למוטט את מי שאין לו גב כלכלי איתן מספיק.

 

ומי הפסיד פה, מלבד היזם שנפל? אתם כבר יודעים את התשובה.

 

הכותב הוא הבעלים והמנכ"ל של קבוצת הרציג נדל"ן

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

 

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן