מנכ"ל טבע: מכירות הקופקסון ימשיכו לרדת גם ברבעון הראשון
בכנס משקיעים של ג'יי.פי מורגן התייחס קאר שולץ לירידה במכירות ב-2018 שתמשיך לדבריו גם בראשית 2019: "זה משהו שלילי כמובן, ולכן ביצענו את הארגון מחדש". לפי שולץ, טבע קיצצה 1.8 מיליארד דולר בהוצאות ברבעון השלישי של 2018 לעומת הרבעון המקביל ב-2017
"אמרנו לאורך כל הדרך שיש לנו שתי מגמות - אחת יורדת ואחת עולה - שמשפיעות על ההכנסות. זה לא סוד שהעיקרית היא הקיטון בהכנסות מתרופת הקופקסון". את הדברים האלה אמר הערב (ב') מנכ"ל חברת התרופות טבע, קאר שולץ, בכנס משקיעים של ג'יי.פי מורגן בארה"ב.
- טבע משכה את שוק התרופות למטה: 1,254 משרות קוצצו
- "טבע תשיק לוגו חדש במיליוני דולרים, ולנו מציעים 80 שקל"
- סכסוך עבודה בטבע כפר סבא בטענה למבוי סתום במו"מ על השכר
לדברי שולץ, "ראינו ב-2018 שמכירות הקופקסון ירדו מרבעון ראשון עד לרבעון שלישי ונראה ירידה נוספת, כמובן, ברבעון הרביעי. זה ממשיך לרדת וגם ברבעון הראשון של 2019 הן (המכירות) יהיו נמוכות ביחס לרבעון האחרון של 2018. זה משהו שלילי כמובן, ולכן ביצענו את הארגון מחדש".
עם זאת, שולץ מנה גם את המגמות החיוביות שניצבות בפני טבע. לדבריו, "יש מגמה חיובית שהיא כמובן נוגעת למוצרים החדשים שהשקנו. כמו למשל תרופת האוסטדו (Austedo, מטפלת בדיסקינזיה מאוחרת) שמתנהלת יפה מאוד. באופן פוטנציאלי אנחנו מצפים לראות תוצאות יפות מאג'ובי (Ajovy, טיפול מניעתי למיגרנה). היא התחילה בצורה יפה אבל יש לנו הרבה מטופלים שבאופן טבעי לוקחים הרבה מרשמים, לפני שהמגמה הופכת לנורמלית יותר ומסחרית". שולץ הוסיף במענה לשאלות משקיעים כי הוא מרגיש בטוח כעת לגבי התייצבות (בתמחור) שוק התרופות הגנריות בארה"ב".
לפי נתונים שהציג מנכ"ל טבע, החברה הצליחה לקצץ בהוצאות שלה סכום של 1.8 מיליארד דולר, לפי נתוני הרבעון השלישי של 2018 ביחס למקביל לו בשנה הקודמת. שולץ משתתף בכנס השנתי ה-37 בתחום הבריאות שעורך ענק ההשקעות ג'יי.פי מורגן היום (ב'). לפי הנתונים שהציג עומד נתון שמוגדר כבסיס ההוצאה (Spend Base) של טבע, שמורכב בעיקר מעלויות הייצור (COGS) בתוספת ההוצאות התפעוליות שעמד ב-9 החודשים הראשונים של 2017 על 12.3 מיליארד דולר וירד בתקופה המקבילה אשתקד ל-10.5 מיליארד דולר.
"בגנריקה זה מאוד פשוט, ככל שתהיה יותר סחורה המחיר יהיה יותר נמוך. אין כאן שום הפתעות. אנחנו הולכים לאזורים שבהם יש רווחיות גבוהה (עם מעט מתחרים, ח"ש)". לדבריו, הדרך שבה פועלת טבע לשמירה על יתרון בתחום הגנריקה נוגעת גם לשמירה על היחידות המייצרות את החומרים הפעילים של החברה (API) שלדברי שולץ משמרת לטבע את היתרון הטכנולוגי בתחום הייצור.
"בתחום התמחור אני חושב שזה עובד. אנחנו חלק מייצוב תחום הגנריקה בארה"ב", אמר שולץ. "אני גם סבור שתוכנית ההתייעלות שלנו, הקונסולידציה ותוכנית הייצור שלנו נותנת לנו יתרון תחרותי בתחום עלויות הייצור. זה לא משהו שקורה תוך לילה. לוקח שנים לבצע קונסולידציה במפעלים שלנו, התהליך ייקח הרבה שנים. אני מקווה שנראה השתפרות בשולי הרווח הגולמי שלנו בשנים הקרובות".
שולץ התייחס לכניסת טבע לענף הביו-סימילרס, תחום שהחברה נמצאת בו מאחור ושכולל ייצור תרופות מועתקות ממולקולות שהן בדרך כלל יותר מורכבות מהתרופות הגנריות המסורתיות ולא נחשבות להעתק מדויק באופן מוחלט. "בתחום תרופות הביו-סימילרס, יש עניין אחד שאני חושב שאנשים מפספסים. אתה לא יכול פשוט לעשות סוויץ' (ולהיכנס לתחום, ח"ש). אתה צריך להיות ארגון אמין שמכיר את הלקוחות, מכיר את הארגונים, כדי שתוכל להשיק. אני חושב שאנחנו עושים את זה. אני חושב שיש לנו הבנה טובה של תחום הביו-סימילרס ואני חושב שנוכל לחדור לשוק".
לדברי מנכ"ל טבע, "כל שוק תרופות בעולם הופך ליותר גנרי - יפן, סין וארה"ב הופכות ליותר גנריות. אז כל מי שיודע להתחרות בתחום מחזיק בעסק בר קיימא. שוק תרופות הביו-סימילירס גדל גם כן. הן ימשיכו להתגבר ואני מאמין שנדע איך להיות שם".
במצגת שהציג מנכ"ל טבע למשקיעים היו גם נתונים על הקטנת היקפי החוב של החברה. החוב הפיננסי של טבע ירד מ-31.5 מיליארד דולר בתום הרבעון השלישי של 2017 ל-27.6 מיליארד דולרים בתום הרבעון השלישי האחרון.