הדיל המסתמן בין איילת שקד ומיקי זוהר: מתמחים שקיבלו מעל 55 יקבלו מועד ב'
במסגרת הדיל הפוליטי הנרקם בין השניים, הצעת החוק של ח"כ מיקי זוהר להורדת ציון המעבר בבחינות הלשכה ל-50 לא תקודם. במקביל תינתן לנבחנים שקיבלו מעל 55 בבחינות בשנתיים האחרונות אפשרות לעבור בחינה נוספת קלה יותר. ההקלות לא יחולו על מבחנים עתידיים. זוהר עצמו מכחיש: "אין דיל, אקדם את הצעת החוק"
שרת המשפטים איילת שקד וח"כ מיקי זוהר (ליכוד) סיכמו על "דיל" לביטול המשך החקיקה של "חוק הפקטור". על פי הסיכום בין השניים, מי שנבחנו בשנתים האחרונות, מאז החלה המתכונת החדשה של הבחינה, וקיבלו ציון של 65-55 יהיה זכאי לעבור בחינה נוספת, שתהיה קלה יותר. יצוין, כי ההסדר לא יחול על בחינות עתידיות, שבהן ייצטרכו הנבחנים לקבל יותר מ-65 כדי לעבור.
- פרשנות - לא כולם נועדו להיות עורכי דין
- אז מה אם קיבלנו 50 בבחינה, נגייס את הח"כים למעננו
- אושר לקריאה שנייה ושלישית: ציון המעבר בבחינות ההסמכה ללשכת עורכי הדין יעמוד על 50 בלבד
ח"כ מיקי זוהר עצמו מכחיש את הדיל הפוליטי שנרקם עם שקד וטוען כי "אין דיל ולא היה דיל". לדבריו, בכוונתו לקדם את הצעת החוק: "הליך החקיקה ימשיך בסדרו והועברה על ידי פנייה לראש הממשלה כדי שיביא את החוק להצבעה במליאה באופן מיידי".
בשיחה עם "כלכליסט" טען ח"כ זוהר כי "השרה שקד ולשכת עורכי הדין העבירו לי הצעת פשרה למבחן מעבר הוגן של שעתיים בלבד לכל מי שהשיג ציון של 60 ויותר. כמובן שסירבתי משום שהוכח באופן מובהק שכל הנבחנים שקיבלו ציונים של 45 ומעלה נכשלו שלא בצדק. השרה שקד והלשכה חזרו אליי בהצעה משופרת למבחן מעבר נוסף לכל מי שקיבל ציון 50 ומעלה. הודעתי להם שבכוונתי לדון על כך עם נציגי המתמחים וכמובן שגם העברתי להם את ההצעה.
"אינני יודע מה תהיה החלטת המתמחים לגבי ההצעה שהונחה לפתחם, שכן ברור לכולם כי עלול להיות לפניהם תהליך ארוך ומייגע בבית המשפט העליון, לאור הודעת הלשכה שתוגש עתירה כנגד החוק שלנו", המשיך זוהר. "למען הסר ספק אבהיר - מטרתי ברורה והיא מתן רישיון בפועל לכל המוכשלים שלא בצדק ובאופן מיידי, אך ברור לי שיש היתכנות לעיכוב משמעותי במתן הרשיון למתמחים, גם אם החוק יעבור"
מוקדם יותר הגיעו לידי "כלכליסט" נתונים על מספר עורכי הדין החדשים שיוסמכו אם תאושר הצעת החוק להורדת ציון המעבר ל-50: מדובר ב-2,338 מתמחים שנכשלו בשני מועדי הבחינות הקודמים, דצמבר 2017 ויוני 2018. אלו הנבחנים שקיבלו 50 נקודות במבחן ומעלה (אך פחות מ- 65 נקודות).
הנתון הזה לא כולל עדיין את הנכשלים של מועד דצמבר 2018, לגביו התוצאות עדיין לא פורסמו. יחד עם זאת סביר להניח שחלק גדול ממי שנכשלו במועד האחרון הם נבחנים שכבר ניגשו בעבר (נכשלים חוזרים) כך שרובם כבר נכללים בקרב ה-2,338 מתמחים.
בעבר היו מגעים שהתמקדו בהצעה שנבחנים בשני המועדים הקודמים (דצמבר 2017 ויוני 2018) שקיבלו 55 נקודות ומעלה יוזמנו ל"בחינה משלימה" שתארך כ-3 שעות ואותה תחבר הועדה הבוחנת. ההסכמה למהלך כזה נעוצה כביכול בטענה שהנבחנים בשני המועדים הללו היו למעשה הראשונים במתכונת החדשה ולכן זכאים להקלה המדוברת. המגעים בעבר לא כללו את המועד האחרון דצמבר 2018 שתוצאותיו עדיין לא פורסמו. סביר להניח שלשכת עורכי הדין תאלץ אף היא להסכים לפשרה כזו, בשל החשש שלה שהצעת חוק הפקטור תעבור.
קודם לכן הסתבר, כי למרות הליך החקיקה המזורז מאוד וכנראה גם חסר התקדים, במסגרתו אישרה אתמול הועדה המשותפת לועדת הכנסת ולועדת חוק חוק ומשפט, בראשותו של ח"כ מיקי זוהר, את הצעת החוק להצבעה שאמורה היתה להתקיים מחר, בפועל לא ניתן להעלות את ההצעה להצבעה בינתיים.
הסיבה לכך היא שהנושא נמצא במחלוקת מול שרת המשפטים איילת שקד שמתנגדת לכך שיעלה במליאה, ובתקופת פגרת בחירות יש צורך בקבלת אישור של ועדת הסכמות (בה חברים יו"ר הקואליציה ח"כ דודי אמסלם ומרכז סיעות האופוזיציה ח"כ יואל חסון). אישור כזה עוד לא ניתן.
לפי הצעת החוק, הנבחנים ב-3 המועדים האחרונים: דצמבר 2017, יוני 2018 ודצמבר 2018 שקיבלו ציון 50 ומעלה יחשבו כמי שעברו את הבחינה ויוסמכו כעורכי דין. מדובר לכל הפחות ב-2000 מתמחים שנכשלו בבחינות שדרשו עד כה ציון מעבר 65 ומעלה.